Īstais laiks kapsulas garderobei. Lūk, kāpēc!

Lielie apģērbu kalni mūsu skapjos atspoguļojas ne tikai bankas konta atlikumā, bet arī tajā, kā jūtamies. Tāpēc arvien vairāk dzirdam par kapsulas garderobi.

Pagrieziena punktu tajā, kā raugāmies uz lietām, kas mums patiešām nepieciešamas un svarīgas, jo īpaši iezīmēja pērnais gads, kad daudz laika pavadījām mājās.

Ērts un dažādās kombinācijās valkājams apģērbs, kas der gan strādājot no mājām, gan dodoties pastaigās vai ciemos. Tas ir kapsulas garderobes pamatnosacījums.

Turklāt šāda pieeja ļauj ietaupīt ne tikai laiku, naudu un enerģiju, bet arī pasargāt dabu, veicot apzinātus, nevis impulsīvus pirkumus.

Kas ir kapsulas garderobe?

Koncepts par garderobi, kas sastāv no nedaudzām, bet kvalitatīvām lietām, nav ne kas jauns, jo termins “kapsulas garderobe” cēlies jau 1970.gados Londonā, kur kāda veikala īpašniece to definēja kā kolekciju ar nepieciešamākajām lietām, kas neiziet no modes un ir ērti kombinējama dažādās sezonās. Ilgmūžība un daudzpusība kā galvenie atslēgas vārdi lieliski atbilst arī mūsu šodienas jaunajam dzīvesstilam.

Kapsulas garderobe sevī ietver klasisku un vienkāršu apģērbu kolekciju. Vidēji tas sastāv no 20 līdz 40 daudzpusīgiem, toties vienkārši savienojamiem apģērba gabaliem - biksēm, svārkiem, krekliem, tostarp aksesuāriem un apaviem, no kuriem var izveidot daudz dažādu apģērbu komplektu. Šādā garderobē plaši izplatīts ir minimālisms, neitrāli toņi un vienkārši, klasiski apģērbu modeļi.

Arī Anete Ozoliņa, bloga “Parādi modi autore atzīst, ka viņa pēdējā gada laikā vairāk pievērsusies labbūtības jeb “well-being” un ilgtspējas tēmām, un uzskata, ka kapsulas garderobes piekopšana ikdienā ir labs risinājums ar daudzām priekšrocībām.

Kā izveidot kapsulas garderobi?

Kā uzskata Anete, lai izveidotu veiksmīgu kapsulas garderobi, ir svarīgi domāt par apģērba kvalitāti un dizainu, nevis sekot līdzi īslaicīgām modes tendencēm, tādēļ nepieciešams izvērtēt savus mīļākos un biežāk vilktos apģērbus - saprast, kāpēc tie ir favorīti, izvērtējot gan piegriezumu, gan materiālu un krāsu.

Katram ir jāsaprot savs dzīvesstils, un kādi apģērbi tajā ir nepieciešami un tiks valkāti. Tāpat arī jāizvēlas vienotu krāsu gammu - toņus, kas piestāv un izceļ ādas, matu, acu krāsu, nevis padara koptēlu nogurušu un blāvu.”

Vienotas garderobes plānošana pieprasa domāt skeptiski - padomā, ko valkāsi, un cik bieži tas notiks? “Sapņi ir nepieciešami, bet jābūt arī kādam pamatojumam, īstam mērķim, kāpēc konkrētais apģērba gabals ir nepieciešams. Varbūt sapnis ir aizceļot uz Spāniju - tam tiek taupītas kleitas un apavi, bet beigās tie nemaz neder, iziet no modes vai nav ērti,” saka Anete.

Taču kapsulas garderobes izveide nebūt nenozīmē, ka ir jāatsakās no kādām tā brīža tendencēm modes pasaulē. Drīzāk mums katram ir rūpīgi jāapsver, vai tas, kas attiecīgajā brīdī ir populārs, atbilst tavam dzīvesveidam un domāšanai. Tāpēc kādam kapsulas garderobe sastāvēs no neitrāliem toņiem, savukārt citam – puķainiem rakstiem un lielām piedurknēm.

Ja vēlies izveidot kapsulas garderobi pirmo reizi, svarīgi atcerēties, ka tās nav tikai lietas, ko tu vilksi uz darbu vai vienā sezonā.

  • Kapsulas garderobe nozīmē – tas ir viss tev pieejamais apģērbs visām sezonām un dažādiem notikumiem.

Ja jauno garderobi vēlies veidot dabai draudzīgāku, pirms tam ar kritisku aci izskati to, kas jau slēpjas tavā skapī, jo dabai draudzīgāka un ilgtspējīgāka garderobe ir tā, kas tev jau ir! Taču, ja nepieciešams iegādāties jaunu apģērbu, apdomājies, cik ilgu laiku tas kalpos.

Svarīgākais - esi Tu pats!

Pateikt, kam un kādā daudzumā ir jābūt kapsulas skapī, ir teju vai neiespējami, jo mums katram ir atšķirīgs dzīvesveids - galvenais pieturēties pie vienkāršām detaļām, kurās jūties ērti. Arī Anete iesaka nevadīties pēc citu cilvēku kapsulas garderobes salikumiem, jo tas var zaudēt šādas garderobes galveno jēgu - veidot apzinātu garderobi, kas sastāv no apģērba, kurus velkat ikdienā.

Kā saka Anete: “Nav lietu, kas skapī jāievieš obligāti. Dari, kā tev ir ērtāk, jo tieši tas “strādā”!

Modes pazinēji norāda, ka šajā gadā par kapsulas garderobi runāsim arvien vairāk, un tam pamatā ir patērētāju pieaugošā interese par ilgtspējīgu dzīvesveidu. Lai arī par ilgtspējīgu apģērbu tiek runāts jau sen, ņemot vērā, ka tieši modes industrija ir viens no klimata krīzes būtiskākajiem veicinātājiem, pandēmija daudziem bija būtisks stimuls ieviest savā ikdienā principu “mazāk ir vairāk”.

Ja kādreiz apģērbu iegādājāmies dažādām vajadzībām – “šis man ir nepieciešams svarīgām darba tikšanām, šis kokteiļvakaram ar draudzenēm, bet šis brīvdienām pie vecākiem” ­– tad tagad mēs valkājam to, kas liek mums justies labi. Šādu pieeju apģērbu izvēlē arī iesaka modes psihologi, jo nenoliedzami apģērbs palīdz uzlabot un ilustrēt mūsu noskaņojumu.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?