Kā nekustamā īpašuma iegādē var palīdzēt mākleris?

Ceļš līdz kārotā īpašuma iegādei nereti nemaz nav tik viegls, kā gribētos. Tāpēc dažkārt ir vērts palīgos piesaistīt nekustamo īpašumu darījumu vadītāju.

Ieskatu tajā, ko gaidīt no profesionāla māklera jeb nekustamo īpašumu darījumu vadītāja un kam pievērst uzmanību īpašuma iegādē, sniedz Evija Dzenīte, Latio Mājokļu tirdzniecības nodaļas vadītāja un AVER Brokerage nekustamo īpašumu aģents Oskars Pelnēns.

Ietaupi laiku un neuzkāp uz nezināmiem grābekļiem

Lai arī īpašuma iegādes procesu no A līdz Z ir iespējams veikt pašu spēkiem, tomēr nozares profesionālis, kas ar darījuma līgumiem saskaras ikdienā, var ievērojami atvieglot šo procesu. Katrs darījums ar nekustamo īpašumu ir atšķirīgs – var būt citādāka norēķinu kārtība un tehniskie aspekti, sakārtota un nesakārtota dokumentācija, zemes pielietojuma veidi, kas ietekmē tālāko darījuma struktūru. Profesionāls mākleris pratīs orientēties zemesgrāmatas datos, īpašuma robežplānos, telpu grupas plānos, būs informēts par aktuālo informāciju, ko sniedz Valsts zemes dienests, un citos ar īpašumu saistītos jautājumos. Risinot to paša spēkiem, būtu jāvelta daudz vairāk laika, nekā piesaistot mākleri.

“Kad pulksteņa meistars izjauc pulksteni, viņš saliek to tādā secībā, lai tas veiksmīgi varētu darboties tālāk. Savukārt nekustamā īpašuma māklera uzdevums ir izprast darījuma struktūru pilnībā, lai spētu salikt darījuma ‘’zobratus’’ pareizā secībā un noslēgt praktiski jebkuru darījumu ar nekustamo īpašumu. Māklera piesaiste var palīdzēt izvairīties no kļūdām, kas var radīt papildu izdevumus un lieki zaudētu laiku,” norāda Oskars Pelnēns, AVER Brokage nekustamo īpašumu aģents.

Precizē savas vēlmes un iespējas, noskaidro speciālista profesionalitāti

Lai sadarbība ar nekustamā īpašuma mākleri būtu pēc iespējas veiksmīgāka, svarīgi ir sākotnēji apjaust savas vēlmes – kāds īpašums man nepieciešams, un tad primāri noskaidrot savas aizņemšanās iespējas. Tad var arī uzmeklēt uzticamu speciālistu, kurš palīdzēs ne tikai atlasīt dažādus īpašumus no esošā piedāvājuma, bet arī izvērtēt dažādus zemūdens akmeņus, kas saistās ar īpašuma apgrūtinājumiem un dažādiem juridiskiem aspektiem.

Lai sadarbība ar nekustamo īpašumu darījumu vadītāju būtu profesionāla un veiksmīga, Evija Dzenīte iesaka primāri pārliecināties, ka:

  • speciālists ir reģistrēts Ekonomikas ministrijas Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistrā. Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likumā ir paredzēts, ka tajā ir jābūt reģistrētiem visiem nekustamā īpašuma darījumu starpniekiem.
  • speciālists ir sertificēts. Aģenta profesionalitāti nosaka arī sertifikāts, ko izsniedz Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācija LANĪDA.

Kā atzīst Latio pārstāve, tirgū darbojas arī mākleri bez sertifikātiem, taču, lai iegūtu profesionāla nekustamā īpašuma aģenta sertifikātu, jāiegūst pieredze un jānokārto eksāmeni. Tajos ir jāpierāda savas zināšanas par nozari un to saistītajām institūcijām, darījumiem, Civillikumu un juridiskajiem jautājumiem. Līdz ar to sertificēts speciālists būs uzticamāks.

Daudzus no speciālista piesaistīšanas attur papildu investīcijas, taču jāatceras, ka atlīdzība īpašuma iegādē un pārdošanā ir atkarīga no vairākiem faktoriem un nekustamā īpašuma darījuma vadītāja iesaistes tā īstenošanā.

Visbiežāk mājokļa meklēšanas gadījumā tā pat ir bez maksas, savukārt pārdošanas gadījumā nepārsniedz 5% no darījuma summas.

Ja īpašumu jau esi noskatījis pats

Ja mājoklis jau ir noskatīts pašu spēkiem, nekustamā īpašuma aģenti iesaka iepazīties ar visām iespējamām papildu izmaksām –  zemes un nekustamā īpašuma nodokļiem, komunāliem maksājumiem, apsaimniekošanas izdevumiem, stāvvietas izmaksām un citiem papildu maksājumiem. “Zemes nodokli var aprēķināt, zemes kadastrālo vērtību dalot ar 1,5%. Līdzīgi var pārliecināties par nekustamā īpašuma nodokli – www.kadastrs.lv var noskaidrot kadastrālo nekustamā īpašuma vērtību un pēc tam to izdalīt ar nekustamā īpašuma nodokļa %, kas ir piemēroti konkrētajai ēkai. Ja ēka ir ar augstu nolietojumu un netiek atjaunota, valsts tai piemēro augstāku nekustamā īpašuma nodokli, kas var būt 0,2 - 0,6% apmērā no kadastrālās vērtības. Par nekustamā īpašuma nodokļa likmēm ir iespējams pārliecināties VID mājaslapā šeit,” stāsta AVER Brokerage pārstāvis Oskars Pelnēns.

Pēcāk nepieciešams pārbaudīt, vai īpašumam nav nelegālas pārbūves, kas var krietni paaugstināt iegādes izmaksas. Sākotnēji esošajam īpašniekam jāpieprasa aktuālu kadastrālo uzmērīšanas lietu. Ja tiek secināts, ka īpašumā ir skarta kāda konstrukcija, nepieciešams pieprasīt apliecinājuma karti, kas apstiprina šo būvprojektu. Ja iegādājies māju, ieteicams veikt būves tehnisko apsekošanu, ko veic sertificēti profesionāļi. Šāds pakalpojums izmaksās aptuveni 300 eiro, taču ieguldītā investīcija palīdzēs izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem un daudz precīzāk ļaus noteikt potenciālos ieguldījumus.

“Esmu novērojis, ka daudzi nemaz nezina, kā atšķiras ēkas, kas ir kopīpašuma statusā, apartamentu statusā vai dalītā nekustamā īpašuma statusā. Tas mani pārsteidz, jo šis ir ļoti svarīgs faktors, lai saprastu savas turpmākās izmaksas. Par laimi, arī par šo var viegli pārliecināties – atliek vien izpētīt zemesgrāmatu, lai ieraudzītu, vai nekustamajam īpašumam nav atzīmēti citi līdzīpašnieki,” komentē Oskars Pelnēns. Protams, sadarbojoties ar mākleri, viņš to izdarīs tavā vietā.

Svarīgākais – korekta dokumentu noformēšana

Korekti noformēt pirkuma līgumu un ar to saistītos dokumentus palīdzēs nekustamo īpašumu aģenti, juristi vai arī var lūgt notāram izveidot pirkuma līgumu. Diezgan bieži pirms pirkuma līguma parakstīšanas tiek noslēgts ‘’Priekšlīgums’’ vai ‘’Rokas naudas līgums’’. Šajos dokumentos ir svarīgi saprast tā nosacījumus un dotos termiņus līdz pirkuma līguma parakstīšanas brīdim, iepriekš termiņus saskaņojot ar banku. Arī šajā brīdī piesaistītais mākleris var lieti palīdzēt noorientēties juridiskajos jautājumos. 

Vērsies pēc palīdzības bankā

Atceries, ka gana plašs sadarbības partneru loks ir arī kredītdevējiem, kuri sadarbojas ar nekustamā īpašuma attīstītājiem. Tā, piemēram, Swedbank ir identificējusi vairāk nekā 50 projektus kopā ar partneriem, ko ērti apskatīt bankas mājas lapā. Līdz ar to, ja precīzi zini, ko vēlies, jautājumus par attiecīgo īpašumu vari uzdot nevis mākleriem, bet pa tiešo īpašuma attīstītājam, savukārt  jautājumos par juridiskajām un finanšu lietām palīdzēs risināt banka.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?