Ne tikai spuldzīšu nomaiņa vien: energoefektīvi paradumi zaļākai šodienai un rītdienai | VIDEO

Taupība enerģijas patēriņā jeb energoefektivitāte ir kļuvusi par nozīmīgu 21. gadsimta aktualitāti, jo mēs ne tikai ietaupām naudu, bet, kas būtiski, - mazinām ietekmi uz vidi, kas rodas enerģijas ražošanas ciklā.

Citiem vārdiem sakot – tas, kādu televizoru vai ledusskapi iegādājamies šodien, ietekmē to, cik ilgtspējīgā vidē dzīvos mūsu bērni un mazbērni.

Jāatzīmē, ka tieši mājoklis Latvijā rada vislielāko kopējo CO2 (oglekļa dioksīds) emisiju apjomu, kas būtiski ietekmē klimata pārmaiņas. Lielākā daļa šo klimata ietekmju rodas tieši ēkas lietošanas laikā – apkure, dzesēšana, apgaismojums, ūdens sildīšana, atkritumu apsaimniekošana u.tml. 

Kā liecina Elektrum aprēķini, tikai mainot mūsu ikdienas paradumus vien, ir iespējams sasniegt 10% ekonomiju, kam seko papildu ietaupījums, izraugoties energoefektīvākas iekārtas. Tāpēc piedāvājam trīs konkrētas iniciatīvas energoefektivitātes virzienā, kas nemazinās jūsu ikdienas komfortu un neprasīs lielus ieguldījumus.

1) Iekārtu audits

Ir divas būtiskas lietas, kam jāpievērš uzmanība saistībā ar ikdienā izmantotajām elektroierīcēm. Pirmkārt, tā ir šo iekārtu energoefektivitātes klase (sākot no augstākās A+++ līdz zemākajai D). Izrādās, desmit gadu vecs ledusskapis var patērēt pat par 50% vairāk elektrības, nekā analoģiskas klases moderns ledusskapis. Ja vecajai iekārtai ir zemāka energoefektivitātes klase, atšķirība būs krietni lielāka.

Piemēram, A+++ klases ledusskapja elektrības patēriņš ir par 60% mazāks nekā A klases ledusskapim, savukārt A+++ klases trauku mazgājamā mašīna patērē par 30% mazāk elektroenerģijas nekā A klases iekārta.

Jāatzīmē, ka tirgū pieejamas daudzas ierīces, kas patērē vēl mazāk elektroenerģijas nekā A+++ klases. Uz šīm ierīcēm attiecīgi tiek papildus norādīts procentuālais elektroenerģijas ietaupījums, piemēram, A+++ –40%.

Jūtams ietaupījums būs attiecībā uz tām iekārtām, kas patērē salīdzinoši daudz enerģijas un tiek izmantotas regulāri – tas ir ledusskapis, kondicionieris, veļas mašīna, gludeklis u.c. Tāpēc, ja vēlaties samazināt ikdienas izmaksas, iespējams ir laiks pārskatīt, cik energoefektīvas ir iekārtas mājoklī, un vai to nomaiņa pret jaunām ilgtermiņā ir izdevīgāka.

Otrkārt, daudzas iekārtas mūsu mājās atrodas t.s. gaidīšanas režīmā. Ja runa ir par vienas diodes degšanu, piemēram, televizoram, elektrības patēriņš nebūs liels. Savukārt dators, kas lejuplādē programmu atjauninājumus vai gaidīšanas režīmā veic citas darbības, patērēs krietni vairāk. Tāpēc būtu vērts izslēgt visas tās iekārtas, ko šobrīd nelietojam.

2) Dienas un nakts režīmi

Ņemot vērā, ka samazinot telpas apsildes temperatūru tikai par vienu grādu, siltumenerģijas patēriņš samazināsies par 5%, ir vērts ieviest dienas un nakts režīmu mājokļa apkures ierīcēm.

Ja dienā optimālā gaisa temperatūra telpā ir 21–22 grādi, naktī tā var būt 3–4 grādus zemāka.

To var paveikt gan ar siltuma regulēšanas funkciju, ko uzstāda uz radiatoriem (temperatūru regulējam manuāli) vai ar temperatūras sensoriem, kas pieslēgti apkures avotam (temperatūra tiek regulēta automātiski).

Mazāku siltuma temperatūru jāplāno virtuvē, kur darbojas citi siltuma avoti un telpās, kur uzturamies retāk (gaitenis, ģērbtuve utml.). Ja dodamies prom uz ilgāku laiku, ir vērts samazināt temperatūru līdz 16–18 grādiem, taču pārāk “atdzesēt” mājokli arī nav ieteicams, jo tā uzsildīšanas laikā enerģijas patēriņš būtiski pieaugs.

Ja mājoklī ir uzstādīts t.s. viedais skaitītājs (enerģijas rādījumus nolasa un nosūta automātiski), ir iespējams samazināt kopējās izmaksas par elektroenerģiju, atsevišķu iekārtu darbu plānojot naktī, kad elektrība ir lētāka (piemēram, veļas mašīna). Šādā gadījumā elektroenerģija tiek iegādāta biržā par mainīgu cenu.

3) Spuldzītes un citi “sīkumi”

Pāreja no parastajām uz LED spuldzītēm daudzos mājokļos jau sen ir notikusi, citviet šis process turpinās. Izrādās, izmantojot neefektīvas spuldzes, to patēriņš var veidot līdz pat 30% no mājokļa kopējā elektroenerģijas patēriņa.

Vienas 8 W LED spuldzes elektroenerģijas patēriņš ir vidēji 7 reizes mazāks nekā vienai 60 W kvēlspuldzei, liecina Elektrum dati.

Tomēr spuldzīšu nomaiņa nav vienīgais salīdzinoši viegli panākamais uzlabojums. Virkne sīkumu, kas gala rezultātā sniedz jūtamu ietaupījumu, attiecas uz virtuvi, kur izmantojam daudzas iekārtas. Piemēram, elektriskajā tējkannā ieteicams vārīt tikai tādu ūdens daudzumu, kas nepieciešams tagad (nevis katru reizi vārīt pilnu kannu). Ledusskapī vēlamā temperatūra ir +5 °C, bet saldētavā -18 °C. Par katru lieki pazeminātu grādu ledusskapja elektrības patēriņš palielinās par 5%. Gatavojot ēdienu cepeškrāsnī, vēlams to lieki nevērt vaļā, bet optimālais ledusskapja aizpildījums ir nedaudz vairāk par pusi, jo “pārbāztā” ledusskapī necirkulēs gaiss un pieaugs tā enerģijas patēriņš.

Noskaties sarunu ar Elektrum energoefektivitātes ekspertiem un uzzini vairāk par energoefektīviem risinājumiem un iekārtām mājoklī:

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?