Kāpēc apdrošināt mājokli un tā iedzīvi? Pieredzē dalās sešu bērnu ģimene

Kad bērns ar akmentiņu bija “pazīmējis” pa mašīnu, tāpat kā to darīja uz bruģa, sapratām, ka nepieciešams apdrošināt mājokli.

Ne tikai, lai to pasargātu no zādzībām vai kādām dabas stihijām, bet arī likstām, ko ikdienā varam radīt paši, atklāj Kārkliņu ģimene (uzvārds mainīts).

Nereti iedzīvotāji primāri domā par mājokļa apdrošināšanu bailēs, ka to var apzagt, tas applūdīs vai izcelsies ugunsgrēks. Taču, kā liecina Swedbank dati par 2021. gadā izmaksātajām atlīdzībām, pērn apmēram katrs piektais apdrošināšanas gadījums (20%)* saistīts ar iedzīves bojājumiem vai to zudumu, tostarp arī to lietu, kas bojājumu brīdī bijušas ārpus mājas.

Visbiežāk no mājokļa iedzīves cieš mobilie tālruņi, datortehnika, televizori, sadzīves tehnika un velosipēdi, un vidējais zaudējuma apmērs par iedzīves bojājumiem ir 710 eiro, savukārt lielākā izmaksātā zaudējumu atlīdzības summa pērn sasniedz aptuveni 2300 eiro.

Krītošs katliņš saplēš keramiskās plīts virsmu, bērns skrienot aiz vada nejauši norauj zemē kādu elektroierīci – variantu veidi un skaits ir neprognozējami. Tāpat nekad nevaram būt droši par ārpus mājas lietojamajām mantām. Klasisks zādzības objekts ir velosipēds, taču arī tas ir apdrošināms!

Iedzīvotāji, kuri apdrošinājuši savu mājokli un iedzīvi, pie apdrošinātāja vēršas pēc atlīdzības arī tādos gadījumos, kad, atrodoties ārpus mājas, tālrunis nejauši izkrīt uz ielas un saplīst ekrāns, notikusi zādzība, kā arī velosipēda bojājumu gadījumā, kas radušies kritiena rezultātā.

Savukārt, ja pastāv risks nodarīt zaudējumus trešajām personām, piemēram, kaimiņiem, ieteicams izsvērt arī civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas iekļaušanu polisē. Tā noderēs situācijās, ja nejauši applūdināsiet kaimiņa dzīvokli, jūsu privātmājas sētā esošs koks vētras laikā uzkritīs kaimiņa mājai vai jūsu suns saskrāpēs kaimiņa mašīnu, tādējādi viņam radot zaudējumus.

 “Nesen mūsu kaimiņiem bija gadījums, kad vētras laikā gāzās īpašumā esošā egle, kas saskādēja cita kaimiņa sētu. Šajā reizē abas puses vienojās, ka zaudējumus segs uz pusēm, jo neviens jau nevar paredzēt, uz kuru pusi gāzīsies kāds no īpašumā esošajiem kokiem. Tas tikai apliecina, ka neviens no mums nav pasargāts no dažādām likstām, un tas, par ko mēs nereti satraucamies visvairāk, skar mūs vismazāk."

"Piemēram, zādzības vai uguns radītas nelaimes nav tās, par ko savu draugu vai kaimiņu vidū dzirdam sūdzamies visvairāk, taču dažādi dabas stihiju radīti bojājumi, kā arī pašu radīti bojājumi mājoklī notiek regulāri,” pārdomās dalās Kārkliņu ģimene.

Tas, kāda veida mājokļa apdrošināšanu un ar cik plašu risku segumu izvēlēties, katram jāizvērtē pašam, ņemot vērā mūsu katra dzīvesveidu, nodarbošanos un daudzus citus aspektus. Dzīvokļu īpašniekiem tie var būt vieni, privātmāju īpašniekiem – citi. Taču skaidrs, ka visdrošāk ir vienmēr izvēlēties visu risku apdrošināšanu, jo no nelaimēm neesam pasargāts neviens, un plāns B, kas palīdzēs segt finansiālos zaudējumus, noteikti noderēs ikvienam.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?