Vai iespējams tikt pie jaunām mājām, ja vēl nav nomaksāts kredīts par esošajām?

Pirms vairākiem gadiem dzīvoklis vai māja bija mūža pirkums un cilvēki pat neapsvēra iespēju, ka to varētu kādreiz mainīt.

Taču šobrīd ar mājokļiem ir līdzīgi kā uzvalku – kad kļuvis par šauru, jānomaina. Kopumā iedzīvotāji visbiežāk apsver jauna mājokļa iegādi brīdī, kad esošais mājoklis kļuvis par mazu un nepieciešama lielāka dzīvojamā platība, kā arī uzskata nekustamā īpašuma iegādi par vērtīgu ieguldījumu.

Šāda prakse un piedāvājums no kredītiestādēm ir plaši izplatīts vairākās Eiropas valstīs, tostarp arī Latvijā. Tas ļauj ģimenei iegādāties atbilstošajai situācijai piemērotāku risinājumu, neuzliekot būtisku finansiālo slogu mājokļa maiņas periodā.

Ņemot vērā šī brīža augsto pieprasījumu pēc dzīvokļiem jaunajos projektos un privātmājās, šāds risinājums nereti ļauj ģimenēm tikt pie noskatītā mājokļa un lieki neraizēties – kas notiks ar esošo.

Jauni mājokļi arvien pieprasītāki

Dati par Swedbank izsniegtajiem aizdevumiem šajā gadā liecina, ka divkārt pieaudzis aizdevumu apjoms dzīvokļu iegādei no jauna uzbūvētās ēkās Rīgā un Pierīgā. “Pieaugumu hipotekārās kreditēšanas jomā galvenokārt virza dabisks pieprasījums pēc jauniem mājokļiem gan dzīvokļu, gan privātmāju segmentos. Priecē tas, ka nekustamā īpašuma nozare piedzīvo kāpumu arī Latvijas reģionos – mūsu izsniegto aizdevumu apjoms ārpus Rīgas un Pierīgas ir pieaudzis par 40%,” norāda Normunds Dūcis, Swedbank Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?