Trīs svarīgākie soļi līdz saules paneļiem jūsu īpašumā

Pieaugot elektroenerģijas cenām, arvien vairāk iedzīvotāju interesējas par saules paneļu uzstādīšanu.

Tie ļauj ne tikai samazināt ikmēneša izmaksas ilgtermiņā, garantēt sev zināmu energoneatkarību, bet ir arī solis pretī zaļākai nākotnei mums visiem.

Lai ceļš pretī ne tikai ilgtspējīgam, bet arī energoneatkarīgam solim jūsu ģimenes īpašumā būtu vieglāk saprotams, esam apkopojuši trīs svarīgus soļus līdz faktiskai elektroenerģijas ražošanai ar saules paneļiem.

Izvēlies pakalpojuma sniedzēju pārdomāti

Pats pirmais un arī noderīgākais mājasdarbs jebkuram, kurš vēlas savā īpašumā uzstādīt saules paneļus, ir veikt izpēti par uzņēmumiem, kas piedāvā šādu pakalpojumu. Katram no pakalpojumu sniedzējiem var būt atšķirīgs piedāvājums – kāds piedāvās pilnīgu projekta izstrādi, dokumentu saskaņošanu un uzstādīšanu, savukārt kāds tikai daļu no visa procesa. Tāpēc ir vērts salīdzināt vairākus piedāvājumus, lai atrastu sev piemērotāko.

Šī izvēle ir svarīga, jo sadarbība ar izvēlēto pakalpojumu sniedzēju būs ilgtermiņa, nevis īstermiņa.

Nereti, izvēloties pakalpojuma sniedzēju, dominējošā ir cena. Taču saules paneļu gadījumā, pievērsiet uzmanību ne tikai uzņēmuma piedāvātajai cenai, bet arī  viena jaudas kilovata izmaksām, salīdzinot vienāda lieluma saules paneļu sistēmas. Tāpat pārbaudiet, vai cenā ir iekļautas būtiskākās projekta izstrādes komponentes:

  • Iekārtas (saules paneļi, invertors, stiprinājumi, papildmateriāli);
  • Objekta apsekošana klātienē;
  • Dokumentācijas sagatavošana;
  • Saules paneļu uzstādīšana;
  • Objekta nodošana ekspluatācijā.

Ja kāda no šīm pozīcijām nav iekļauta piedāvājumā, tad jārēķinās ar papildu izmaksām.

Saules enerģijas sistēma ir jāuztver kā ilgtermiņa ieguldījums, jo savu enerģiju vēlēsieties ražot arī pēc 10 un 20 gadiem. Tāpēc ir svarīgi novērtēt ne tikai cenu un saules paneļu sastāvdaļu kvalitāti izvēlētajā sistēmas komplektācijā, bet arī sistēmas darbības efektivitātes garantiju.

Garantija nosaka konkrētu laika periodu un to, kā šajā laikā var mainīties enerģijas ražošanas efektivitāte. Visbiežāk saules paneļiem tehniskā garantija ir 15 gadi, bet ražības garantija 25 + gadi, invertoram standarta garantija ir 5 gadi ar iespēju pagarināt līdz 15 gadiem, savukārt sertificētiem stiprinājumiem tehniskā garantija ir 10 gadi.

Kad esat izdarījuši izvēli par labu kādam uzņēmumam, sazinieties un sniedziet tam informāciju par mājokļa vidējo enerģijas patēriņu gada griezumā un tā sadalījumu pa mēnešiem un diennakts laikiem. Tas palīdzēs noteikt, cik daudz enerģijas jāsaražo pašiem un cik jaudīgu sistēmu uzstādīt. Savukārt, ja jums rodas jautājums, vai saules paneļus ir izdevīgi uzstādīt jūsu mājoklī, atsevišķi pakalpojumu sniedzēji, piedāvā palīdzēt izanalizēt katra individuālo situāciju un pat izstrādāt mājokļa un provizoriskās saules paneļu sistēmas 3D modeli.

Atbilstoša tehniskā risinājuma izstrāde

Lai uzstādītu katram īpašumam atbilstošāko un efektīvākos saules paneļus, pēc saziņas ar izvēlēto uzņēmumu jūs vispirms saņemsiet saules paneļu piedāvājuma projektu, kas balstīts konkrētā patēriņā, bet pēc tam sekos objekta apsekošana un tiks izstrādāts individuāls tehniskais risinājums.

Katram mājoklim ir savs dzīves ritms un enerģijas patēriņa specifika, tāpēc maksimāli jaudīgas enerģijas ražošanas sistēmas uzstādīšana ne vienmēr ir labākā izvēle, kas sevi attaisno. Ražojot liekas kilovatstundas, ko paši nespējam patērēt, iegūstam arī augstākas sistēmas uzstādīšanas izmaksas un ilgāku atmaksāšanās laiku. Pretēja situācija gan būs mājokļiem ar ierobežotu jumta platību un augstu enerģijas patēriņu.

Pēc projekta izstrādes, jāparedz laiks dokumentācijas saskaņošanai ar atbildīgajām institūcijām, tostarp tehnisko noteikumu saņemšana no AS Sadales tīkls un būvatļaujas saņemšana no vietējās būvvaldes. Kad tas izdarīts, var uzsākt saules paneļu uzstādīšanu jūsu īpašumā.

Uzstādīšana

Saules enerģijas sistēmas ir samērā vienkāršs ierīču komplekts, kas neprasa kardinālu iejaukšanos mājokļa konstrukcijās un elektroinstalācijā. Uz ēkas jumta vai citā piemērotā vietā tiek novietoti saules enerģijas paneļi, savukārt ēkas iekšpusē uzstādīts strāvas pārveidotājs jeb invertors, kas saules paneļu saražoto līdzstrāvu pārveido maiņstrāvā. Iegūtā elektroenerģija tiek izmantota mājokļa pašpatēriņam, bet enerģijas pārpalikums tiek ievadīts kopējā elektrotīklā kā sava veida virtuālais uzkrājums izmantošanai vēlāk, vai arī to var pārdot par aktuālo enerģijas cenu biržā.

Pateicoties plašajam saules enerģijas sistēmu risinājumu klāstam un iespējām vienkārši pielāgot katra paneļa novietojumu, saules elektrostaciju iespējams uzstādīt uz praktiski jebkura jumta. 

Vienīgais izņēmums ir salmu jumta segums, taču šajā gadījumā kā alternatīvu risinājumu var izvērtēt saules paneļu izvietošanu uz zemes.

Pēc saules paneļu uzstādīšanas, tie ir jānodod ekspluatācijā gan AS Sadales tīkls, gan vietējā būvvaldē. Praktiski tas nozīmē, ka AS Sadales tīkls un būvvaldes pārstāvji ierodas objektā un fiziski pārbauda uzstādītās iekārtas.

Vidēji lielai mājsaimniecībai saules enerģijas paneļu uzstādīšanas izmaksas ir no 3000 līdz 7000 eiro. Izdevīgus finansēšanas nosacījumus saules paneļu iegādei un uzstādīšanai tagad piedāvā arī Swedbank.

  • Īpašs kalkulators, kas palīdzēs labāk izvērtēt personiskās vajadzības, kā arī plašāka informācija par saules enerģijas stacijas iegādes finansējuma nosacījumiem atrodama Swedbank mājaslapā.

Par jauno valsts atbalsta programmu sniegto piedāvājumu un to, kā katrs varam parūpēties par sava mājokļa izmaksu samazināšanu un saules paneļu uzstādīšanu, kopā ar ekspertiem diskutējām jau 21. aprīlī.

Skaties sarunu un saņem vērtīgus padomus sava mājokļa uzlabošanai!

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?