Tikt pie noskatītā mājokļa ar Altum atbalstu 3 dienās – NBS karavīra pieredze

Mājokļu iegādes procesu daudziem šobrīd atvieglo ALTUM atbalsta programmas, un tieši šādu iespēju nupat izmantojis arī pirmais NBS karavīrs.

Andris, kura profesionālā ikdiena aizrit Nacionālajos Bruņotajos spēkos (NBS), tieši savā darba vietā uzzināja par to, ka turpmāk arī karavīriem būs iespēja saņemt valsts atbalstu ALTUM garantiju veidā pirmās iemaksas veikšanai mājokļa iegādei. Tā paredz - ja esi NBS karavīrs un plāno iegādāties vai būvēt savu mājokli, izmantojot hipotekāro kredītu, tu vari saņemt garantiju pirmās iemaksas veikšanai līdz 25% no aizdevuma pamatsummas, taču ne vairāk kā 20 000 eiro apmērā. Kopējā darījuma summa nedrīkst pārsniegt 250 000 eiro.

Par mājokļa iegādi domāju jau iepriekš, līdz ar to arī vēlamā īpašuma meklēšana noritēja jau kādu laiciņu.  Centos atrast sev piemērotāko īpašumu kopš pagājušā gada augusta, un šajā laikā paguvu apskatīt daudz dzīvokļu. Tos aktīvi pats meklēju pēc sludinājumiem internetā, un tos, kas vairāk iepatikās - gāju skatīties klātienē. Noteicošais izvēles faktors bija pēc iespējas lielāka platība un māju sajūta -, lai, ieejot pirmo reizi dzīvoklī, liktos, ka šis ir mans,” pieredzē dalās Andris.

Kad Andris uzzinājis par gaidāmo Altum atbalsta programmu NBS karavīriem, nospriedis, ka ir laiks rīkoties – iekrājis vēl nepieciešamos finanšu līdzekļus un pieteicies jaunajai programmai tiklīdz tā tika izsludināta. Līdz ar to Andris kļuva par pirmo, kurš izmantojis šīs programmas atbalstu.

Pieteikuma process – vienkāršs un ātrs

Kopumā Andris atzīst, ka pieteikties un nokārtot Altum garantiju, lai saņemtu kredītu, esot bijis viegli. “Pieteicos atbalstam Swedbank, kur ar mani strādāja ļoti saprotošs konsultants. Konkrēti pastāstīja, kāda informācija jāatsūta, kādi dokumenti vajadzīgi no darba. Tāpēc dokumentu iesniegšanas pagāja, šķiet, trīs dienas, un viss jau bija gatavs. Tāpēc arī citiem iesaku – meklējiet īpašumu bez steigas, tikmēr iekrājiet nepieciešamo naudu pirmajai iemaksai un piesakieties Altum garantijai, kas šo sākotnējo iemaksas apmēru ievērojami samazina.”

Kas jāzina par atbalstu mājokļu iegādei NBS karavīriem?

Ja esi NBS karavīrs un plāno iegādāties vai būvēt savu mājokli, izmantojot hipotekāro kredītu, tu vari saņemt garantiju pirmās iemaksas veikšanai līdz 25% no aizdevuma pamatsummas, taču ne vairāk kā 20 000 eiro apmērā. Kopējā darījuma summa nedrīkst pārsniegt 250 000 eiro.

Piemēram, ja plāno iegādāties īpašumu par 150 000 eiro, bez garantijas tavs paša līdzfinansējums būtu 22 500 eiro (pirmā iemaksa bankai - 15% no summas). Toties, ja izmantosi valsts garantiju, tev pirmajai iemaksai no saviem uzkrājumiem būs nepieciešami 7500 eiro, jo pārējo nosegs Altum piešķirtā garantija.

Pirms garantijas saņemšanas tu Altum samaksāsi vienreizēju maksu par garantijas izsniegšanu 2,5% apmērā no piešķirtās garantijas summas - šajā piemērā tie būtu  375 eiro (2,5% no 15 000 eiro). Papildus izmaksas var radīt garantijas nosacījumu maiņa – tādā gadījumā tiek piemērota maksa 1% apmērā no atlikušās garantijas summas.

Pateicoties valsts atbalstam, ceļš līdz savam mājoklim šķiet jau pavisam tuvu, tāpēc, lai noskaidrotu, ar kādu naudas summu vari rēķināties, lai iegādātos vai būvētu savu sapņu mājokli, vari izmantot Swedbank izstrādāto kalkulatoru maksimālās aizdevuma summas aprēķināšanai. Savukārt, ja savu nākamo mājokli plāno būvēt, izmēģini Būvniecības izmaksu kalkulatoru.

Uzzini vairāk arī:

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?