Kā mājas būvniecības procesā var palīdzēt bankas būveksperts?

Būvējot māju, būveksperts var sniegt vērtīgus padomus, kas ļauj efektīvāk un izdevīgāk īstenot sapni par savām mājām.

Kopā ar Ostrovsku ģimeni, kuru mājas celtniecības stāsts jau tuvojas noslēgumam, esam apkopojuši informāciju, ko ņemt vērā pirms uzsāc mājas būvniecību un kā būvniecības plānošanas un realizēšanas procesā ar savu padomu un ieteikumiem var palīdzēt bankas būveksperts.

Rūpīga plānošana  un neatlaidība veiksmīgākam rezultātam

Mērnieka Anda Ostrovska sapnis par savu māju bija jau sen, bet pirms nepilna gada tas sāka iegūt reālas aprises, kad uz mājas pamatiem tika uzlikts pirmais bloks un sākta būvniecība. Šobrīd mājas fasādei atliek pabeigt dekoratīvo apmetumu, savukārt iekštelpās jau tiek krāsoti griesti un gatavotas sienas tapešu līmēšanai. Taču, kā jau tas mājas būvniecībai piederas, viss uzreiz nenotika, kā plānots. Sākotnēji Ostrovsku ģimene plānoja iegādāties pabeidzamu rindu mājas projektu, kam iemaksāja arī drošības naudu. Lai gan tika saņemtas visas nepieciešamās atļaujas hipotēkai, pārdevēji ilgstoši nevarēja sakārtot dokumentāciju, tāpēc Andis ar sievu saprata, ka šis risinājums nebūs piemērots.

“Zaudējām iemaksāto drošības naudu un guvām lielu mācību. Sākām meklēt apbūves gabalu, lai būvniecību sāktu no pamatiem paši. "

"Paralēli apbūves gabala meklēšanai, izskatījām tūkstošiem gatavo māju projektus, kurus neskaitāmas reizes pārzīmējām. Aptuveni pusgada laikā tapa mūsu mājas projekts. Tajā laikā konsultējos ar vairākiem arhitektiem, kā arī apmeklēju visus Swedbank Mājokļu salidojumus, kur iepazinos ar bankas būvekspertu Gati Pūcīti. Ar laiku atradām sev piemērotāko apbūves gabalu, kura pirkšanas process aizņēma vairākus mēnešus. Tikmēr bijām noslīpējuši mājas projektu, veikuši visus nepieciešamos uzmērījumus un atraduši savu arhitekti, kura projektu uzzīmēja atbilstoši visiem normatīviem. Projekta izstrāde un saskaņošana aizņēma četrus mēnešus.

"Ļoti mērķtiecīgi un neatlaidīgi komunicēju ar visām iesaistītajām personām, lai pēc iespējas ātrāk vārētu uzsākt būvniecību. 2020. gada nogalē tika piešķirts hipotekārais kredīts un 2021. gada 26. aprīlī uz pamatiem tika uzlikts pirmais bloks un sākta būvniecība,” par pirmajiem soļiem stāsta jaunās mājas īpašnieks.

Eksperta padoms gan tāmes veidošanā, gan praktiskiem soļiem būvniecībā

Viens no sekmīgas būvniecības pamatnosacījumiem ir tāmes sagatavošana. Bez priekšzināšanām to sagatavot ir grūti. Tāpēc lieti noder būveksperta padomi. Savā pieredzē bez maksas dalās arī Swedbank būveksperts Gatis Pūcītis, kurš palīdzēja arī Ostrovsku ģimenei. Par konsultācijām pie Swedbank būveksperta Gata Pūcīša Andis uzzinājis pie finanšu konsultanta un apmeklējot Swedbank Mājokļu salidojumu. Salidojumu jau kopš 2018. gada Swedbank organizē ar mērķi visiem interesentiem, kam aktuāls jauna mājokļa pirkšanas vai būvniecības jautājums, nodrošināt iespēju klātienē satikt Swedbank finanšu konsultantus, būvekspertu, kā arī jauno proojektu attīstītājus.

“Pirmajā sarunā Mājokļu salidojumā kopā ar Gati noskaidroju, cik lielu finansējumu mēs varētu saņemt no bankas un kāds ir mājas būvniecības finansēšanas un atskaišu process. Apmeklējot jau otro Mājokļu salidojumu, biju paņēmis līdzi paša zīmētās mājas skices, kurās Gatis sniedza vērtīgus ieteikumus būvniecībai. Trešajā salidojumā Gatis pats mani atpazina. Viņa iedrošinājums, ka mums viss izdosies, bija liels stimuls turpināt ar dubultu sparu. Tālāk ar Gati sazinājāmies, lai detalizētāk pārrunātu jautājumus, kas saistīti ar bankas finansējumu, būvniecības tāmes veidošanu un praktiskiem būvniecības jautājumiem,” pieredzē dalās Andis.

Swedbank būveksperta Gata Pūcīša konsultācijas ļāvušas pieņemt izsvērtus lēmumus gan par pašu būvniecības procesu un izmantojamiem materiāliem, gan būvniecības tāmes veidošanu un precizēšanu: “Nolēmām par labu mūra, nevis koka mājai, kur padomā dalījās arī Gatis, sniedzot savu redzējumu un izvērtējumu par katra izmantotā materiāla plusiem un mīnusiem. Būvniecības tāmē, ko Gatim sūtīju vairākas reizes, viņš norādīja nepieciešamos precizējumus un papildinājumus. Sākotnēji samaksājām, lai tāmi uztaisa profesionāls tāmētājs, taču pēc tam, konsultējoties ar Gati, to pats pārtaisīju desmitiem reižu. Pie tāmes pavadīju visus rītus un vakarus, detaļas zīmējot mērniecības programmā, lai pēc iespējas precīzāk varētu aprēķināt nepieciešamos apjomus. "

"Būvniecības procesā ar Swedbank būvekspertu centos saskaņot visas radušās izmaiņas, lai saprastu, kā manis izmainītie risinājumi ietekmēs finansēšanu no bankas puses. Centāmies ieklausīties visos Gata padomos un, pateicoties tam, neesam saskārušies ar nekādiem sarežģījumiem,” par sadarbību ar Swedbank būvekspertu Gati Pūcīti stāsta Andis.

Uzticama komanda un laicīga materiālu iegāde

Kā atzīst Andis, mājas plānošanas un būvniecības process ir aizraujošs, interesants un radošs, jo vari redzēt, kā paša idejas un aprēķini realizējas dzīvē. Viņaprāt, nav nepieciešamas būvniecības zināšanas, lai veiksmīgi uzbūvētu māju, taču svarīga ir paša loģiskā domāšana, organizatoriskās prasmes, plānošana, neatlaidība, spēja precīzi aprēķināt nepieciešamos materiāla apjomus un, protams, uzticami celtnieki, pie kā vērsties pēc padoma un saplānoto realizēt dzīvē.

“Pateicoties tam, ka savu celtnieku pazīstam jau 10 gadus, varam brīvi pārrunāt mūsu idejas un risinājumus, un kopīgi nonākt pie labākā risinājuma. Būvniecības procesā mūsu draudzība kļuvusi tikai stiprāka. Būtiski arī laicīgi sagādāt visus nepieciešamos būvniecības materiālus, kā arī sekot līdzi to cenām un kā tās varētu mainīties pusgada griezumā."

"Tā kā janvārī sapratām, ka būvniecības izejmateriālu cenas turpinās augt, sapirkām visus nepieciešamos materiālus, lai varētu māju pabeigt laikā un nepārmaksājot. Arī materiālu gaidīšanas laiks ir no svara. Piemēram, vati fasādei pasūtījām jau jūnijā, bet saņēmām tikai septembra vidū. Tev nav nepieciešams celtniekam padot āmuru vai maisīt betonu, bet jādomā un jāplāno, lai nekas netrūkst un tiek nopirkts pēc iespējas izdevīgāk, kā arī piegādāts laikā, lai nekavētu pašu būvniecības procesu,” pieredzē dalās Andis.

“Zaļie” risinājumi visā būvniecības procesā

Šobrīd, pateicoties labi uzbūvētai un nosiltinātai vienstāvīgai mājai, kas tiek apsildīta ar siltumsūkni, kā arī veiksmīgi noslēgtam elektroenerģijas tarifam, Andis mājās var uzturēt 20° - 22°, par to maksājot aptuveni 30% mazāk, nekā kolēģis savā trīs istabu dzīvoklī Rīgā.

“Par “zaļiem” un energoefektīviem risinājumiem domājam visā būvniecības procesā. Esam jau uzstādījuši jaunākās paaudzes siltumsūkni, kā arī īpašu uzmanību pievērsuši mājas siltināšanai. Plānojam iegādāties arī saules paneļus, lai savām vajadzībām elektroenerģiju visam gadam varam saražot paši. Šobrīd Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā ir pieejams atbalsts saules paneļu uzstādīšanā, tāpēc steidzam māju nodot ekspluatācijā, lai pieteiktos atbalstam un uzstādītu saules paneļus arī mūsu mājā,” ar nākotnes plāniem dalās Andis.

  • Ja plāno mājas būvniecību, Tev noderēs būvniecības eksperta Gata Pūcīša konsultācija, kuras laikā vari pārrunāt sev interesējošus jautājumus, piemēram, par izstrādāto būvniecības tāmi, praktiskiem ieteikumiem būvniecības procesam, kā arī citus Tev noderīgu informāciju.
  • Savukārt, ja vēlies uzlabot mājokļa energoefektivitāti, tagad to iespējams paveikt arī ar valsts atbalsta programmu sniegto atbalstu. Salīdzini VARAM un EM piedāvāto programmu nosacījumus un atrodi sev piemērotāko, kā arī arī iepazīsti Swedbank piedāvātos izdevīgos nosacījumus mājokļa energoefektivitātes uzlabošanai un saules paneļu iegādei un uzstādīšanai.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?