10 padomi, kā parūpēties par mājokļa drošību svētku laikā

Lai arī gada izskaņa visbiežāk saistās ar apcerīgu un svinīgu laiku, tomēr arī svētku laiku visai bieži pavada virkne likstu un raižu.

Izrādās, ka ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju, svinot Ziemassvētkus vai Jauno gadu, ir saskārušies ar nepatīkamām situācijām, kas atstāj zināmas pēdas mājoklī un maciņos, liecina Swedbank veiktā aptauja*.

Visbiežāk svinētāji dzēsuši degošu Ziemassvētku egli un adventes vainagu, ar sarkanvīnu sabojājuši mīkstās mēbeles, kā arī izdedzinājuši grīdā caurumu, dedzinot egļu sveces vai brīnumsvecītes.

Lai arī šogad visdrīzāk svētkus svinēsim šaurā ģimenes lokā, rūpējoties par savu un sabiedrības kopējo veselību, arī šajā laikā jābūt īpaši uzmanīgiem un vērīgiem, lai it kā patīkamais Ziemassvētku jampadracis neatstāj rūgtu pēcgaršu. Uguns izraisītas nelaimes noteikti ir postošākās un rada finansiāli dārgākas sekas, raugoties no Swedbank pieteikto apdrošināšanas gadījumu statistikas. Taču tās nebūt nav vienīgās.

Tāpēc esam apkopojuši padomus, kas palīdzēs parūpēties par drošiem svētkiem.

  • Gatavojot ēdienu, pārliecinieties, ka plīts tuvumā nav priekšmetu, kas var viegli aizdegties, piemēram, cepeškrāsns cimds, salvetes un citas lietas. Pirmssvētku drudža laikā nepamanīti paliek sīkumi. Taču nereti tieši tie ir iemesls dažādiem negadījumiem.
  • Pārliecinieties, ka degošas sveces vienmēr ir jūsu redzeslokā. Ja kaut uz īsu brīdi dodaties ārā vai uz citu telpu, vienmēr sveces nopūtiet. Noteikti ir vērts arī ar bērniem ik gadu pārrunāt drošu rīcību ar uguni un svecēm.

  • Ziemassvētku egli turiet vismaz trīs metru attālumā no jebkura uzkarstoša objekta – vai tas būtu radiators, kamīns vai krāsns.
  • Pārliecinieties, ka gaismiņu virtenēm, ar ko dekorējat svētku egli vai māju, nav bojātu vadu vai savienojuma vietu. Bojātajās vietās var rasties īssavienojums, kas var izraisīt ugunsgrēku.
  • Ja jums ir kamīns vai krāsniņa, ko neesat sen izmantojis, bet uz Ziemassvētkiem vai Jauno gadu esat iecerējuši to iekurināt, noteikti pirms tam jāiztīra skurstenis.
  • Pārbaudiet, vai mājās izvietotie dūmu detektori ir darba kārtībā. Tiem reizi divos gados jānomaina baterijas. No 2020. gada dūmu detektori ir obligāti katrā mājā, un, lai arī nav sistemātiskas pārbaudes, vai tie tiešām ir izstādīti, pašu drošībai tas noteikti būtu jāizdara. Piemēram, autonomais dūmu detektors ir neliela izmēra ierīce, kura spēj konstatēt telpā izveidojušos ugunsgrēka blakusefektus (dūmu koncentrāciju, siltumu) un par to ar spalgu signālu aptuveni pusstundu nepārtraukti brīdināt mājokļa iemītniekus. Tās uzdevums nav dzēst, bet gan brīdināt par izcēlušos ugunsnelaimi. Gadījumos, kad mājoklī neviena nebūs, paliek cerība, ka detektora spalgo signālu izdzirdēs kaimiņi un izsauks ugunsdzēsējus.
  • Ja svētku laikā dodaties uz svinībām pie vecākiem vai radiem, pārliecinieties, ka visas durvis un logi ir noslēgti, vērtīgās lietas noglabātas drošā vietā. Nereti garnadži izmanto iespēju “apciemot” svētku laikā bez uzraudzības atstātos mājokļus, tāpēc jābūt piesardzīgiem, īpaši parūpējoties par mājokļa drošību. Labu kaimiņattiecību gadījumā varat vienoties ar kaimiņiem par mājokļa pieskatīšanu prombūtnes laikā.
  • Ja Jaungada sagaidīšana tavai ģimenei nav iedomājama bez salūta un šogad to plānojat rīkot paši, noteikti pārliecinieties par pirotehnikas drošību, iegādājoties to tikai pie licencētiem tirgotājiem, kā arī izlasiet visus drošības noteikumus. Ja esat nolēmuši rīkot salūtu pie savas privātmājas, noteikti rūpīgi jāizvēlas vietas pirotehnikas palaišanai, ievērojot lietošanas instrukcijā noteikto attālumu no ēkām. Nonākot degošam pirotehnikas izstrādājumam vai tā karstajām daļām uz mājokļa jumta, var notikt jumta seguma un tam sekojoša jumta konstrukcijas elementu aizdegšanās. Jāuzmanās arī no kokiem, jo stiprais vējš var mainīt pirotehnikas lidojuma virzienu, un tas var kļūt neprognozējams. Savukārt dzīvokļu īpašniekiem vēl pirms svētkiem ir jāatbrīvo savu māju balkonus no viegli degošām lietām, jo kaimiņu šautā raķete var nokrist uz balkona un izraisīt ugunsgrēku.
  • Ja svētku laikā ilgstoši būsiet prom no mājām (piemēram, dodoties ārpus pilsētas uz savām brīvdienu mājām), pārliecinieties, ka no kontaktligzdas esat izņēmuši visas elektroiekārtas, piemēram, galda lampas, datora vai telefona lādētājus.

  • Ja jums ir mājokļa apdrošināšana, pārliecinieties, kādos gadījumos apdrošināšana pasargās jūs no radušajiem zaudējumiem. Lai gan liela daļa apdrošināšanas līgumu paredz finansiālo aizsardzību pret uguns vai trešo personu ļaunprātīgas rīcības radītiem zaudējumiem, svētku laikā jo īpaši svarīgi ir nodrošināties pret zaudējumiem, kas radīti paša vainas vai citu nejaušības dēļ. Piemēram, apgāzusies Ziemassvētku eglīte, zemē nokritis telefons, galdā vai grīdā izdedzis caurums un tamlīdzīgas likstas. Tāpat noteikti pārbaudiet, vai attiecībā uz dažādām uguns un citām nelaimēm ir kādi ierobežojumi – ir noteikti atlīdzību limiti noteiktiem riskiem vai mantu grupām. Savukārt, ja vēl neesat apdrošinājis mājokli, iespējams tagad būtu īstais brīdis to izdarīt.

Ja esi parūpējies par sava mājokļa drošību, noteikti piedomā, lai šogad svētki būtu droši kā tev, tā arī tavai ģimenei un draugiem.

Šoreiz tā vietā, lai satiktu visus tuvos, labāk laikus nosūti viņiem svētku apsveikumu – vai tā būtu pastkartīte vai maza dāvaniņa – tas, ka nav ieteicams satikties, nav atcēlis iespēju mums vienam otru iepriecināt.

Svētkos atceries arī par pašu mazāko ģimenes locekļu drošību, jo statistika rāda, ka tieši bērni svētku laikā gūst dažādus apdegumus. Tāpēc pieskati, lai mazās rokas neaizskar karstu tēju vai netiek klāt elektriskiem svētku rotājumiem. Bērni svētkus nereti gaida visbiežāk, tāpēc pirms svētku svinēšanas atrodiet laiku, lai ar viņiem pārrunātu drošības jautājumus.

Parūpēsimies par sevi un saviem tuvajiem, lai gada gaišākie svētki būtu droši un mierpilni!

* Swedbank iedzīvotāju aptauja veikta sadarbībā ar Snapshots, aptaujājot vairāk nekā 700 iedzīvotājus visā Latvijā, vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?