Īstais brīdis gādāt Ziemassvētku dāvanas

Latviešu gudrība vēsta, ka ragavas jātaisa vasarā, bet rati – ziemā. Un taisnība vien ir – ja vēlies Ziemassvētkus piedzīvot bez stresa un nesamērīgiem tēriņiem, dāvanas jāsāk gādāt jau laikus.

Jo steiga un stress nav labs padomdevējs naudas lietās. Turklāt gluži matemātiski ir daudz izdevīgāk Ziemassvētku pirkumus sadalīt pa trim mēnešiem – oktobri, novembri un decembri –, nevis piedzīvot finansiālu bedri decembrī, kad jau tāpat būs papildu izdevumi svētku galdam un brīvdienām.

Un ir arī gluži praktiski apsvērumi – tieši oktobrī veikali, internetveikali un izdevniecības piedāvā labas atlaides. Savukārt, ja dāvanas vēlies pasūtīt kādā ārvalstu internetveikalā, piemēram, amazon.com vai aliexpress.com, tad visai bieži norādītais saņemšanas laiks, lai piegāde līdz tuvākajai pasta nodaļai būtu bez maksas, ir divi mēneši. Tieši tik atlicis, lai sūtījumu saņemtu uz Ziemassvētkiem.

Meistaru darinātas dāvanas

Lai pagūtu līdz Ziemassvētkiem, vēl šobrīd iespējams pasūtīt kādu individuālu dāvanu pie labākajiem meistariem Latvijā un pasaulē. Turklāt aplami uzskatīt, ka latviešu meistari piedāvā tikai koka karotes un adītas vilnas zeķes, – piedāvājumā ir arī greznas rotas, jostas, apģērbs un aksesuāri.

Īpašos darinājumus ar pasaules elpu var meklēt etsy.com.

Ģimenes kalendārs vai fotogrāmata

Digitālo fotogrāfiju laikmetā bildes krājas digitālās mapēs, taču vēl arvien tik forši tās pāršķirstīt fotoalbumā, fotogrāmatā vai personalizētā sienas kalendārā. Īpaši par šādiem kalendāriem un fotogrāmatām priecājas vecākā gadagājuma cilvēki un bērni.

Žurnāla abonements

Šķirstāmi žurnāli kļūst par arvien ekskluzīvāku preci, un tieši tādai ir jābūt arī dāvanai. Jau oktobrī tiek atklāta žurnālu abonēšana nākamajam gadam, un tieši šajā mēnesī lielākās Latvijas izdevniecības parasti piedāvā tā sauktās laimīgās nedēļas, kad gandrīz visu žurnālu abonementi pieejami par visizdevīgāko cenu. Taču īpašie piedāvājumi pieejami arī novembrī un decembrī. Meklē pasts.lv un izdevniecību mājas lapās.

Ceļojums Latvijā

Izbrauciens ar zirgu pajūgu, tikšanās ar haskijiem vai safari Briežu parkā – to visu var aplūkot tepat Latvijā. Kolektīvās iepirkšanās portālos perkamkopa.lv, gudriem.lv, kolosali.lv un citos var atrast ļoti daudz atlaižu piedāvājumus šādiem aktīvās atpūtas braucieniem, ko vienkārši un ērti noformēt kā dāvanu karti. Tikai pievērs uzmanību datumiem, kuros šo dāvanu iespējams izmantot. Turklāt ne jau vienmēr runa ir par pirktu dāvanu karti šādam izbraucienam. Vecmāmiņa, draudzene, bērni un, visticamāk, arī tava otra pusīte neiebildīs, ja dāvanā pasniegsi paša uzrakstītu kartīti, piemēram, “Brīvdienu izbrauciens uz Kuldīgu” vai “Brīvdienu izbrauciens uz kartingu trasi”.

Teātra abonements

Joprojām ir pieejami arī teātra abonementi un dāvanu kartes teātra mīļotājiem. Turklāt, kā izrādās, ir ne tikai nakts tirgus, bet no plkst. 24.00 līdz plkst. 6.00 darbojas Nakts kase, kurā visas biļetes uz Dailes teātra izrādēm internetā www.bilesuparadize.lv var iegādāties ar 20 % atlaidi.

Biļešu paradīzes kasēs var nopirkt biļetes un abonementus arī uz Latvijas Nacionālā teātra izrādēm. Savukārt Jaunā Rīgas teātra biļetes meklē biletes.jrt.lv.

Atlaides veikalos

Arī grāmatu veikalos tieši oktobrī sākas dažnedažādas akcijas, atlaides un bankrota cenas. Ne vienmēr jāskrien līdzi modei un dāvanā jāpērk grāmata, kas izdota nupat. Ne mazāk vērtīga ir arī pērn izdota latviešu un ārvalstu literatūra, kurai šogad, visticamāk, jau piemērota atlaide.

Un tūlīt, tūlīt sāksies arī lielās rudens sezonas izpārdošanas gan apģērbu, gan saimniecības preču veikalos – arī tur var lūkoties pēc siltas un jaukas dāvanas, piemēram, siltas šalles, pleda vai termokrūzes.

Paštaisītas dāvanas

Vēl mīļākas mēdz būt paštaisītas dāvanas – pašu apgleznotas krūzes, pašu darinātas rotas, aksesuāri, ziepes, iepirkumu maisiņi, fotorāmīši vai kas cits. Šādas dāvanas parasti izmaksā lētāk, bet prasa vairāk laika. Arī tad, ja padomā ir šāds risinājums, ir laiks sākt tās gatavot. Idejas vari smelties pinterest.com ar atslēgas vārdiem: home made presents un home made gifts.

Savukārt idejas paštaisītām gardumu dāvanām vari smelties te:
Idejas Ziemassvētku dāvanām.

Pirmā karte bērnam

Ja tavs mazais izaudzis jau tik liels, ka vairs neraksta vēstules Ziemassvētku vecītim, jo zina, ka patiesībā dāvanas sarūpē mamma un tētis, tad, iespējams, tieši šis ir īstais brīdis uzdāvināt bērnam pirmo naudas karti ar nelielu depozītu un ļaut kādu kārotu lietu nopirkt sev pašam. Tā būs milzīga dāvana bērna pašapziņai!

Lielāks bērns pratīs novērtēt arī pilngadības krājkontu (uzkrājums bērna nākotnei). Bērnus, tieši tāpat kā pieaugušos, silda apziņa – pašam savs krājkonts, kurā tiek krāta naudiņa kādam lielākam mērķim.

Ja tomēr pienācis pēdējais brīdis

Lai arī šogad par dāvanu gādāšanu centies sākt domāt jau laikus, ikdienas darbu un pienākumu virpulis dara savu. Pat apzinīgākajiem plānotājiem var gadīties attapties vien svētku priekšvakarā, kad līdz ar citiem pēdējā brīža darbiem jāsagādā īpašs sveiciens kādam radiniekam vai draugam. Turklāt gribas, lai dāvanas saņēmējs justu nevis steigu, bet gan to, ka esi padomājis, kas varētu iepriecināt tieši viņu.

Šādos brīžos var noderēt FromMe dāvanu karšu centra Ziemassvētku dāvanas. Restorāna dāvanu kartes, romantiska atpūtas piedāvājuma vai ceļojuma iegāde aizņems vien pāris minūtes - atliek izvēlēties sveicienu, un tas kartītes veidā tiks piegādāts e-pastā vai tuvākajā pakomātā. Turklāt zero waste kustības atbalstītāji īpaši novērtēs iespēju izmantot elektronisko apsveikumu, to pat nedrukājot.

Priecīgu un mierpilnu svētku gaidīšanas laiku! 

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?