Kā veiksmīgi pārvaldīt naudas lietas jau jaunībā? Pieredzē dalās skolniece un studentes

Saņemt algu bankas kontā ir jauki, taču kā es, jaunietis, varu parūpēties par to, lai visa nauda un iekrājumi nepazustu vienas dienas laikā?

Budžeta plānošana var izklausīties pēc neiespējamās misijas, taču tā ir ikdiena, no kuras neaizbēgsi.

Tas, cik labi pratīsi pārvaldīt savu naudu, noteiks, cik “labi dzīvosi” nākamajā mēnesī vai pat ilgtermiņā.

Un, ja studiju sākumā vai vidusskolas posmā vēl saņem atbalstu no vecākiem un par budžeta plānošanu var tik ļoti neuztraukties, tad, uzsākot patstāvīgu dzīvi, bez tā neiztikt.

Lai noskaidrotu vērtīgus budžeta plānošanas padomus skolēniem un studentiem, uzrunājām trīs jaunietes - Katrīnu Kareli - studenti un viedokļu līderi, kura visus ienākumus iegūst, darbojoties savos un citu uzņēmumu sociālajos tīklos, Elīnu Jātnieci - maģistrantūras studenti, kura strādā starptautiskā uzņēmumā par grāmatvedi, un Deinu Zalāni - skolnieci, kurai kabatas naudu ikdienas tēriņiem skolas laikā nodrošina vecāki.

“Ikvienam cilvēkam, lai cik lieli vai mazi nebūtu ienākumi un izdevumi, ir vērtīgi plānot budžetu un iemācīties apzinīgi rīkoties ar naudu. Īpaši aktuāli tas ir studentiem un jauniešiem, kas ir tikai savas patstāvīgās dzīves sākumposmā, kad priekšā ir tik daudz jaunā un izaicinājumiem pilnā. Vienu vēl atbalsta vecāki, otrs pats jau paralēli mācībām strādā un pilnībā nodrošina sevi. Būt jaunam un vieglprātīgam ir forši līdz mirklim, kad makā vējš jau svilpo, bet vēlmju un vajadzību ir pārpārēm. Tajos mirkļos sāc aizdomāties, vai tā vēlies pavadīt katras mēneša beigas?” pārdomās dalās vidusskolniece Deina.

Protams, neiztērēt vairāk par savām iespējām un katra mēneša sākumā sastādīt sarakstu ar svarīgākajiem tēriņiem skan pavisam viegli, taču realitātē īstermiņa kārdinājumi var ņemt virsroku, kas var radīt nozīmīgu robu ne tikai tavā, bet arī vecāku budžetā.

Kā atzina Katrīna: “Vienu mēnesi, kad pētīju savus izdevumus, pilnīgi grūti bija noticēt, kā vienā parastā lekciju dienā var aiziet tik daudz naudas sīkumos. Lai neattaptos šādā situācijā, ir svarīgi sastādīt sarakstu ar galvenajiem mēneša izdevumiem, lai orientētos tajā, cik daudz vari atļauties, lai nenovirzītos no sākotnējā plāna.”

Lai nodrošinātos arī visliktākajam scenārijam, kopā ar Katrīnu, Elīnu un Deinu esam sastādījuši četrus ieteikumus, kā vienkāršā veidā ietaupīt un plānot naudu:

70/20/10 princips finanšu plānošanā

Viens no plašāk izmantotajiem naudas plānošanas veidiem, ko iesaka gan studenti, gan finanšu eksperti, ir 70/20/10 princips, kas nozīmē ikmēneša ienākumu dalīšanu proporcijās.

  • 70% - izdzīvošanai nepieciešamo lietu nodrošināšanai - pārtikas preču iegādei, veselības aprūpei, studiju kredīta, īres un komunālajiem maksājumiem, kā arī citiem tēriņiem;
  • 20% - uzkrājumiem un ieguldījumiem - tas ietver naudas ieguldīšanu bankas krājkontā, ieguldījumus akciju tirgū un citus finanšu uzkrāšanas veidus;
  • 10% - tam, ko vari tērēt savām vēlmēm un iegribām – kino apmeklējumiem, vakariņām kafejnīcās, u.t.t.

Swedbank ISIC karte

Swedbank ISIC karte ir piemērotākā norēķinu karte jauniešiem, kas vienlaicīgi kalpo arī par oficiālu skolēna apliecību un atlaižu karti. Tā piedāvā atlaides vairāk nekā 550 vietās Latvijā un 125 000 vietās visā pasaulē dažādos veikalos un izklaides vietās.

Kā saka Katrīna: “Swedbank ISIC karte ir ar mani jau gandrīz visu studiju laiku, un tās piedāvātās priekšrocības regulāri noder ikdienā, lai mazliet ietaupītu. Kuram studentam gan nepatīk kaut ko dabūt lētāk? Ar šo karti iespējas ir daudz, vajag tikai vienreiz iziet cauri piedāvājumu sarakstam un paskatīties, kuras ir tās atlaides, kas ikdienā noderēs.”

Turklāt internetbankā vai mobilajā lietotnē, izmantojot budžeta plānotāju, ir iespēja ērti un ātri pārskatīt, kur un kā esi naudu tērējis mēneša griezumā vai citā periodā, tādējādi labāk izprotot, kur ietaupīt. Šis rīks ir pieejams jauniešiem jau no 16 gadiem, un to atzinīgi novērtē gan Katrīna, gan Elīna un Deina.

Swedbank Krājrīks - risinājums nemanāmai un vienkāršai uzkrāšanai

Swedbank Krājrīks ir kartes maksājumu noapaļošanas funkcija - tas nozīmē, ka, veicot pirkumu apmaksu ar karti (vai mobilajiem maksājumiem), pirkuma summa tiek noapaļota uz veseliem eiro, un šī starpība novirzīta uz tavu krājkontu. Piemēram, ja par pirkumu ir jāmaksā 10,50 eiro, tad, maksājot ar karti, uz tavu krājkontu tiks novirzīti 50 centi. Lai arī šķiet ļoti maz, Swedbank dati rāda, ka šādā veidā mēnesī iespējams sakrāt aptuveni 30 eiro, protams, atkarībā no tā, cik bieži un daudz tērējies.

Ietaupi, mainot savus ikdienas paradumus

Nedrīkst aizmirst arī par pavisam vienkāršiem veidiem, kā vari būt ne tikai maciņam, bet arī dabai draudzīgs. Kā dažus no biežākajiem veidiem Elīna min pārvietošanos no punkta A uz B ar kājām vai sabiedrisko transportu, dažādu sezonu izpārdošanu un atlaižu izmantošanu, iepirkšanos ar saviem auduma maisiņiem, kā arī iepriekš sagatavoto pusdienu ņemšanu no mājām. Labs veids kā ietaupīt ir arī došanās uz veikalu tikai tad, kad esi paēdis - mēs visi zinām, cik viegli ir veikala groziņa saturu piepildīt ar dažādiem našķiem.

Pats nozīmīgākais ceļā uz veiksmīgu finanšu plānošanu ir nospraust mērķi, pie tā pieturēties un raudzīties uz labajiem ieguvumiem ilgtermiņā.

“Es ieteiktu jauniešiem būt atvērtiem jaunām idejām, izmantot 21.gs. sniegtās iespējas un kā sūklītim uzsūkt zināšanas, ko mums sniedz apkārtējā vide un cilvēki. Svarīgākais ir nospraust mērķi un tiekties uz to, būt konstantā kustībā, kas novedīs pie attīstības. Vienkāršākiem vārdiem - dzīvot šodienā ar skatu uz rītdienu,” jauniešus iedrošina Deina.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?