Kad bērns ir gatavs savai bankas kartei?

Bērnam liels prieks un lepnums, bet vecākiem – mierīga sirds, ja mazajam skolēnam piešķirtā kabatas nauda ir lielākā drošībā un krīzes situācijā var bērnam pārskaitīt naudu pāris sekunžu laikā.

Bankas noteikumi paredz, ka bērns pie savas pirmās kartes var tikt, sasniedzot sešu gadu vecumu, taču Swedbank Finanšu institūta eksperte Evija Kropa iesaka izvērtēt arī to, vai bērns jau saprot naudas nozīmi un vērtību un spēj veikalā iepirkties patstāvīgi. Ne mazāk svarīgi, lai bērns jau prastu saskaitīt, atņemt un rīkoties ar kalkulatoru.

Ir vecāki, kas pirmo naudas karti bērnam pasūta, jau uzsākot skolas gaitas pirmajā klasē. Swedbank pieredze rāda, ka šobrīd jau 94% bērniem (vecumā no 6-15 gadiem), kam vecāki atver pirmo kontu, tiek pieteikta arī pirmā norēķinu karte. Salīdzinājumam - 2018. gadā tie bija tikai 52% bērnu, kam atverot kontu bankā, tika pieteikta arī karte.

Ieguvumi, ja bērnam ir sava naudas karte

  • Bērns kļūst patstāvīgāks un sper pirmos soļus finanšu pratībā.
  • Glabāt naudu kartē ir daudz drošāk nekā skaidru naudu maciņā.
  • Swedbank ISIC bezkontakta norēķinu karte vienlaikus ir arī oficiāla skolēna apliecība, kas darbojas arī kā atlaižu karte.
  • Izmantojot Swedbank mobilo lietotni savā viedtālrunī, bērns jebkurā laikā var apskatīties, cik naudas palicis kontā, bet vecāki vajadzības gadījumā var pārskaitīt naudu bērnam dažu sekunžu laikā.

Kas bērnam obligāti jāizstāsta?

Tomēr pat tad, ja bērns ir gana atbildīgs, ir daudzas lietas par kartes drošību, kas mums, pieaugušajiem, šķiet pašsaprotamas, bet ko bērns nezina, jo viņam gluži vienkārši vēl nav tādas pieredzes. Arī pirmā reize pie bankomāta bērnam var izrādīties satraukuma pilna, tāpēc būtu labi, ja vecāks tajā brīdī būtu klāt, izstāstītu un parādītu, ko nozīmē katra poga bankomātā, ka ar izsniegtās naudas izņemšanu nevajag kavēties un ka ļoti svarīgi konta atlikumu pārbaudīt tikai savas bankas bankomātā, citādi par to var noskaitīt papildu naudiņu. Bet vēl labāk jau uzreiz iemācīt bērnu rīkoties ar mobilo lietotni ātrā atlikuma caurskatīšanai. Vēl jāpastāsta, ka, ievadot PIN kodu, vienmēr jāpārliecinās, lai kodu nespētu saskatīt neviens cits. Ja nepieciešams, ir jāaizsedz taustiņi ar otru roku.

PIN kods ir noslēpums

Mums, pieaugušajiem, droši vien neienāktu prātā pēc jaunas kartes saņemšanas lielīties ar to kolēģiem, bet bērna dzīvē bankas karte ir liels notikums, un ļoti nozīmīgu vietu tajā ieņem arī viņa draugi, tāpēc var būt gluži saprotama bērna vēlme parādīt savu karti draugiem skolā. Un, kā jau īstam un uzticamam draugam, atklāt arī kartes PIN kodu, jo dalīšanās ar noslēpumiem nereti ir viens no galvenajiem draudzības pārbaudījumiem.

“Tāpēc ir ļoti svarīgi bērnam izstāstīt, ka PIN kods ir kartes galvenā drošības atslēga, ko nedrīkst teikt nevienam, pat ne labākajam draugam vai draudzenei, arī brālim vai māsai – nē,” saka Swedbank Finanšu institūta eksperte Evija Kropa.

Tāpat būtu vēlams, sākot kartes lietošanu bankomātā, uzreiz nomainīt PIN kodu uz tādu, ko bērns labi atcerēsies no galvas, bet citi nevarēs uzminēt. Vienlaikus PIN kods nedrīkst būt pārāk vienkāršs, piemēram, 1234, jo šādi cipari citiem var būt viegli uzminami.

Citi svarīgi noteikumi, kas jāizstāsta bērnam

  • Nekad neturi savu PIN kodu makā, kurā glabā karti. Tāpat neieraksti to mobilajā telefonā un neturi somā. Ja PIN kods piemirsies, to ērti un ātri vari apskatīt Swedbank mobilajā lietotnē.
  • Nekad nedod citiem maksājumu karti − ne draugiem, ne radiem, ne paziņām. Banka to ir izsniegusi tev, un tas nozīmē, ka tikai tu drīksti ar to rīkoties. Arī par kartes drošību esi atbildīgs tikai tu, nevis, piemēram, mamma vai tētis.
  • Esi vērīgs! Vienmēr atceries paņemt savu karti veikalā pie kases vai bankomātā. Iepērkoties ar skaidru naudu, atlikums taču arī ir jāpaņem.
  • Sargā uz kartes redzamos datus. Pat, ja pie savas maksājumu kartes esi ticis nesen un ļoti vēlies padižoties ar to draugiem, neplāties ar to lieki. Uz kartes redzamais numurs ir konfidenciāls, tas nozīmē – slepens!
  • Norēķināties ar karti ir visdrošāk. Ja skaidras naudas vietā nēsāsi līdzi bankas karti, tava nauda būs drošībā pat tad, ja nozaudēsi maku. Neviens cits nevarēs izņemt naudu no bankomāta, un, laikus ziņojot par kartes zaudējumu, to iespējams bloķēt, lai atradējs nevarētu ar to veikt bezkontakta norēķinus.
  • Ja esi pazaudējis karti, nekavējoties pastāsti par to saviem vecākiem. Viņi parūpēsies, lai karti slēgtu un neviens nevarētu iztērēt tavu naudiņu.
  • Uzmanies no krāpniekiem! Banka nekad tev nesūtīs, nezvanīs un nesūtīs īsziņu, lūdzot kādus pieejas datus. Ja šādu zvanu, e-pastu vai īsziņu esi saņēmis, parādi to vecākiem un kopā sazinieties ar banku.

Iepirkšanās internetā

Bērni ļoti ātri apgūst visu jauno, tāpēc, kad izmēģinātas iespējas, ko piedāvā iepirkšanās ar karti, nav brīnums, ka bērns vai jaunietis grib veikt iepirkumus arī internetā.

Eurostat dati liecina, ka Latvijā 56% iedzīvotāju vismaz reizi gadā iepirkušies internetā, savukārt jauniešu vidū, vecumā no 16 līdz 24 gadiem, 78% iepērkas internetā. 

Lūk, trīs drošas iepirkšanās pamatlikumi, kas jāizstāsta bērnam vai jaunietim:

  • Kartes īpašniekiem banka izsniedz kodu kalkulatoru, lietotāja numuru, kā arī paroli. Kad iepērcies internetveikalā, tev to visu var prasīt. Arī šos dokumentus glabā citiem nepieejamā vietā.
  • Internetbankā atrodama sadaļa: Droši pirkumi internetā, kur jāreģistrē karte un jāievada drošības vārds, kas pēc tam būs redzams arī interneta lapās, kurās iepērcies. Ja šis vārds nav pareizs, pirkumu neapstiprini!
  • Pārliecinies, ka vietne, kurā iepērcies, ir droša. Tās adresei jāsākas ar https, nevis http.

Konta atvēršana bērnam un jaunietim

Ja domā par bankas konta atvēršanu bērnam, vari izvēlēties sev ērtāko veidu – internetbankā sadaļā “Kļūt par klientu”, aizpildot pieteikumu “Atvērt kontu savam bērnam” vai kādā no tev tuvākajām bankas filiālēm.

Lai attālināti atvērtu kontu bērnam, tev ir jābūt Swedbank klientam ar pieeju internetbankai un jābūt pieejamām drošām autentifikācijas iespējām (Smart-ID QES vai e-ID ar elektronisko parakstu). Savukārt, jaunieši no 16 gadu vecuma kontu var atvērt paši, kļūstot par bankas klientu bez vecāku iesaistes. Līdz ar konta atvēršanu, gan filiālē, gan internetbankā varēsi pieteikt arī Swedbank ISIC karti.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?