Kāpēc un kādu norēķinu karti izvēlēties jaunietim?

Pirmā bankas karte ir ne tikai veids, kā jaunietim ērti un droši norēķināties par saviem pirkumiem, bet arī veids, kā apgūt finanšu pasaules pamatprincipus.

Brīdis, kad vecākiem ir jāsāk uzticēt bērnam pieņemt lēmumus ar naudu pastāvīgi, katrā ģimenē atšķiras un ir atkarīgs gan no jaunieša, gan vecāku uzticības viņam. Visbiežāk pirmie soļi finanšu pasaulē sākas ar kabatas naudu vai dzimšanas dienas dāvinājumu, un vēlāk arī savu norēķinu karti. 

  • Swedbank Blog saturs pieejams arī audio formātā - klausies kur un kad tev ērtāk!

Norēķinu karte palīdz veidot atbildīgu attieksmi pret vērtībām

Swedbank 2020. gada decembrī veiktajā pētījumā tika atklāts, ka katram jaunietim, sākot no 16 gadu vecuma, ir vismaz viena bankas karte. Savukārt jauniešu norēķinu paradumi rāda – viņi daudz labprātāk dod priekšroku maksājumiem ar karti vai viedierīci, nevis skaidru naudu. Jaunieši atzīst, ka šādi norēķini ir drošāki – gan no pārskatāmības, gan arī veselības viedokļa (īpaši pandēmijas laikā).

Jo ātrāk jaunietis iegūst karti, jo labāk pašam. Kāpēc?

Kā reiz teicis kāds finanšu eksperts: “Labāk kļūdīties vēl pusaudža vecumā, nevis pēc 30 gadiem, kad viena kļūda varētu rezultēties zaudējumos vairāku tūkstošu apmērā.”

Tāpēc norēķinu karte un rīcība ar to ir pirmā svarīgā dzīvesskola mūsdienu finanšu pasaulē, kurā lielākā daļa ikdienas tomēr notiek operējot ar it kā neredzamiem finanšu resursiem – algu saņemam bankas kontā, veikalā visbiežāk maksājam ar karti, uzkrājumu kādai vajadzībai vai lietai veidojama krājkontā, investējam naudu digitāli utt. Līdz ar to arī jaunietim ir svarīgi saskarties ar šo digitālo pasauli, ne tikai video spēlēs, bet arī reālajā dzīvē.

Turklāt šodienas norēķinu kartes piedāvā arī dažādus budžetu plānošanas rīkus. Tā, piemēram, izmantojot “Mans budžets” rīku Swedbank internetbankā un mobilajā lietotnē, gan jaunieši, gan vecāki var izsekot tēriņu sadalījumam pa dažādām kategorijām un izvērtēt, kur to varētu ietaupīt. Tāpat ir iespējams noteikti limitus dažādām kategorijām, tādējādi kontrolējot savus izdevumus. Līdz ar to jauniešiem ir arī digitāls palīgs naudas lietās.

Kura norēķinu karte būtu piemērotāka jaunietim?

Swedbank bērniem un jauniešiem piedāvā divas norēķinu kartes - Swedbank ISIC un Swedbank maksājumu karti.

  • Swedbank ISIC karte ir viena no skolēnu un studentu pieprasītākajām kartēm, jo tā sniedz daudz priekšrocību. Vienlaikus tā ir arī starptautiski atzīta skolēna/studenta apliecība, ar kuru ir pieejamas atlaides vairāk nekā 550 vietās visā Latvijā (tostarp Spotify, Ezītis miglā, McDonald's, Jānis Roze u.c.) un 150 000 vietās visā pasaulē. Uzzini vairāk par vietām, kur var iegūt atlaides!

Lai saņemtu Swedbank ISIC karti, ir jābūt vismaz 6 gadus vecam un jāmācās kādā no Latvijā akreditētām mācību iestādēm.

  • Savukārt Swedbank maksājumu karte ļauj norēķināties veikalos un internetā, pievienot karti dažādām viedierīcēm, kas atbalsta bezkontakta norēķinus. Šī karte piedāvā iespēju pieslēgt tādu funkciju kā “Krājrīks”, kas pēc katra pirkuma tev nemanot krājkontā uzkrās naudu.

Arī Swedbank maksājumu karti iespējams saņemt jau no 6 gadu vecuma.

Soļi ceļā uz kartes iegūšanu:

6-15 gadu vecumā

16 gadīgiem un vecākiem jauniešiem

Karti var pieteikt bērna vecāks vai aizbildnis.

Ja bērnam jau ir konts Swedbank, tad karti var pasūtīt šeit.

Lai atvērtu kontu bērnam (vecumā 6-15 gadi), viņam jābūt pasei vai eID kartei. Ja bērna pase/eID karte izdota Latvijā, tad kāds no vecākiem vai aizbildņiem kontu bērnam var atvērt bez viņa klātbūtnes filiālē vai attālināti internetbankas sadaļā “Kļūt par klientu”, aizpildot pieteikumu “Atvērt kontu savam bērnam”. Ja bērna pase/ID karte izdota ārvalstīs, jādodas uz filiāli kopā ar bērnu.

Nepieciešamie dokumenti, dodoties uz filiāli:

  • Bērna pase vai eID karte
  • Vecākam vai aizbildnim – pase vai eID karte
  • Aizbildniecību apliecinošs dokuments (piem., dzimšanas apliecība)

Piesaki apmeklējumu, izvēloties sev ērtāko laiku un filiāli!

Karti vari pieteikt pats jaunietis internetbankā vai jebkurā Swedbank filiālē.

Ja jau ir konts Swedbank, karti var ērti pieteikt internetbankas sadaļā Kartes.

Ja vēl neesi mūsu klients, lai atvērtu kontu un pieteiktu Swedbank ISIC vai maksājumu karti, piesaki to attālināti vai rezervē sev ērtāko apmeklējuma laiku kādā no filiālēm.

Dodoties uz Swedbank filiāli, līdzi jāņem pase vai eID karte.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?