Kā laulībā finanses plānot un pārvaldīt kā vienotai komandai?

Izpratnes par naudas vērtību un gudru tās pārvaldīšanu var ļoti atšķirties, tāpēc pie ģimenes finanšu pratības ir jāstrādā.

Swedbank Finanšu institūta pētījumā atklāts, ka nauda ir otrais izplatītākais ģimenes strīdu iemesls pēc mājsaimniecības jautājumiem, kuru risināšana bieži vien arī ir saistīta ar finanšu plānošanu. Tāpēc esam apkopojuši 5 soļus, kuriem sekot, lai ģimenes finanses plānotu un pārvaldītu kā vienota komanda.

Ieviesiet piemērotāko ģimenes finanšu pārvaldes sistēmu

 Swedbank izveidotajā Facebook domubiedru grupā Tērējam gudri notika viedokļu apmaiņa par to, kā ģimenes pārvalda finanses un tika identificētas šādas pieejas:

  • kopējs ģimenes konts, kurā ieskaita visus ienākumus,
  • kopējs ģimenes konts, kurā katrs ik mēnesi ieskaita vienādu summu vai proporcionāli atbilstoši ienākumiem,
  • katrs apmaksā konkrētas ģimenes izdevumu pozīcijas, atstājot daļu naudas arī individuālajiem tēriņiem.

Finanšu eksperti par visefektīvāko pieeju uzskata ģimenes kontu, kurā var apvienot līdzekļus un visprecīzāk ieraudzīt ģimenes finanšu kopainu. Taču jāatceras, ka nav vienas pareizās formulas visiem – kas der vieniem, nederēs citiem. Tāpēc primāri ģimenei būtu ieteicams pārrunāt, kāds naudas pārvaldības modelis būtu ērts visiem.

Plānojiet un apspriediet ģimenes budžetu

Par savu ceļu uz ģimenes budžeta plānošanu stāsta Andis Arnicāns, Seek the simple līdzdibinātājs:

Mums ar Lauru ir kopīgs maciņš, mēs abi kopā veidojam budžetu un pieņemam apzinātus lēmumus, kur mēs kā ģimene gribam tērēt naudu, lai tā neaiziet brīvajā plūdumā.

Budžeta plānošana ir daļa no manas ar Lauru iknedēļas tikšanās, kurā atskatāmies uz mūsu kā ģimenes pagājušo nedēļu, kā arī saskaņojam plānus un ieplānojam kopīgas lietas nākamai nedēļai.

Šīs tikšanās laikā izveidojam budžetu nākamajai nedēļai, izvērtējam izdevumus un veicam korekcijas, ja kaut kur esam pārtērējuši. Iknedēļas tikšanās ir apzināts laiks, kurā sasinhronizējamies uz viena viļņa kā ģimene. Tas palīdz ikdienā samazināt strīdus un virzīties vienā virzienā.

Mēs izmantojam budžeta veidošanas lietotni YNAB. Tajā reizi nedēļā ievadām katru veikto transakciju, analizējam un plānojam budžetu nākamajam periodam. Lietotnē uzrādās, cik tev ir nauda un katram eiro var iedot konkrētu uzdevumu. Skatāmies, lai katram ir ieplānoti līdzekļi arī tikai viņa izvēlēm, un meklējam kompromisus, lai salāgotu viena vēlmi vairāk tērēt īstermiņa lietām ar otra vēlmi pēc drošības un uzkrājumiem.

Tomēr tā nav bijis vienmēr. Ieviest ģimenē budžeta plānošanu, izdomāju es, jo mums bija daudz strīdu par naudu.

Sākotnēji Laura vispār negribēja par to domāt, jo mūsu ģimenē bija sadalīts, ka es biju atbildīgs par visu, kas ir saistīts ar naudu. Tas bieži noveda pie nepatīkamām situācijām, kad Laura nāca pie manis un lūdza naudu pirkumiem, nezinot, ka drīzumā mums būs jāapmaksā rēķini. Man bieži vajadzēja atteikt un apbēdināt. Attiecību dinamika, kurā es regulāri biju sliktais, man nepatika. Naudu pelnījām abi, tērējām abi, bet atbildība pārvaldīt bija tikai manā pusē. Laurai ļoti bieži bija sajūta, ka vienalga, cik daudz viņa strādā, viņai nekad nav naudas lietām, kas sagādā prieku. Pagāja gads, kamēr izdevās Lauru pārliecināt, ka, veidojot ģimenes budžetu, viņu nevis apslāpēs vai spiedīs kaut ko samazināt, bet viņa pati varēs pieņemt apzinātus lēmumus par to, ko darīt ar naudu. Tieši šī apzinātās izvēles un kontroles iespēja viņu pārliecināja piedalīties ģimenes budžeta veidošanā.“

Lai ģimenes budžeta plānošana izdotos, nepieciešams izveidot sistēmu un ieviest ģimenes tradīciju ar partneri regulāri pārrunāt ne vien visus ienākumus un izdevumus (to uzskaitei noderīgs ir ģimenes budžeta kontrolsaraksts), bet arī nākotnes plānus.  

Katra ģimenes finanšu mēneša sākumā, kas visdrīzāk atbilst algas dienai, ir vērtīgi sarīkot ģimenes tikšanos, kurā pārrunāt nākamā mēneša plānotos izdevumus un iespējas ietaupīt.

Pēc tam pēc nepieciešamības var reizi nedēļā vai reizi divās nedēļās aktualizēt, kā sokas ar budžeta ievērošanu un veikt nepieciešamās korekcijas. Ģimenes budžeta plānošana palīdz stiprināt drošības sajūtu un vislabākos rezultātus dod ilgtermiņā.

Ienākumu un izdevumu analīze palīdzēs ieraudzīt iespējas uzlabojumiem, kur iespējams tērēt mērķtiecīgāk, lai pēc visu rēķinu un saistību segšanas, varētu ķerties pie uz nākotni vērstajiem uzkrāšanas un ieguldīšanas mērķiem (piemēram, krāt lielākam pirkumam, atlikt drošības spilvenam, krāt bērna izglītībai).

  • Ģimenes finanšu veselības novērtēšanai noderēs Swedbank Finanšu institūta izstrādātais Finanšu veselības rīks, kas palīdz vienkopus saskatīt veselīgās un pilnveidojamās jomas, kā arī dod ieteikumus finanšu situācijas uzlabojumiem.

Budžeta plānošanas sapulce ir īstā vieta, kur vienoties par abiem partneriem pieņemamiem un sasniedzamiem nākotnes mērķiem, kā arī dzīvesstila kompromisiem. Piemēram, vienam partnerim var būt pieticīgākas prasības apģērbam, kamēr otrs mīl jaunākās sezonas zīmolu preces par pilnu cenu. Ja jūsu ienākumu līmenis neatbilst tam, lai atbalstītu dārgās izvēles, radīsies problēma. Kompromiss būtu iegādāties zīmolu preces autletos par pieņemamākām cenām, jo dzīvesveidam ir jāatbilst faktiskajiem ienākumiem, nevis tādiem, kādus jūs vēlētos. 

Plānošanas procesā noteikti ir jāseko līdzi arī tam, lai ierobežojumi un vēlme ietaupīt nesāk smacēt un visu laiku nav sajūta, ka neko nevar atļauties.  

Mūsdienu tehnoloģiju laikmetā budžetu palīdz plānot dažādi rīki. Kāds izvēlēsies pierakstīt kladītē, cits izmantos datorprogrammas (piemēram, MS Excel), mākoņpakalpojumus (piemēram, Google Docs) vai viedtālruņu lietotnēm (piemēram, YNAB, Spendee, Mint). Var arī maksimāli norēķināties ar bankas karti, lai internetbankas sadaļā Mans budžets vienuviet apskatītu jau kategorijās sadalītus izdevumus.

Neļaujiet atalgojuma atšķirībām nostāties starp jums

Lielākajā daļā pāru kāds pelna vairāk nekā otrs. Tā vietā, lai skatītos uz ģimenes naudu kā kopēju, lielākais pelnītājs var sākt domāt, ka viņam ir lielāka teikšana par finanšu lēmumiem.  Bet ģimenē tā nav tava vai mana nauda – tā ir mūsu. Nav jēgas mēģināt nospiest otru stūrītī, ja esat viena komanda.

No otras puses tie, kuri pelna mazāk vai paliek mājās ar bērniem var justies tā, ka viņiem nevajadzētu būt tik lielai teikšanai, pat justies vainīgi par to, ka tērē vairāk nekā tikai nepieciešamības precēm. Tomēr jūs esat viena komanda, tāpēc katram ir vienlīdzīga teikšana naudas un laulības jautājumos. Turklāt mājsaimnieki un mājsaimnieces jau tā ļoti daudzos veidos ietaupa ģimenes naudu.

Atpazīstiet un pieņemiet personību atšķirības

Katra cilvēka domāšana par naudu ir atšķirīga, un pretpoli mēdz pievilkties. Ir iespējams, ka vienam no jums patīk rēķināt un analizēt, kamēr otrs ir vairāk impulsīvs brīvais gars. Viens no jums var vairāk taupīt, kamēr otrs vēlas tērēt.

Lai arī personību atšķirības var radīt dažas problēmas laulībā, īstenais cēlonis konfliktiem par finansēm ģimenē ir tas, ka otrs nevēlas dzirdēt par partnera ieguldījumu vai vienkārši izslēdz viņu no kopīgas finanšu pārvaldīšanas.

Ja viens ģimenē pieņem visus finanšu lēmumus, briest problēmas, jo tā strādā vecāka-bērna attiecības, nevis laulība.

Ja jūs esat vienā komandā, tad budžetu veidot var analītiskākā pāra puse, bet izvērtēšanā, kritizēšanā un iedrošināšanā ir jāpiedalās abiem. Personību atšķirības ir jāizmanto, lai kļūtu stiprāki un vienotāki.

Neļaut bērnu impulsiem graut rūpīgi plānoto budžetu

Vecāku uzskati par to, kā izmantot naudu bērnu audzināšanā, atšķiras, tāpēc pirms impulsīvi piekrist bērnu vēlmei pēc jaunas rotaļlietas, kas nav iekļauta ģimenes budžetā, vēlams tomēr šo pirkumu saskaņot ar partneri. Bērnu vēlmes un vajadzības ir jāapspriež un jāiekļauj plānā, tam ir jābūt kopīgam lēmumam.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?