Ko darīt, lai mēneša beigās nepietrūktu naudas?

Kavēt maksājumus vai aizņemties? Pēc Swedbank Finanšu institūta veiktā pētījuma datiem, uz šādu jautājumu mēneša beigās pēdējā gada laikā nācies atbildēt katram trešajam Latvijas iedzīvotājam. Ko šādā situācijā darīt?

Protams, pirmais solis ir caurskatīt ģimenes budžetu, izvērtējot, vai tas ir sabalansēts? Ļoti iespējams, ka kādā no pozīcijām var tēriņus samazināt. Arī Swedbank Finanšu institūta veiktais pētījums rāda, ka brīžos, kad ar ikmēneša ienākumiem nav iespējams segt visus izdevumus, vairums mājsaimniecību pārskata savas prioritātes, atzīstot, ka sāk dzīvot taupīgāk un atsakās no noteiktiem tēriņiem (59 %). Tam seko atsevišķu rēķinu samaksas kavēšana līdz brīdim, kad ģimenes budžetā ieplūdīs vairāk naudas (42 %), kā arī naudas aizņemšanās no radiem, draugiem vai paziņām (32 %).

Taupi, pieraksti un krāj!

  • Lai cik tas šķistu apgrūtinoši, vismaz vienu mēnesi pieraksti visus izdevumus, lai pēc tam mēneša kopskatā varētu izvērtēt, par ko tu maksā visvairāk un kur vēl iespējams ietaupīt!
  • Aprēķini, cik daudz naudas vari atļauties iztērēt šajā mēnesī, un sadali šo naudu pa nedēļām vai pat dienām. Mācies sevi disciplinēt un nežēlojies par to, ka jātaupa nauda. Vislielākie taupītāji nereti ir tieši bagātākie cilvēki.
  • Veido uzkrājumu, lai nepieciešamības gadījumā varētu aizņemties pats no sevis!

Pārskati komunālo maksājumu rēķinus!

  • Ieguldi 10–20 eiro elektrības strāvas mērītāja iegādei un pārbaudi, cik daudz elektrības patērē tējkanna, kas visbiežāk netiek atvienota no elektrības kontakta, boilers, tosters, dators, televizors un citas elektriskās iekārtas. Iespējams, tas palīdzēs ietaupīt vērā ņemamu naudas summu!
  • Caurskati savu mobilā operatora vai telekomunikāciju nodrošinātāja piedāvājumu un sazinies ar to konkurentiem – noskaidro, vai viņiem nav tev izdevīgāks piedāvājums.
  • Ja tev ir iespēja regulēt istabas temperatūru, tādējādi samazinot izmaksas, paeksperimentē ar temperatūras pazemināšanu, dodoties ārpus mājas.

Par kaitīgajiem ieradumiem ir jāmaksā!

  • Ja esi smēķētājs, kam rūpes par savu veselību līdz šim nav bijis gana spēcīgs arguments, iespējams, tevi pārliecinās šie cipari: izsmēķējot dienā 10 cigaretes (un visbiežāk arī pērkot mazo cigarešu paciņu), nedēļā tiek iztērēti vismaz 12 eiro, mēnesī – vismaz 50, bet gadā – vismaz 627 eiro.

    Savukārt, ja tu dienā izsmēķē veselu cigarešu paciņu, tad nedēļā tie ir vismaz 20 eiro, mēnesī – vismaz 90, bet gadā – vairāk nekā 1000 eiro. Turklāt – jo dārgākas cigaretes, jo lielāka šī summa.

  • Līdzīgi ir ar vīnu, alu un pat kafiju! Viena glāze vīna vai viena krūze kafijas, visticamāk, nekaitēs veselībai un neiecirtīs lielu robu kopējā budžetā, bet, ja runa ir par divām, trim un vairāk, tad tas jau kļūst ne tikai neveselīgi, bet arī ļoti dārgi!

Nezaudē prātu iepērkoties!

  • Visbiežāk kāja paslīd tieši lielveikalā, uz kuru esi devies, lai nopirktu vien pāris lietu, bet pie kasēm attopies ar pilniem stumjamajiem iepirkuma ratiņiem! Tāpēc pirms iepirkšanās izveido sarakstu un rūpīgi tam seko! Neskaties uz akcijas precēm, ko pārdod par labu cenu, bet kas neietilpst tavā iepirkumu sarakstā! Pretējā gadījumā nāksies izpirkt pusi lielveikala!
  • Cita iespēja – iepērcies lielveikalā ar diviem groziņiem. Vienā grozā liec tikai nepieciešamās preces, bet otrā – vēlamās. Pirms preču apmaksas sarēķini, cik būs jāmaksā kopā un vai netiek pārsniegts dienas limits.
  • Izdevīgāk ir neiet uz veikalu katru dienu, bet iepirkšanos plānot vienreiz vai divreiz nedēļā. Tā var ietaupīt ne tikai naudu, bet arī laiku!
  • Izmanto sezonas izpārdošanas, lai par daudz lētāku naudu iegādātos apģērbu un aksesuārus nākamajai sezonai.
  • Pulveri, tualetes papīru un citus sadzīves priekšmetus izdevīgāk pirkt lielākos iepakojumos, ja vien ir, kur glabāt.
  • Pievērs uzmanību, kāda ir konkrētās preces cena par vienību vai kilogramu.

260 eiro par kafiju no automāta?

  • Tas nav nekas jauns – mājās gatavots ēdiens parasti ir veselīgāks, labāks un lētāks, it īpaši, ja ģimenē esat vairāk nekā divi vien! Vairāku cilvēku ģimenei izdevīgāk ir brokastot un vakariņot mājās, bet pusdienas ņemt līdzi kastītē vai glītā burciņā.
  • Tāpat ir daudz izdevīgāk ņemt līdzi savu ūdens pudeli, kā arī tēju vai kafiju termokrūzē, nevis pirkt kafejnīcā vai automātā! Lai arī kafijas automātā kafijas tasīte izmaksā aptuveni 80 centus, kas varbūt nešķiet milzu nauda, nedēļā tie ir vairāk nekā 5 eiro, mēnesī – 20, bet gadā – vismaz 260! Un ja vēl kopā ar kafiju tiek notiesāts kruasāns vai kanēļmaizīte… Pamēģini šādus šķietami sīkos izdevumus pareizināt ar 5 darbdienām vai 7 nedēļas dienām un pēc tam ar 52 (nedēļu skaits vienā gadā), kopaina uzreiz izskatās pilnīgi citādi!

    Praktisks ieteikums, ja ģimenē ir daudz cilvēku, – vienmēr izdevīgāk ir gatavot gaļas mērces, zupas un dārzeņus nekā, piemēram, katram ģimenes loceklim cept atsevišķu karbonādi.

Izklaidēties var arī bez maksas

  • Nepārdzīvo, ja nevari atvēlēt daudz naudas izklaidēm! Ir ļoti daudz veidu, kā lieliski pavadīt laiku arī bez kaudzes naudas – pārgājieni, pikniks parkā, tējas vai groziņu vakars ar sen nesatiktiem draugiem u. c.
  • Daudz bezmaksas izklaižu un kursu parasti nodrošina arī pašvaldību dienas centri. Turklāt nereti tur ir gan pulciņi un interesantas aktivitātes bērniem, gan senioriem, gan arī jaunajām māmiņām un citām sociālajām grupām.
  • Ja esi grāmatu un žurnālu cienītājs, neesi lepns un izmanto tuvākās bibliotēkas pakalpojumus.
  • Mūsdienās nudien ļoti plašs kultūras pasākumu klāsts ir vērojams TV un internetā, pat neizejot no mājām!
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?