Kā izrauties no parādu jūga?

Kredīti ir dzīves ikdiena – tie ļauj ātrāk iegādāties lietas, kurām būtu jākrāj nauda mēnešiem vai pat gadiem, bet reizēm, mainoties apstākļiem, tie pārvēršas nastā, kuru nomest var izrādīties krietni grūtāk nekā uzcelt

Katrs pats sava budžeta kalējs

Vissliktākais veids kā atbrīvoties no kredītiem, ir ņemt jaunus kredītus. Tas agri vai vēlu beidzas strupceļā – slikta kredītvēsture, kas var apgrūtināt banku un citu  pakalpojumu saņemšanu, kā arī  milzīga ikmēneša maksājumu summa. Ir uzvēlusies milzu sniega bumba, no kuras atbrīvoties nebūs viegli, bet ir iespējams. Saprotams, ka grūtības, ar kurām var saskarties kredītņēmējs, ir dažādas un katra situācija īpaša. Viens aizraujas ar "ātro naudu" un pēkšņi saprot, ka šī aizraušanās sāk apgrūtināt dzīvi, citam gadās kāda ķibele - problēmas ar veselību vai zaudēts darbs, vēl kādam neveiksmes biznesā u.t.t. Tātad nekāda universāla padoma, ko varētu iedot visiem, nav.

Pirmkārt, vēlams doties uz savu banku un izstāstīt situāciju. Bankas speciālists to izvērtēs un palīdzēs rast risinājumu. Otrkārt, ja ir vairāki kredīti, jāsaprot, kurš ir vissvarīgākais. Piemēram, ja jums ir hipotekārais kredīts, tā nenomaksāšana var beigties ar zaudētu mājokli. Visticamāk, ka tieši šis arī būs jūsu svarīgākais maksājums.

Ārkārtīgi svarīgi ir izvērtēt savu budžetu un atteikties no visa liekā. Iespējams, ka tas būs rūpīgāka pirkumu izvēle, pievēršot uzmanību atlaidēm. Jāatsakās no impulsīvajiem pirkumiem.

Šajā ziņā ir vērts apsvērt iepirkšanos e-veikalos, kas ļauj bez steigas veikt pārdomātus pirkumus noteiktā budžeta ietvaros. Psiholoģiski ir ārkārtīgi grūti atteikties no dzīves standartiem, pie kā esat pieraduši, bet pakāpjoties solīti atpakaļ, pēc tam varēsiet atkal doties uz augšu, bet jau ar iegūto pieredzi kabatā.

Mazie kredīti spiež - kas jums var palīdzēt?

Cilvēkam, kas iestidzis mazajos kredītos, reizēm liekas, ka viņš nonācis apburtajā lokā. Dažādi nebanku aizdevēji piedāvā visus kredītus apvienot, lai jūs būtu parādā tikai vienai kompānijai. Latvijas Alternatīvo Finanšu pakalpojumu asociācija, kas pārstāv legālās nebanku sektora kredītiestādes, piedāvā risinājumu tiem, kas vairs nespēj segt savas kredītsaistības. Lai izvairītos no situācijām, kad soda procenti pāraug aizņemto summu, dodieties uz šo organizāciju un viņi palīdzēs vienoties ar aizdevējiem par pakāpenisku parāda nomaksu. Tas gan attiecas tikai uz tā kompānijām, kas ir asociācijas biedri, kas vienojušies par godīgiem spēles principiem.

Nereti rodas sajūta, ka esi palicis viens ar savām problēmām un izejas no tās nav – uz banku iet nav drosmes, jo šķiet, ka risinājuma nav. Taču svarīgi atcerēties, ka pat visgrūtākajās situācijās ir iespējams rast izeju.

Svarīga ir mērķtiecīga un disciplinēta pieeja kā savu finanšu sakārtošanā un ikdienas ritējuma pārskatīšanā, tā arī atklātā un savlaicīgā sarunā ar savu aizdevēju.

Bankās ir iespējama kredīta pārstrukturēšana, kas nozīmē aizdevuma nosacījumu maiņu, lai uz noteiktu laika periodu samazinātu kredīta maksājumus un atvieglotu saistību izpildi. Galvenais mērķis ir panākt, ka aizņēmējs atkal spēj pilnībā pildīt savas saistības. Iespējams vienoties par “kredīta brīvdienām” jeb aizņēmuma pamatsummas maksājuma atlikšanu vai arī kredīta atmaksas termiņa pagarināšanu. Tas uz noteiktu laiku ļaus samazināt ikmēneša maksājumu summu un dos iespēju atgūties no sarežģītās situācijas. Iespējams arī vienoties par vairāku īstermiņa aizdevumu apvienošanu vienā līgumā ar termiņa pagarināšanu - šis risinājums palīdz vienkopus sastrukturēt visus aizdevumus (piemēram, kredītlīnija, kredītkarte, patēriņa kredīts)  un ķerties klāt to atmaksai. Ja ir gan īstermiņa, gan ilgtermiņa aizņēmumi, iespējama arī “mazo” kredītu pievienošana “lielajiem”, kas palīdz būtiski samazināt kopējo saistību ikmēneša maksājumu.

Sniega bumba – šurpu turpu

Problēmas ar kredītiem ir visā pasaulē - cilvēki reizēm mīl tērēt vairāk, nekā spēj nopelnīt. Iespējams, ka jums noderēs amerikāņu psihologu izstrādātie padomi kā pamazām atbrīvoties no kredītiem. Sniega bumbas metode. Ideja ir pavisam vienkārša:

  • Sarakstiet visus savus kredītu maksājumus uz lapas sākot no zemākās summas līdz augstākajai. Ja ir divi līdzīgi maksājumi, kā pirmo izvēlaties to, kuram augstāka procentu likme.
  • Atliciniet jebkuru summu, kas jums pieejama papildus tai, kas sedz maksājumus un ik mēnesi dzēsiet pa kripatiņai no nenozīmīgākā kredīta.
  • Kad tas paveikts, ķeraties pie nākamā. Summa, ko varēsiet atļauties, pieaugs, jo ir taču par vienu kredītu mazāk.
  • Tā turpiniet līdz nomaksāti visi kredīti. Šīs metodes pluss ir tas, ka diezgan ātri sajutīsiet rezultātus, atstājot aiz muguras vienu mazo kredītu pēc otra.

Otrā metode ir līdzīga, bet ekonomiski pamatotāka. Izdariet visu to pašu, ko iepriekš, tikai otrādā secībā – šoreiz mēs sāksim ar lielāko kredītu ar lielāko procentu maksājumu. Šīs metodes trūkums ir psiholoģisks – līdz pirmā kredīta nomaksai būs jāgaida ilgāk, bet tas atmaksājas. Dzēšot pamatsummu kredītam ar lielākajiem procentiem, jūs straujāk samazināt kopējās izmaksas, bet brīdis, kad tas nomaksāts, būs īsti svētki, turklāt ar patīkamo apziņu, ka suns pārkāpts.

Svarīgi šajā brīdī aiz prieka “nesalūzt” un turpināt iesākto. Ņemiet un sāciet atmaksāt nākamo kredītu ar visaugstāko procentu maksājumu un tā līdz pat uzvarošajām beigām.

Saprotams, ka abas šīs metodes prasīs koncentrēšanos un pašdisciplīnu, bet jūs noteikti to varat.

Tomēr pats galvenais, kas jāatceras ir – aizņemieties atbildīgi, izvērtējot savs iespējas atmaksāt aizdevumu!

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?