Esi savas naudas pavēlnieks – ērts veids, kā kontrolēt ģimenes budžetu

Lai ģimenēm palīdzētu orientēties tēriņu jūklī, Swedbank Finanšu institūts piedāvā praktiskus padomus un budžeta plānošanas kontrolsarakstu.

Pusaudzis vēlas jaunas kedas, jaunākā atvase – kasti ar šokolādēm, bet mammai ar tēti jādomā ne tikai par bērnu un savām vēlmēm, bet arī konkrētām vajadzībām, bez kurām ģimene nevar iztikt. Šāda aina iezīmējās televīzijas šovā Naudas pavēlnieks, kas tapis partnerībā ar Swedbank, taču noteikti ir pazīstama lielākajai daļai ģimeņu Latvijā.

Kā gudri plānot ģimenes budžetu, lai pietiktu ne tikai lielajam četriniekam jeb izdevumiem par mājokli, transportu, pārtiku un izklaidi, bet arī lai daļu no ienākumiem novirzītu lielākiem pirkumiem un uzkrājumiem?

Sāc ar ienākumu un izdevumu uzskaiti

Tikai tad, ja precīzi zināsi, cik daudz pelni un cik daudz un kam tērē, varēsi pilnībā pārvaldīt savas naudas lietas.

Ienākumu uzskaite vairumā gadījumu nesagādā grūtības, laikietilpīgākā būs izdevumu uzskaites puse. Izdevumu pusē svarīgi uzskaitīt visas izmaksas – ne tikai tās, kas attiecas uz mājokli, transportu un pārtiku, bet arī izdevumus par izglītību, veselību un skaistumkopšanu, kā arī izklaidi un atpūtu. Turklāt svarīgi neaizmirst arī uzkrājumu veidošanu kā izdevumu pozīciju ‒ vai tās būtu regulāras iemaksas privātās pensijas uzkrājumā, bērna izglītībai vai drošības spilvenam, arī šīs pozīcijas pieskaitāmas pie regulārajiem izdevumiem.

Kad tikts skaidrībā ar saviem ienākumiem un izdevumiem, nepieciešams izdarīt secinājumus, atbildot uz jautājumu, vai visi tēriņi ir jēgpilni un vai esošā situācija ir pieņemama.

Parasti analīzes procesā ir garantēti pārsteigumi, jo, saskaitot galvā, tēriņu summas šķiet mazākas un pazūd no atmiņas. Tieši nelielie un it kā nenozīmīgie ikdienas tēriņi mēneša ietvaros veido vērā ņemamu summu.

Mūsdienās ir ļoti daudz iespēju, kā fiksēt izdevumu pozīcijas. Kādam tuvāka būs čeku krāšana, kas palīdz apzināt visus mēneša izdevumus, kāds cits dos priekšroku budžeta plānošanas lietotnēm, piemēram, Easy Home Finance, Spendee. Var arī censties, kur vien iespējams, norēķināties ar bankas karti, un tad laikietilpīgo izdevumu uzskaites darbu padarīs banka – visi pirkumi būs redzami internetbankā.

Izvirzi mērķus

Parasti pēc viena līdz trīs mēnešu izdevumu analīzes ģimenes jau redz iespējas esošās situācijas uzlabojumiem. Iespējams, ka primārais mērķis būs tikt galā ar visu rēķinu un saistību segšanu. Brīdī, kad šis uzdevums paveikts, var ķerties klāt nākamajiem mērķiem, piemēram, atrast budžetā naudu uzkrāšanai lielākam pirkumam, naudas atlikšanai nebaltai dienai vai jauna kredīta maksājumam. Kad esi sapratis, ko var darīt savu mērķu sasniegšanas labā, – atliek rīkoties! Iespējams, ka šis ir grūtākais no visiem soļiem, jo prasa ļoti konkrētas darbības, lai apņemšanos īstenotu, tomēr tas ieceres pārvērš realitātē.

Plānošanas procesā noteikti seko līdzi tam, lai saglabājas gandarījums un lai ierobežojumi nekļūst par nepanesamu slogu.

Ja visu laiku būs sajūta, ka neko nevari atļauties, ir daudz lielāks risks pazaudēt entuziasmu. Līdzīgi kā uztura speciālisti nereti iesaka pareizā ēšanā ievērot veselīgas pārtikas un našķu proporciju 80:20, arī naudas taupīšanas un plānošanas jomā šāda pieeja varētu būt gana noderīga. Proti, 80% vēlamo tēriņu saglabāt esošajā līmenī, bet pārējos 20% novirzīt kāda noteikta mērķa sasniegšanai.

Arī mazās uzvaras ir svarīgas

Atceries, ka samērīgiem jābūt arī izvirzītajiem mērķiem. Ja tie nav reālistiski attiecībā pret ienākumiem vai arī prasa ļoti ilgu laiku, saglabāt entuziasmu būs patiess izaicinājums. Tādēļ parūpējies, lai finanšu plānošana ietvertu arī nelielus mērķus, kas ļaus nosvinēt mazās uzvaras un saglabāt motivāciju laika ziņā ilgākam uzkrājumam.

Vairāki mazi pirkumi rada ilgstošāku laimes sajūtu nekā viens liels, kā arī pieredzes gūšanai ir spēcīgāks efekts par mantu tēriņiem – pie lietām ātri pierodam, bet pieredzi ilgāk atceramies.

Lai gan savu finanšu plānošana bieži vien izraisa negatīvas asociācijas, jo saistās ar izdevumu samazināšanu un kontroli, naudas tēriņu plānošana ir iespēja izkļūt no finansiālām grūtībām un/vai kļūt finansiāli neatkarīgākam. Būtiski sākt soli pa solim un ģimenes budžeta plānošanā iesaistīt arī bērnus.