VIDEO: Mobings un bērni – kas jāzina ikvienam vecākam?

Mobingam ir negatīvas un ilgstošas sekas, kas attiecas ne tikai uz cietušo, bet arī uz pāri darītāju, tāpēc vecākiem šādas konfliktsituācijas jāpalīdz risināt pēc iespējas ātrāk.

Swedbank veiktā aptauja[1] par mobingu liecina, ka skolēnu vecāki un vecvecāki uzskata sevi par gana zinošiem, lai atšķirtu mobingu no konfliktsituācijām, un gana prasmīgiem, lai šādās situācijās saviem bērniem efektīvi palīdzētu. Taču prakse rāda, ka, saskaroties ar mobingu, zināšanas izpaliek, un vairāk nekā trešdaļa Latvijas skolēnu[2] regulāri cieš no vienaudžu vardarbības.

Kā atpazīt, ka bērns ir iesaistīts mobinga situācijās, kāpēc to identificēt ir kritiski svarīgi un kā vecāki paši vai ar speciālistu atbalstu var palīdzēt bērnam vai pusaudzim mobinga situāciju risināšanā, diskusijā “Mobings un bērni - kas jāzina ikvienam vecākam?” pieredzē dalās organizācijas “Mammām un tētiem” vadītāja, trīs bērnu mamma Inga Akmentiņa-Smildziņa, Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centra vadītājs Nils Sakss Konstantinovs, Fonda “Plecs” valdes priekšsēdētājs Jānis Erts un Swedbank produktu līnijas vadītāja Lana Ratniece.

Mobings – sekas uz visu dzīvi

Mobings ir ilgstoša citu cilvēku apsaukāšana, sišana, pazemošana vai cita veida pāridarījums, ko visbiežāk veic vairāki vienaudži, apvienojoties pret kādu vājāku. Lai gan bērni savā starpā mēdz strīdēties, būtiski atpazīt, vai šāda veida konfliktsituācijas atkārtojas, ir tīšas un rada nevienlīdzību. Tas var radīt nopietnus apdraudējumus tava bērna fiziskajai un garīgajai veselībai, jo mobinga situācijās iesaistītajiem ir augstāks risks saskarties ar garīgās veselības problēmām (trauksmi, depresiju, atkarīgu uzvedību), kā arī zaudēt pārliecību un konfliktsituācijas risināšanas prasmes visas dzīves garumā.

“Ja šķietami nelielas konfliktsituācijas neņemam vērā, drīz vien varam saskarties ar daudz grūtāk atrisināmu problēmu, kas var atstāt nopietnu ietekmi uz bērna nākotni, tāpēc vecāku atbalstam ir liela nozīme mobinga situāciju risināšanā,” skaidro Jānis Erts.

Sarunāties ar bērnu un dalīties emocijās

Kā uzsver Nils Sakss Konstantinovs, pusaudži mobinga situācijas visbiežāk spēj atpazīt paši. Šādos brīžos svarīgākais ir nezaudēt kontaktu ar bērnu un turpināt sarunāties, lai varam palīdzēt, kad tas nepieciešams.

Tomēr bērni, kuri ir jaunāki par 12 gadiem, var pieņemt, ka mobinga situācijas ir normālas un nevērsties pie vecākiem, lai risinātu problēmu. Kā rezultātā nereti parādās neizskaidrojamas vēdersāpes, nevēlēšanās doties uz skolu un ir novērojamas arī izmaiņas uzvedībā – bērns kļuvis niķīgs, trauksmains, agresīvs vai gluži pretēji – noslēgts un kluss. Šādos gadījumos viss, kas ir ārpus sagaidāmā, liecina, ka ir svārstības un jāmeklē cēlonis,” skaidro Nils Sakss Konstantinovs.

Tāpēc jo svarīgāk vecākam ir attīstīt savas prasmes sarunāties ar bērnu un veidot savstarpēji labas attiecības ar skolotāju. Šādi iespējams identificēt arī pāri darītājus, kuriem, tāpat kā cietušajiem, nozīmīgs ir pieaugušā atbalsts.

“Redzam, ka vecāki ne vienmēr māk sniegt “telpu” bērnam runāt. Vecākiem ir brīnišķīgas runāšanas prasmes, bet sarežģīti ir ar klausīšanos – lai šāda veida sarunas būtu lietderīgas, vecākam ir jāprot nolikt malā savu viedokli, noklausīties bērna sakāmo, uzdot papildu jautājumus. Sarunāšanās un konfliktsituāciju risināšana ir prasme, ko varam palīdzēt apgūt arī saviem bērniem. Dažkārt mums ir nepieciešami vien daži praktiski padomi, kā to izdarīt visveiksmīgāk,” skaidro fonda “Plecs” vadītājs Jānis Erts.

Atbalsts vecākiem

Diskusijas dalībnieki iesaka nebaidīties meklēt atbalstu pie speciālistiem, lai atrastu labāko risinājumu un palīdzētu bērnam mobinga situācijās: “Vienmēr ir labi parunāties ar kādu, ja neesi drošs, ko un kā darīt. Palūdz padomu un pajautā, vai tu saproti pareizi. Tas noteikti būs ātrāk un iedarbīgāk, taču jāatceras, ka neviena speciālista atbalsts nebūs efektīvs bez vecāku iesaistes,” papildina Nils Sakss Konstantinovs.

Swedbank produktu līnijas vadītāja Lana Ratniece vecākus aicina izmantot sev pieejamos atbalsta resursus.

“Tas ne vienmēr ir viegli, un risinājums dažkārt nav vienkāršs, taču ir svarīgi atcerēties, ka mēs visi esam cilvēki un ir pavisam normāli, ja mēs arī kaut ko nezinām un nemākam,” papildina Lana Ratniece.

Lai atbalstītu vecākus un bērnus mobinga situācijās, kā arī sniegtu praktiskus padomus šādu konfliktsituāciju risināšanā, fonds “Plecs” sadarbībā ar Swedbank ir izstrādājis atbalsta rīku ģimenēm, kas tostarp paredz arī iespēju nepieciešamības gadījumā saņemt profesionālu speciālistu konsultācijas mobinga situācijās Atbalsts mobinga situācijās ir bezmaksas pakalpojums Swedbank dzīvības apdrošināšanas klientiem.

Ja ir noticis mobinga gadījums, izstrādātajā tīmekļa vietnē mobstop.lv tev ir iespēja piereģistrēties un sniegt detalizētāku informāciju par notikušo. Pēc tam tu saņemsi izvērtējumu par situāciju (vai notikušais ir mobings vai konflikts) un praktiskus ieteikumus, ko varēsi izmantot uzreiz. Nepieciešamības gadījumā tev būs iespējams saņemt arī personalizētu speciālista atbalstu un, kas nav maznozīmīgi, – ātru atbildi kritiskos gadījumos. Būtiski atzīmēt, ka atbalsts pieejams skolēniem, kas ar mobingu saskārušies gan skolā, gan ārpus tās (interešu pulciņi, digitālās platformas u.c.).

Lasi arī:

[1] Swedbank aptauja veikta 2022. gada jūlijā, sadarbībā ar SKDS

[2] OECD pētījuma dati

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?