Videopamācība: kā iesniegt gada ienākumu deklarāciju

Viens no iemesliem, kāpēc cilvēki neiesniedz gada ienākumu deklarāciju, ir uzskats, ka tas ir sarežģīti. Taču tas nudien ir mīts! Videopamācībā soli pa solim redzams, ka deklarācijas iesniegšana ir pa spēkam ikvienam.

  1. Ļoti ērti, ja čeki par attaisnotajiem izdevumiem tiek nofotografēti un saglabāti VID mobilajā lietotnē Attaisnotie izdevumi vēl pirms ienākumu deklarācijas iesniegšanas.

  2. Lai pieslēgtos elektroniskās deklarēšanas sistēmai (EDS), Valsts ieņēmumu dienesta (VID) tīmekļa vietnē vid.gov.lv nospied pogu EDS uz izceltās rīkjoslas vai arī dodies uzreiz uz EDS vietni https://eds.vid.gov.lv.

  3. Nākamais solis ir autentificēšanās, ko ļoti ērti izdarīt ar savu internetbankas paroli.

  4. Pieslēdzoties EDS, tālāk jāatver sadaļa Dokumenti un tad no veidlapām jāizvēlas iedzīvotāju ienākumu nodokļa dokumenti, kur jau pirmajā rindā redzama ailīte Gada ienākumu deklarācija. Atverot šo sadaļu, var aplūkot savas iesniegtās vai neiesniegtās deklarācijas par trim aktuālajiem gadiem, kā arī var tās aizpildīt un iesniegt, pievienojot attaisnoto izdevumu dokumentus.

  5. Atverot konkrētā gada ienākumu deklarāciju, jāatzīmē, ka tā tiks iesniegta brīvprātīgi. Pēc tam jāatzīmē, ka "Vēlos atgūt ienākuma nodokli par medicīnu un izglītību, par ziedojumiem un uzkrājumiem", tālāk jāspiež Sagatavot deklarāciju.

  6. Ja čeki ar lietotnes palīdzību nofotografēti un saglabāti jau iepriekš, tad, atverot ienākumu deklarācijā D4 veidlapu, kurā var norādīt attaisnotos izdevumus, visi nepieciešamie dati jau būs ievadīti un pat aprēķināti, tāpēc uzreiz būs redzama arī kopējā atgūstamā summa.

  7. Ja ienākumu deklarāciju sniegsi pirmo reizi, tad, visticamāk, būs jānorāda arī bankas konts, uz kuru vēlies, lai VID pārskaita pārmaksātā nodokļa summu, taču, ja ienākumu deklarācija ir sniegta jau iepriekš, atliks vien nospiest pogu Iesniegt deklarāciju. Tieši tik ātri un vienkārši!

Svarīgi! Attaisnoto izdevumu dokumentus vari pievienot, izmantojot jebkuru no šiem veidiem:

  • izmantojot VID mobilo lietotni Attaisnotie izdevumi,
  • pievienojot dokumentu attēlus EDS sadaļā Attaisnoto izdevumu dokumenti,
  • pievienojot dokumentu attēlus gada ienākumu deklarācijas D4 pielikumā.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?