Kā senioram var palīdzēt internetbanka un mobilā lietotne?

Īsziņa par pensiju, kas ieskaitīta bankas kontā, drošība, ātrāka rēķinu nomaksa un ērta sekošana bankas konta atlikumam – priekšrocības, ko sniedz internetbanka un mobilā lietotne.

Joprojām ir cilvēki, kas neuzticas tehnoloģijām, uzskatot, ka drošāk ir algas vai pensijas dienā steigties uz bankomātu, lai naudu izņemtu un noglabātu maciņā, domājot, ka šādi var salīdzinoši vienkārši kontrolēt savus izdevumus. Naudiņu vienmēr var pārskaitīt, sagrupēt pa dienām un tērēt iespējami prātīgi. Tomēr pastāv risks maku pazaudēt vai sastapties ar garnadžiem, un tad nauda zudusi.Savukārt bankas kartes nozaudēšanas gadījumā nauda paliek kontā, jo, lai no tās izņemtu naudu vai norēķinātos, ir jāzina PIN kods. Turklāt mūsdienās arī bankas mobilā lietotne piedāvā iespēju ļoti ērti sekot līdzi konta atlikumam.
Ja ir bankas karte, nepieciešama arī internetbanka. Pieredze liecina, ka, par spīti sākotnējiem aizspriedumiem, seniori jaunās tehnoloģijas apgūst ātri un tās viņiem kļūst par lielisku sabiedroto, palīdzot vēl labāk kontrolēt savu naudas plūsmu un ļaujot ietaupīt laiku un naudu. Tāpēc, ja esat seniors vai jūsu ģimenē ir seniors, kurš vēl nav pārkāpis šaubu slieksnim, ir vērts caurskatīt šos piecus punktus, kāpēc būtu vērts pieslēgties internetbankai un vēlams izmantot arī tās mobilo versiju.

  • Drošība

Pazaudēt maku ar naudu vai bankas norēķinu karti ir divas atšķirīgas situācijas – pirmajā jūs pazaudējat visu naudu, otrajā tā, visticamāk, paliek drošībā bankas kontā.

  • Laiks un ērtums

Internetbankā var vienkārši un ērti izveidot definētos maksājumus, bet tos, kas ir nemainīgi, pievienot automātiskajiem norēķiniem. Tā kā seniori ļoti bieži rēķinu apmaksu veic vienā datumā, saņemot pensiju, ar internetbankas definētajiem uzstādījumiem tas aizņems vien dažas minūtes laika pretēji situācijai, kad to samaksāšanai jādodas uz banku vai pasta nodaļu.

  • Ietaupījums

Rēķinu apmaksa no internetbankas pamatā ir bez maksas. Komisija jāmaksā vien tad, ja rēķina izrakstītājam ir konts citā bankā, bet, piemēram, Swedbank gadījumā šāda situācija gadās ļoti reti.

  • Ērta kontrole

Internetbankā vienmēr var redzēt, cik naudas ir kontā. Ja pieslēgta arī mobilā versija, ar vienu pieskārienu var uzzināt sava konta atlikumu. Pieslēdzot atgādinājumus, pensijas dienā seniors saņems priecīgu SMS vai mobilo paziņojumu, nevis būs spiests doties uz tuvāko bankomātu, lai pārbaudītu atlikumu tajā.

  • Sirdsmiers

Seniori mēdz ļoti pārdzīvot, ja aizmirsies nomaksāt kādu rēķinu vai no atmiņas izkritis, vai tas izdarīts. Internetbanka ir vienkārša atbilde tik grūtam jautājumam. Atliek vienkārši apskatīties, un sirdī atkal valda miers.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?