Bīstamie datumi tavam maciņam, jeb kā neiztērēt visu naudu algas dienā?

Taksometru šoferi labi zina, ka viņiem ienesīgākās mēneša dienas - 5. un 10. datumā. Tās ir Latvijā populārākās algas dienas, kad pakalpojumu sniedzēji var cerēt uz lielāku peļņu, bet mūsu maciņi – lielākiem zaudējumiem.

“Ir tik saprotami, ka algas dienā vēlamies atļauties ko vairāk, lai saņemtu gandarījumu par padarīto… Tomēr arī šiem tēriņiem būtu jābūt samērīgiem,” uzskata Swedbank Finanšu institūta eksperte Evija Kropa.

Dalāmies ar ekspertes sagatavotiem praktiskiem ieteikumiem, kā sevi disciplinēt, lai vēlamo dzīvesveidu baudītu ne tikai algas dienā, bet visa mēneša garumā.

Neatliec obligātos maksājumus!

Obligātie maksājumi ir tie, kuru nesamaksāšana draud ar nelāgām sekām un soda procentiem, – komunālie maksājumi, kredīti, rēķini par izglītību, bērnu pulciņiem, arī soda kvītis, ja tādās gadījies iedzīvoties.

Nosaki budžetu drēbēm un pārtikai

Pēc obligātajiem maksājumiem nosaki budžetu vajadzīgajiem izdevumiem. Vajadzīgie maksājumi ir tie, bez kuriem neiztikt, bet uz kuriem var ietaupīt. Piemēram, pārtika, apģērbs, transports. Ar šiem izdevumiem jārēķinās, turklāt tas jādara reālistiski, taču ļoti svarīgi ir noteikt tiem budžeta griestus. Piemēram, ja sev vai bērnam nepieciešami jauni ziemas zābaki, izvērtē, cik daudz naudas varēsi šim pirkumam atvēlēt, jo labus zābakus var atrast gan par 30 eiro (piemēram, sociālo tīklu domubiedru grupās, kur notiek andelēšanās), gan arī par 100 un lielāku summu.

  • Tātad – vispirms izvērtē, cik daudz šim pirkumam vari atvēlēt, un tikai tad sāc to meklēt

Garām tirdzniecības centram – ar līkumu

Ja pašdisciplīna nav tava stiprā puse, uz tirdzniecības centru algas dienā labāk nemaz nedoties! Ar pilnu maciņu ir tik viegli iekrist uz impulsīviem pirkumiem. Ja nu tomēr vajadzība spiež apmeklēt veikalu, tad fokusējies tikai uz konkrēto lietu, kas tev ir nepieciešama. Pretējā gadījumā var izrādīties, ka attopies vēlu vakarā, braucot mājās pilnām rokām iepirkumu maisiņu un ļoti patukšotu karti…

Stingra fiskālā politika arī tavā ikdienā

Pēc visu maksājumu veikšanas, pārtikai un ikdienas tēriņiem atvēlēto summu izdali uz visām mēneša dienām un rūpīgi pieturieties pie šī plāna. Ja tev regulāri sanāk pārsniegt ikdienas budžetu, iespējams, tev var palīdzēt ieteikums pārtikai atvēlēto naudu sadalīt trijās daļās un divas no tām pārskaitīt uz tam atvēlētu atsevišķu kontu vai Krājrīku. Uzkrājumu kontiem pievieno "emoji" attēlus, vizualizējot savu mērķi, kā arī uzstādi mērķa summu, ko vēlies sasniegt vai nevari ļaut sev pārtērēt.

10% neparedzētiem gadījumiem

Uzņēmumu vadītāji, plānojot nākamā gada budžetu, parasti atvēl 10 % neparedzētiem izdevumiem. Tāpat būtu ieteicams rīkoties, arī plānojot ģimenes budžetu, jo veļas mašīnas mēdz saplīst, automašīnas ir jāremontē un, galu galā, ikvienam no mums var gadīties saslimt un ieguldīt papildu līdzekļus zālēs. Tāpēc paralēli pensiju, ceļojumu un citu jums svarīgu uzkrājumu veidošanai būtu svarīgi atlikt naudu arī neparedzētiem gadījumiem.

Netērējies sīkumiem

Pieredze rāda, ka tieši algas dienās mēs kļūstam nevērīgāki pret šķietami sīkām un nedārgām lietām, kas nereti maksā pat mazāk par eiro, bet, tās visas saskaitot kopā, veidojas prāva naudas summiņa. Piemēram, esi padomājis, ka par to pašu summu, ko algas dienā iztērē par divām tasītēm kafijas pa ceļam uz mājām, veikalā vari nopirkt veselu kafijas iepakojumu un mājās pagatavot 30 krūzītes kafijas?

Budžets sevis palutināšanai

Taču viss iepriekšminētais nenozīmē, ka algas dienā kategoriski aizliegts sevi palutināt. Tikai lai nesanāktu tā, ka zirgs sāk valdīt pār jātnieku (jātnieks esi tu, bet zirgs – tava alga), nosaki budžeta griestus arī savam apbalvojumam.

Vēl labāk – apbalvo sevi nevis algas dienā, bet gan dienu pirms algas, jo tad tik tiešām varēsi iztērēt tikai tik naudas, cik mēneša laikā būs izdevies ietaupīt! Un, lai tas tiešām izdotos, lieti noderēs Finanšu veselības rīks.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?