5 iemesli, lai tavā makā būtu bezkontakta karte

Vai varat iedomāties, ka nopērkat kafiju, žurnālu vai vilciena biļeti, nemeklējot sīknaudu vai pat neievadot kartes PIN kodu? Bezkontakta norēķinu karte ir domāta tieši šādām ikdienas situācijām.

Tagad par pirkumiem līdz 25 eiro var tikai nopīkstināt karti pie maksājumu termināļa un doties tālāk savās ikdienas gaitās. Pirkuma brīdī vajadzīgā naudas summa tiks atskaitīta no bankas konta tāpat, kā tas notiktu, ievadot PIN kodu. Turklāt visu norēķinu vēsture būs pieejama internetbankā vai mobilajā lietotnē. Kādas vēl priekšrocības ir bezkontakta norēķinu kartei salīdzinājumā ar citiem maksāšanas līdzekļiem?

  1. Maksājot ar bezkontakta norēķinu karti, nav nepieciešamības skaitīt precīzu pirkuma summu vai izdoto atlikumu. Maciņā pietiks tikai ar vienu karti, jo visas jaunās maksājumu kartes būs aprīkotas ar bezkontakta norēķinu tehnoloģiju.
  2. Pretstatā citām norēķinu kartēm bezkontakta kartes maksājumos PIN kods nav jāievada par katru pirkumu. Laiku pa laikam drošības nolūkos sistēma var lūgt ievadīt PIN kodu arī par pirkumiem līdz 25 eiro, lai pārliecinātos, ka karti izmanto tās īpašnieks.
  3. Norēķini ar bezkontakta kartēm ir pat trīs reizes ātrāki, nekā maksājot ar skaidru naudu, un divas reizes ātrāki, nekā ievadot PIN kodu. Līdz ar to samazinās laiks, kas būtu jāpavada rindā veikalā vai, piemēram, pie transporta biļešu kases. Jo vairāk iedzīvotāju par mazajiem pirkumiem norēķināsies ar bezkontakta maksājumu karti, jo ātrāk un ērtāk varēsim iepirkties.
  4. Bezkontakta norēķini ir tikpat droši kā norēķini, ievadot PIN kodu. Turklāt nav jāuztraucas, ka par vienu un to pašu pirkumu nejauši sanāks norēķināties divas reizes.
  5. Ar bezkontaka norēķinu karti var maksāt it visur, kur redzams bezkontakta norēķinu simbols, arī ārvalstīs. Bezkontakta norēķinu kartes jau šobrīd ir izplatīts risinājums Lielbritānijā, Zviedrijā, Šveicē, Norvēģijā, Spānijā, Francijā, Nīderlandē, ASV un citur. Līdz ar to šajās valstīs daudz ērtāk varēs, piemēram, iegādāties suvenīrus tuviniekiem. Tikai ņemiet vērā – katrā valstī bezkontakta norēķinu summas limits var atšķirties: piemēram, Lielbritānijā limits ir 30 mārciņas, Polijā – 50 zloti.

Lai arī Latvijā bezkontakta karte ir jaunums, šāda veida norēķini ir pieejami jau 75 pasaules valstīs. Turklāt zīmīgi, ka pirmā šāda tipa bezkontakta viedkarte pirmo reizi tika izmantota tālajā 1992. gadā Somijā, lai norēķinātos par sabiedrisko transportu. Piemēram, pērn bezkontakta karšu maksājumi pasaulē pārsniedza 1 miljardu gadā. Tas apliecina, ka cilvēki novērtē priekšrocības, ko sniedz ātru norēķinu iespēja.

Latvijā ar šādām kartēm var norēķināties vairāk nekā 4000 tirdzniecības vietās: gan lielākajos pārtikas veikalos “Rimi” un “Maxima”, gan pie daudziem citiem tirgotājiem – piemēram, pērkot vilciena biļetes visās Latvijas Dzelzceļa kasēs, dzērienus - “VYNOTEKA” veikalos, mielojoties “Hesburger”, “Crazy Donats” vai “Can Can Pizza” picērijās, iegādājoties vietējās gaļas izstrādājumus “Forevers” 53 veikalos visā Latvijā un citur.

Bezkontakta norēķinu vietu skaits Latvijā pastāvīgi tiek papildināts, un to karte ir apskatāma šeit.

Uzzināt vairāk un pieteikties savai bezkontakta kartei varat šeit.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?