Seja vai pirksta nospiedums kā bankas atslēga

Par bankas datu drošību un piekļuvi savam bankas kontam ir jārūpējas tāpat kā par savas mājas drošību.

Šodien to palīdz nodrošināt biometrija jeb sejas un pirkstu nospiedumu atpazīšana, kas pielīdzināma mājas atslēgām un signalizācijas kodam. 

Pirkstu nospiedumu vai sejas atpazīšanas tehnoloģiju jaunākajos viedtālruņos nodrošina teju visi mobilo ierīču ražotāji. Tā kalpo ne tikai kā drošākā iespējamā atslēga jeb parole, lai atbloķētu viedtālruni, bet arī lai autentificētos dažādās lietotnēs, tostarp Swedbank mobilajā lietonē. Turklāt tā garantē ne tikai drošību, bet arī ētru piekļuvi bankas pakalpojumiem. Piemēram, lai pāris sekundēs apskatītu konta atlikumu vai apstiprinātu maksājumus līdz 100 eiro.

Biometrija – viedtālruņa drošākā atslēga

Biometrija šobrīd ir viena no drošākajām autentifikācijām, kas nodrošina, ka konkrētām lietotnēm vai datiem vari piekļūt vienīgi tu pats, jo savā viedtālrunī tu saglabā tikai savus biometrijas datus. Biometriskos drošības elementus salīdzinājumā ar parolēm un PIN kodiem nokopēt un nodot citiem ir daudz grūtāk. Ja paroles un PIN kodi tikai sniedz apliecinājumu vai pierādījumu par kādas noteiktas informācijas zināšanu, tad biometrijai ir unikālas priekšrocības, jo tās pamatā ir personu identificēšana pēc tā, “kas tu esi”, nevis “ko tu zini” vai “kas tev ir”. Tai pat laikā biometriju ir ērti izmantot, jo nekas nav jāiegaumē – līdz ar to nav iespējams arī aizmirst.

Ja ir bažas, ka tavi dati varētu tikt nozagti un izmantoti negodprātīgi, der atcerēties – lai arī nozagt pirkstu nospiedumus ir viegli, jo tālrunis ir viscaur pārklāts ar pirkstu nospiedumiem, tomēr piemānīt viedtālruņa sensoru, lai tas tos pieņemtu, ir daudz grūtāk. Jaunākās paaudzes pirkstu nospiedumu sensoros to netaļauj. Tāpat arī neļauj izmantot biometriju kā autentifikācijas rīku vecākās ierīcēs vai ierīcēs, kuras ir “uzlauztas”, un līdz ar to šādas ierīces drošības līdzekļus var būt iespējams apiet. Savukārt sejas biometriskos datus izmantot krāpnieciskos nolūkos ir vēl sarežģītāk, jo tiek izmantota sejas vaibstu un kustību pārbaude.

Drošs un ērts palīgs arī ikdienas finanšu lietās

Biometrija garantē augstu drošības līmeni datu piekļuvei ierīcē, tostarp arī bankas kontam. Tā īpaši ērti noderēs ikdienas darījumiem: konta atlikuma pārbaudīšanai, maksājumiem noteikta limita ietvaros (līdz 100 eiro desmit reizes pēc kārtas), lai piekļūtu internetbankai, izmantojot Swedbank mobilo lietotni u.c. Lielāku maksājumu gadījumā un līgumu parakstīšanai papildus būs jāizmanto arī Smart-ID, kodu kalkulators vai eID karte.

Kā aktivizēt biometriju bankas mobilajā lietotnē? Noskaties video pamācības!

Android ierīcē:

iOS ierīcē:

  • Svarīgi ievērot – biometrija ir jāatjauno katru reizi, kad nomaini ierīci uz jaunu. Savukārt, lai tā darbotos bankas mobilajā lietotnē, biometrija ar Smart-ID vai kodu kalkulatora palīdzību ir jāatjauno katrā ierīcē, kurā tu to izmanto. Tāpat noteikti vienmēr ievēro viedtālruņa vai citas viedierīces ražotāja drošības ieteikumus un ieslēdz automātisko atjaunināšanu.

Kā viegli pārvaldīt savas naudas lietas mobilajā lietotnē un internetbankā? Visa nepieciešamā informācijā un ērtas video pamācības vienkopus šeit!

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?