Kādas likstas visbiežāk piemeklē Latvijas iedzīvotājus?

Lai gan zagļi nodara iedzīvotājiem būtiskus zaudējumus, lielākās problēmas sagādā daudz sadzīviskākas problēmas – plīsušas caurules un autostāvvietās apskādētas automašīnas.

Neviens no mums nav pasargāts no dažādām dzīves likstām, ko apliecina arī Swedbank apkopotie dati par lielākajām apdrošināšanas atlīdzībām, kuras par dažādu veidu ķibelēm pērn saņēmuši Latvijas iedzīvotāji. Dati rāda, ka zādzības, lai arī zaudējumu apmēra ziņā ir iespaidīgas, tomēr nav biežākās nelaimes, kas var mūs piemeklēt. Visbiežāk tie ir cauruļvadu plīsumi daudzdzīvokļu mājās, automašīnu bojājumi, piemēram, lielveikalu stāvvietās, vai sadzīviskas traumas, kas gūtas ikdienā vai sportojot.

Biežākie riski mājoklī – cauruļvadu bojājumi

Mājokļu apdrošināšanas jomā trešdaļa no 2018. gadā pieteiktajiem negadījumiem bija saistīti ar cauruļvadu bojājumiem, kas izraisīja noplūdi. Par bojājumiem, kas radušies šādā veidā, mājokļa īpašniekam vidēji tika izmaksāti 855 eiro. Tāpat salīdzinoši bieži atlīdzības pieteiktas nejauši bojātu sadzīves ierīču gadījumā, piemēram, plīsusi plīts keramiskā virsma vai kritiena rezultātā bojāts televizors. Šādā gadījumā vidēji izmaksātā summa bija 330 eiro.  

Latvijā neiztikt arī bez dažādām dabas apstākļu izraisītām likstām. Iemeslu doties pie apdrošinātāja sagādājuši lūzuši koki, kas nodarījuši skādi ēkām un mantai, vēja norauti jumti, kāda piekabe, kas iepūsta mājas sienā,  aizpūstas lapenes un citas skarbā Baltijas klimata izraisītas kataklizmas.  Ar šādām dabas izraisītām likstām bija saistīti 11% no atlīdzību pieteikumiem, un vidējā izmaksātā summa sasniedza 670 eiro. Lielākā atlīdzība, kas izmaksāta mājokļa īpašniekam, ir saistīta ar ugunsgrēka radītiem bojājumiem, summai sasniedzot 100 000 eiro.

Automašīnu bojājumi un zādzību gadījumi

KASKO polišu īpašnieku vidū visbiežāk pieteiktie negadījumi saistīti ar automašīnas bojājumiem, kas gūti divu vai vairāku auto sadursmes rezultātā. Vidējā izmaksātā atlīdzība šādos gadījumos pērn bija 1180 eiro. Bieži atlīdzība tika pieteikta arī par diennakts tehniskās palīdzības sniegšanu. Tehniskā palīdzība visbiežāk bija nepieciešama automašīnas iedarbināšanai, bojātu riepu nomaiņai vai salūzušas automašīnas evakuācijas gadījumā. Savukārt lielāku robu budžetā atstāj zādzības – gan automašīnu, gan auto rezerves daļu. Lai arī skaitliski pērn to nebija daudz, vien 2% no visiem pieteiktajiem KASKO gadījumiem, vidējā izmaksātā summa auto detaļu zādzību gadījumā bija 2790 eiro, bet automašīnu zādzību gadījumā – 12 600 eiro.

Likstas ceļojumu laikā

Ceļojumu apdrošināšanas jomā visbiežākie riski saistīti ar ceļojuma atcelšanu vai tā piespiedu pārtraukšanu, par ko vidējā atlīdzība pērn bija 350 eiro. Teju trešdaļai ceļotāju bijusi nepieciešama medicīniskā palīdzība, un vidējā izmaksātā atlīdzība par ārstēšanos ārvalstīs bija 720 eiro, savukārt vidēji 360 eiro izmaksāti par bagāžas nozaudēšanu, bojājumiem vai zādzību.

Traumas visbiežāk gūtas sadzīviskās situācijās

Apdrošināšanas atlīdzība visbiežāk tikusi izmaksāta par salīdzinoši vieglām traumām – muskuļu un saišu bojājumiem, šūtām brūcēm, pirkstu kaulu lūzumiem un izmežģījumiem. Vidējā atlīdzība šajos gadījumos bija 115 eiro. Visbiežāk traumas gūtas sadzīves negadījumu rezultātā, sporta aktivitāšu laikā un transporta negadījumos. Lielākā atlīdzība bija izmaksāta par traumu, kas gūta ceļu satiksmes negadījumā, − 7000 eiro. Savukārt dzīvības apdrošināšanas atlīdzību izmaksu biežākie iemesli bija asinsrites slimību un audzēju izraisīta nāve. Šajos gadījumos lielākā atlīdzība bija 30 000 eiro.