Kas ir ilgtspējīga iepirkšanās un kā to veicināt?

Ilgtspējīga iepirkšanās nenozīmē tikai “dzīvot zaļi”, iegādājoties ekoloģiskas lietas, bet pārdomāti izvērtējot lietu nepieciešamību un ilgmūžību.

Bieži iegādājamies lietas impulsu vadīti – tāpēc, ka ir atlaides, tāpēc, ka jauna kolekcija, tāpēc, ka vēlos sevi iepriecināt un tamlīdzīgi, neapdomājot, vai šis pirkums ir patiesi nepieciešams. Tādējādi tērējam naudu precēm, ko izmantosim reti vai neizmantosim vispār.

Ilgtspējīgas iepirkšanās pamatā ir apziņa, ka mums nemaz tik daudz nav nepieciešams. Savukārt, domājot par lietām, kas ir vajadzīgas, svarīgi izvērtēt kvalitāti un funkcionalitāti.

Piemēram, iegādājoties jaunu veļas mašīnu, iespējams nav nepieciešams visplašākais funkciju klāsts, taču svarīga ir tās energoefektivitātes klase jeb cik daudz elektroenerģiju tā patērēs, un attiecīgi kādu ietaupījumu sniegs ilgtermiņā.

Izvērtē savus pirkumus

Iepirkšanās paradumu izvērtēšana ir pirmais solis uz ilgtspējīgu iepirkšanos. Tādēļ pirms izdari izvēli par labu kādas preces vai dāvanas iegādei, uzdod sev jautājumu -

  • Vai man tas tiešām ir vajadzīgs?
  • No kā tas ir veidots?
  • Cik ilgi tas man kalpos?
  • Vai tas ir energoefektīvs?

Piemēram, iegādājoties apģērbu, izpēti vai tie ražoti no dabiskiem, augstas kvalitātes, izturīgiem materiāliem – ekoloģiskās kokvilnas, zīda, merīnvilnas u.tml. Iespējams labāk iegādāties sezonā divus, bet kvalitatīvus džemperus, kas būs aktuāli arī nākamajā gadā, nevis vairākus, kurus pēc pāris mazgāšanas reizēm vairs neuzvilksi.

Ar katru savu pirkumu mēs balsojam, kādā vidē dzīvosim.

Iegādājoties pārtiku, mājsaimniecības preces, elektroierīces un apģērbu, mēs katrs varam izdarīt videi draudzīgu izvēli un parādīt ražotājiem, ka cilvēku paradumi mainās un rodas pieprasījums pēc ilgtspējīgām precēm.

Lai arī viens no svarīgākajiem iemesliem, kādēļ vērts iepirkties ilgtspējīgi, ir vides aizsardzība un mūsu veselība, būtiski apzināt arī citus pozitīvos faktorus.

Labs veids papildu ietaupījumiem

Bieži vien cilvēki uzskata, ka ilgtspējīgs dzīvesveids krietni palielinās tēriņus, bet patiesībā tas var būt viens no veidiem, kā veidot papildu naudas uzkrājumus. Nelielas paradumu izmaiņas kā, piemēram, dušā pavadītā laika samazināšana, ierīču atvienošana no kontakta pēc to uzlādes un apģērba iegāde lietoto apģērbu veikalos samazinās tavus ikmēneša rēķinus.

Atbalsts vietējiem

Pērkot pārtiku piemājas veikaliņā no vietējām saimniecībām, tu ne tikai rūpējies par savu veselību, jo tajā ir mazāk pesticīdu un ķīmisko vielu, bet arī atbalsti vietējo uzņēmējdarbību, veicini nodarbinātību un samazini transportēšanas izmaksas, attiecīgi arī ekoloģisko pēdu.

Energoefektīvu ierīču iegāde

Pērkot dažādas elektroniskās ierīces, visbiežāk izvēle svārstās starp zemākas cenas un attiecīgi zemākas energoefektivitātes klases modeli vai ilgtspējīgāku modeli kas bieži vien ir kompromiss starp mazākiem izdevumiem šobrīd un mazākiem izdevumiem vēlāk (izmantojot energoefektīvāku modeli).

Neskatoties uz to, ka sākotnēji energoefektīvu preču iegāde ir dārgāka, pēc tam to lietošanas izmaksas ir mazākas, turklāt tās paredz ilgāku lietošanas laiku, kas ir labs veids kā saudzēt vidi.

Pērkot preces, meklējiet energoefektivitātes marķējumu. Energoefektivitātes marķējumā ar dažādas krāsas un garuma bultām ir norādītas 7 energoefektivitātes klases. Visaugstākā ir A energoefektivitātes klase (iepriekš A+++), savukārt viszemākā G.

Sekmējot ilgtspējīgu domāšanu, ir svarīgi ne tikai patērēt mazāk, bet arī pārdomātāk, izvēloties kvalitatīvas preces. Iespējams kvalitatīvāka lieta sākotnēji maksās vairāk, taču ilgtermiņā sniegs lielāku ieguvumu. Ikviens jauns pirkums var būt solis pretim ilgtspējīgākam dzīvesveidam.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?