Dzer krāna ūdeni un gadā ietaupi pat līdz 400 eiro

Krāna ūdens Latvijā ir drošs dzeršanai – tā kvalitāte tiek regulāri pārbaudīta. Taču daudzi aizvien ūdeni izvēlas iegādāties veikalā.

Biedrība “Ū vitamīns” aprēķinājusi, ka, izvēloties ūdeni pirkt pudelēs, gada laikā viens cilvēks tērē 200 līdz 400 eiro, samaksājot aptuveni 1 eiro par 1 litru dzeramo ūdeni “iepakojumā”. Lietojot krāna ūdeni, par šo pašu summu var iegūt 1000 litrus tīru un drošu dzeramo ūdeni. Turklāt, atsakoties no fasēta dzeramā ūdens, vienam cilvēkam iespējams samazināt radīto plastmasas atkritumu daudzumu līdz pat 50 kg.

Krāna ūdens piemērotību dzeršanai regulāri kontrolē

No kurienes nāk no mūsu virtuves krāniem tekošais ūdens? Rīgas centralizētajā ūdensapgādes sistēmā dzeramo ūdeni piegādā no Daugavas upes un pazemes ūdens resursiem. Pārejā Latvijas teritorijā – tikai no pazemes resursiem, kas pasaules mērogā ir unikāli ar savu kvalitāti un pieejamību.

Latvija var lepoties ar savu dabas bagātību un tīru, drošu dzeramo ūdeni, ko iegūst no dziļurbumiem dažviet pat 500 metru dziļumā, kur tas ir pasargāts no iespējamā cilvēku radītā piesārņojuma, un ir sāļiem un minerāliem bagāts.

Pirms ūdens nonāk mūsu saimniecībās, tam tiek uzlabota garša, attīrot no dzelzs piemaisījumiem ar gaisa, smilšu un grants filtriem, neizmantojot nekādas papildu ķīmiskas vielas. Šis dzeramais ūdens satur dažādus mikro un makro elementus, piemēram, magniju, kalciju, kāliju, nātriju, kā arī mikroorganismus, kas labvēlīgi ietekmē cilvēka organismu.

Par ūdens kvalitāti visā Latvijā rūpējas vairāk nekā 2500 darbinieku, kuri strādā ūdensapgādes un kanalizācijas uzņēmumos, savukārt drošību uzrauga gan Veselības inspekcija, gan Pārtikas veselības dienests.

"Viens no priekšnosacījumiem, lai ūdens būtu garšīgs, ir dzert to aukstu. Tādēļ nepieciešams krāna ūdeni notecināt līdz atspirdzinoši svaigam aukstajam ūdenim, kas Rīgas gadījumā ir +10 līdz 12 grādu. Remdenā un siltā ūdens garšas īpašības tomēr ir citādas, ne tik patīkamas,” iesaka Sandis Dejus, Rīgas Tehniskās universitātes Ūdens inženierijas tehnoloģijas katedras docents un Ūdens pētniecības un vides biotehnoloģiju laboratorijas vadošais pētnieks.

Ja tomēr tevi vēl māc šaubas un vēlies ūdeni dezinficēt, to ir iespējams uzvārīt, tomēr atceries, ka, ūdeni vārot, no tā tiek izdalīti sāļi un nogalināti mikroorganismi, kas nepieciešami mūsu organismu pilnvērtīgai darbībai, kā arī no ūdens izdalās gāzes, kas ir nozīmīgas ūdens garšas veidošanā. Tas gluži vienkārši kļūst negaršīgāks. Ja vēlies uzlabot ūdens garšu, tad mājoklī vari uzstādīt diegu filtrus vai nopirkt filtru krūzes, kurās ūdens tiek filtrēts caur ogles filtru.

Bezmaksas dzeramais ūdens pilsētu ielās

Mājās dzeramais ūdens ir brīvi pieejams, turklāt arvien vairāk uzņēmumu mudina savus darbiniekus lietot krānu ūdeni. Taču ko darīt, ja esi pilsētas centrā? Arī tad ir risinājumi, jo daudzviet uzstādīti bezmaksas dzeramā ūdens krāni.

Tā jūnija sākumā Rīgā darbojās desmit ūdens brīvkrāni, lai ikviens, gan rīdzinieki, gan pilsētas viesi var veldzēties ar tīru dzeramo ūdeni un bez maksas piepildīt savus ūdens traukus. Populārākie no tiem atrodas Rātslaukumā pie Rolanda statujas, Centrāltirgū un Jūrmalas gatvē 133. 

Brīvkrāni izvietoti arī tādās publiskās vietās, kur apkaimju iedzīvotājiem ir apgrūtināta piekļuve centralizētajai ūdensapgādei, piemēram, minētais brīvkrāns Jūrmalas gatvē  un Kundziņsalā.

Rīgas domes deputāte Mairita Lūse norāda: “Piekļuve dzeramajam ūdenim ir svarīga, jo palīdz samazināt radīto atkritumu daudzumu, kā arī atvieglo pilsētas iedzīvotāju un viesu ikdienu. Šovasar iecerēts pilsētā uzstādīt vēl papildus brīvkrānus tādās publiskās vietās kā Vērmanes dārzā pie bērnu rotaļu laukuma, Ziedoņdārzā pie strūklakas, Mežaparkā pie Zooloģiskā dārza ieejas un Krišjāņa Barona ielas bērnu laukumā. Nākotnē plānojam arī sadarboties ar kafejnīcām un restorāniem, kā arī veicināt dzeramā ūdens pieejamību publiskajās iestādēs.” 

  • Dzeramā ūdens brīvkrāni atrodas Jūrmalas gatvē 133, Voleru ielā 58, Voleru ielā 67, Krēmeru ielā 14, Voleru ielā 57, Kaķasēkļa dambī 22, Mazajā Vējzaķsalā 17, Kundziņsalas 9. šķērslīnija 3, Rātslaukumā un Rīgas Centrāltirgū. 

  • Šādi dzeramā ūdens brīvkrāni pieejami ne tikai Rīgā, bet arī citviet Latvijā, piemēram, Saldū, Siguldā, Jēkabpilī, Valmierā, Ventspilī, Liepājā, Daugavpilī un citviet.

Arī atsevišķos veikalos klientiem ir pieejami bezmaksas dzeramā ūdens uzpildes punkti, piemēram, universālveikalā "Stockmann", tirdzniecības centrā "Origo" un beziepakojuma veikalā "Zeroveikals".  Arī vairākas iestādes- kafejnīcu tīkli, piemēram, Ezītis miglā, Mākonis, Caffeine un Terapija piedāvā apmeklētājiem bezmaksas ūdeni. Ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus, šāda iespēja pastāv arī pandēmijas laikā.

Zini, ka nav garantiju, ka “pudeļu ūdens” būs drošāks par ūdeni no krāna, jo nereti ūdens “ražotāji” produkta saturu iepilda tieši no centralizētās ūdensapgādes sistēmas.

Neviens likums to neaizliedz, jo visiem ūdens piegādātājiem ir saistošas vienas un tās pašas ūdens kvalitātes un nekaitīguma prasības. Tāpēc, cik vien iespējams, centies izmantot dabas piedāvāto resursu, kas ir tikpat drošs un kvalitatīvs, cik veikalos tirgotais.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?