Neesi “naudas mūlis” - neizmanto savu kontu svešiem pārskaitījumiem

Arvien vairāk jauniešu kļūst par “naudas mūļiem”, palīdzot kādam legalizēt naudas līdzekļus par nelielu samaksu.

Taču vieglas peļņas rezultātā var nonākt ne tikai policijas redzeslokā, bet arī krietni pabojāt savas izredzes nākotnes darba tirgū.

Kas ir “naudas mūlis”?

"Naudas mūlis" ir persona, kura nodod (elektroniski vai skaidrā naudā) no trešās personas saņemtu naudu citai personai, saņemot par to komisijas maksu.

Ja kāds piedāvā tev naudu par tava bankas konta izmantošanu naudas pārskaitījumiem un piedāvā par to samaksāt, tad šī persona lūdz tevi kļūt par "naudas mūli". Tā ir naudas atmazgāšana, tas ir prettiesiski un tev var draudēt smagas sekas.

Viegla nauda jeb kā visbiežāk uzrunā kļūt par “naudas mūli”?

Visbiežāk nepazīstama persona sazinās ar tevi un lūdz izmantot tavu bankas kontu, lai veiktu naudas pārskaitījumus par atlīdzību. Turklāt nereti tiek piedāvāta lielāka komisijas maksa, ja tu iesaistīsi vairāk "naudas mūļu" jeb piedāvāsi šo “darbiņu” saviem draugiem.

Parasti tev pastāsta to, kas būs jādara un cik daudz naudas jau paspēja nopelnīt citi, nodarbojoties ar to pašu. Visbiežāk “naudas mūļi” palīdz noziedzniekiem anonīmi veikt noziedzīgi iegūtas naudas pārskaitījumus uz dažādam valstīm. Lai to darītu, tevi dažādu iemeslu dēļ vienmēr lūgs norādīt savu bankas kontu vai arī atvērt jaunu kontu, caur kuru veikt šos darījumus. Tas tiek darīts tāpēc, ka naudas atmazgātāji paši šos kontus nevar atvērt. Turklāt viņi pārliecina, ka izmantojot šo iespēju, ne ar ko neriskēsi. Diemžēl tā nav – sekas var būt sāpīgas un noteikti ne šīs “vieglās naudas” vērtas.

Ar ko riskē, kļūstot par “naudas mūli”?

Piekrītot pārskaitīt svešu naudu no sava bankas konta, tu pārkāp likumu. Līdz ar to tev var draudēt brīvības atņemšana, naudas sods vai piespiedu darbs. Iespējams, nākotnē tu nevarēsi saņemt sociālos pabalstus, kā arī banka var slēgt tavu kontu un vairs nevarēsi atvērt jaunu. Tas savukārt nozīmē, ka tavas karjeras iespējas var tikt būtiski ietekmētas, jo darba devējs var nevēlēties sadarboties ar personu, kura iepriekš pastrādājusi šādu noziegumu un kurai nav iespējas legāli pārskaitīt algu uz bankas kontu Latvijā.

Kā stāsta Rita Majore, Swedbank Latvija Karjeras centra vadītāja: “Ir vairākas nozares, kā aviācija, bankas, apdrošināšana un citas, kurās likums paredz specifisku darbinieka vēstures pārbaudi pirms darba attiecību uzsākšanas, kā arī esošo darbinieku atbilstības un reputācijas prasību izpildi.

Ja pārbaužu rezultātā tiek atklāti ieraksti par noziedzīgām aktivitātēm, iespēja iegūt darbu šajās nozarēs tiks atteikta, kā arī darbinieka reputācija var tikt būtiski iedragāta, un pastāv risks, ka karjeras attīstība šajā nozarē vēl ilgi nebūs iespējama.”

Neiesaisties naudas atmazgāšanas ķēdē!

Visbiežāk noziedznieki savus upurus uzrunā tieši sociālajos medijos, e-pastos vai saziņas lietotnēs, piemēram, Whatsapp, Messenger un citās, un viņu mērķis ir jaunieši. Tāpat nereti tas tiek formulēts kā darba piedāvājums, aicinot kļūt par “naudas pārskaitīšanas aģentu”.

Tāpēc atceries:

  • Nekad neļauj rīkoties ar savu bankas kontu personai, kuru nepazīsti un kurai neuzticies.
  • Nekad neatklāj savas internetbankas piekļuves datus vai kartes informāciju (piem., PIN numuru, kartes verifikācijas numuru vai citus piekļuves kodus).
  • Esi piesardzīgs, ja saņem negaidītu piedāvājumu, kas sola "vieglu naudu" vai arī darba piedāvājumu, kur saziņa notiek tikai tiešsaistē.

Ja tev kādā brīdī rodas aizdomas, ka esi iesaistīts krāpšanas shēmā “naudas mūļa” lomā, nekavējoties pārtrauc naudas pārskaitījumu veikšanu. Informē savu banku vai maksājumu pakalpojumu sniedzēju un Valsts policiju. Turklāt, ja saziņa notika caur sociālajiem medijiem, informē platformas nodrošinātāju par attiecīgo krāpnieka kontu.

Naudas drošība ir pašu rokās

Kā atpazīt krāpnieciskas darbības un kā rīkoties šādā situācijā? Ar kādiem paņēmieniem krāpnieki var censties tikt klāt taviem finanšu līdzekļiem? Uz šo un citiem jautājumiem meklē atbildes skaidrojošajā materiālā, kas palīdzēs nosargāt savu naudu, ja krāpnieki kā potenciālo mērķi būs izvēlējušies tieši tevi. Izlasi pats un nosūti draugiem un radiniekiem!

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?