5 padomi pārdomātai kredītkaršu izmantošanai

Kredītkarte šodien daudziem kļuvusi par otro norēķinu karti, kas lietota apdomīgi, sniedz daudz priekšrocību – sākot ar īpašām atlaidēm līdz pat ceļojumu un pirkumu apdrošināšanai.

1. Sekojiet līdzi saviem tēriņiem

Regulāri pārbaudot savu kredītkartes konta pārskatu (vismaz reizi nedēļā), jūs nezaudēsiet kontroli pār tēriņiem un varēsiet laikus pārtraukt kredītkartes izmantošanu, ja jutīsiet, ka nespēsiet iekļauties atmaksas termiņos. Turklāt izsekot saviem tēriņiem un pārvaldīt limitus, kā arī jebkurā brīdī veikt atmaksu var ērti un ātri mobilajā lietotnē vai internetbankā.

 2. Ziniet savu iespēju robežas

Maksājot par pirkumiem ar kredītkarti, nenozīmē, ka jums uzreiz ir jāveic arī procentu maksājumi. Tā saucamais bezprocentu periods izmantotajam limitam ir līdz 40 dienām. Tas nozīmē, ka iztērētā summa jums ir jāatgriež nedaudz vairāk kā mēneša laikā no tās iztērēšanas brīža. Tāpēc svarīgi izraudzīties kredītlimitu, par kuru esat pārliecināti - varēsiet atmaksāt bezprocentu periodā. Banka ir ieinteresēta, lai jūs spētu bez problēmām atmaksāt aizdevumu, tāpēc ir tikai adekvāti izvēlēties mazāku kredīta limitu, pat ja jums ir pieejamas arī lielākas aizņēmuma summas.

 3. Papildiniet savu budžetu, izmantojot kredītkarti

Ja esat pietiekami disciplinēts, jūs varat izmantot kredītkarti arī kā papildinājumu savam ikdienas budžetam. Šī stratēģija sevī ietver rūpīgi plānotus iepirkumus – sastādiet tēriņu sarakstu un izmantojiet kredītkarti līdz esat sasnieguši paredzēto izmaksu griestus.

Šādā veidā jūs iegūsiet atlaides un citas priekšrocības, ko piedāvā tikai kredītkarte – arī par tiem pirkumiem, kurus būtu veikuši jebkurā gadījumā. Dažādas tirdzniecības vietas piedāvā izdevīgus nosacījumus, iepērkoties tieši ar kredītkarti. Tiem sekojot līdzi, ir iespēja pat ietaupīt.

 4. Kredītkarte kā otrā norēķinu karte

Kredītkarte nav domāta tikai ļoti lieliem vai neplānotiem pirkumiem. Tieši otrādi – tai drīzāk vajadzētu kalpot kā otrai norēķinu kartei, kas tiek izmantota tad, kad tas ir visizdevīgāk. Piemēram, ja ir iespēja ieliet degvielu, maksājot ar kredītkarti saņemt 2 centu atlaidi litrā, tas ir pārdomāts pirkums. Taču, ja mēneša beigās lielākā daļa naudas ir iztērēta, tad uz kredītkarti nevajag paļauties kā uz “drošības spilvenu”.

Ja būsiet ceļojumā un gadās neparedzēti izdevumi, tad ir labi, ja makā ir rezerves nauda. Tāpat, ja rodas neparedzēti medicīnas izdevumi. Taču ikdienā kredītkarti būtu vairāk jāuzlūko kā norēķinu karte ar daudzām priekšrocībām (pirkumu, ceļojumu apdrošināšanu, atlaidēm), kas nav debetkartei, taču ne kā jūsu glābiņš.

 5. Izmantojiet priekšrocības, ko piedāvā kredītkarte

Pat tad, ja pieejamās atlaides un citi bonusi nav primārā motivācija, kamdēļ esat izvēlējušies lietot kredītkarti, iegūtās priekšrocības atsevišķās situācijās var izrādīties ļoti noderīgas. Piemēram, dažas kredītkartes piedāvā bezmaksas ceļojumu apdrošināšanu, tostarp iekļaujot ar Covid-19 saistītos riskus, pirkumu apdrošināšanu, nemaksāt procentus, ja atmaksā ar karti iztērēto bezprocentu periodā. Savukārt, lai būtu pasargāts no negadījumiem, kad pēkšņi zaudē darbu vai slimības un traumas dēļ iestājas par 30 dienām ilgāka darbnespēja, Swedbank piedāvā kredītkartes saistību apdrošināšanu, kas segs ar kredītkarti iztērēto naudas summu.

Tāpat, ja esi Mastercard Platinum kredītkartes īpašnieks, tev ir iespēja izmantot Mastercard Airport Security Fast Track jeb ātro drošības pārbaudi lidostās gan sev, gan saviem ceļa biedriem. Tā ir iespēja negaidīt rindā un ātri nokļūt lidostas veikalos, restorānos un atpūtas zonās, vai vienkārši – ātrāk uz savu reisu.

Piemēram, pērkot telefonu, televizoru vai jebkuru citu lietu, pirkums ar kredītkarti tiek automātiski apdrošināts. Tas attiecas gan uz pirkumiem veikalā, gan internetā.

Savukārt, ja plānojat doties uz ārzemēm, ceļojuma apdrošināšana ir jau iekļauta kredītkartē, turklāt visai ģimenei, ar ko kopā ceļojat.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?