Uzzini, kā banka vērtē Tavas aizņemšanās iespējas

Nereti dzirdēti stāsti par to, ka banka atsaka aizdevumu vai piedāvā aizņemties mazāku summu, nekā cerēts, un iedzīvotāji ir neizpratnē – kāpēc?

Swedbank hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Latvijā Normunds Dūcis skaidro, pēc kādiem kritērijiem tiek vērtētas aizņemšanās iespējas.

Ienākumu stabilitāte

Lai novērtētu iedzīvotāju spēju uzņemties jebkādas kredītsaistības, banka primāri vērtē ienākumus – vai tie ir regulāri, oficiāli un stabili. Turklāt vērtēta tiek ne tikai darba alga, bet arī citi regulārie ienākumi, kurus varat ar dokumentiem apliecināt, piemēram, pabalsti, īres ieņēmumi, ieņēmumi no saimnieciskās vai citas darbības. Periods, par kādu tiek vērtēti aizņēmēja ienākumi, parasti ir seši mēneši, taču atsevišķos gadījumos, kad, piemēram, ienākumi ir svārstīgi, ienākumus var vērtēt par ilgāku laika posmu.

Visbiežāk sastopamais iemesls, kāpēc aizņēmēja vēlmes nesakrīt ar iespējām, ir ēnu ekonomika un aplokšņu algas. Šādā situācijā pašam aizņēmējam šķiet, ka viņa mājsaimniecības budžets ir pilnīgi pietiekams, lai uzņemtos ilgtermiņa saistības, taču realitātē tas, ko aizņēmējs redz savā naudas makā, būtiski atšķiras no tā, ko kontos redz banka. No bankas puses objektīvi novērtēt kredīta atmaksāšanas spēju var tikai, ņemot vērā saprotamus un dokumentāli apliecināmus ienākumus."

"Oficiāli ienākumi, no kuriem tiek maksāti nodokļi, ir arī drošības garants pašam aizņēmējam situācijās, kad darbs tiek uz laiku zaudēts. Ar izmaksāto pabalstu būs iespējams gan turpināt segt ikdienas tēriņus, gan apmaksāt ikmēneša kredīta maksājumu,” uzsver Normunds Dūcis.

Aizdevums, kas nepārsniedz 6 gadu mēnešalgas

Lai aizdevums nekļūtu par slogu, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) noteikumi paredz, ka iedzīvotāju kopējās kredītsaistības nevar pārsniegt 6 gadu mēnešalgas. Ko tas nozīmē? Piemēram, ja jūsu ikmēneša ienākumi ir 1000 eiro (neto), šī summa tiek reizināta ar 72 mēnešiem (6 gadi), līdz ar to maksimālā summa, ko jūs varat aizņemties, ir 72 000 eiro. Svarīgi atzīmēt, ka šī ir maksimālā summa ne tikai hipotekārā kredīta gadījumā, bet summējot visas kredītsaistības, tostarp auto līzingu, patēriņa kredītu, kredītkartes un citus īstermiņa aizdevumus. Tātad, ja jums jau ir līzingā iegādāts auto un jūs plānojat iegādāties jaunu mājokli, kopējā aizdevuma summa nevarēs pārsniegt šos 72 000 eiro.

Protams, dzēšoties kredīta pamatsummai, atbilstoši atbrīvosies no jauna izsniegto kredītu maksimālā pieļaujamā summa. Tāpat šī summa palielinās atbilstoši regulāro ienākumu pieaugumam. Jums jau pašreiz ir iespēja aprēķināt savu maksimālo pieļaujamo mājokļa kredīta summu (skatīt šeit) vai arī lūgt bankas konsultanta palīdzību, kurš papildus izskaidros visus aizņemšanās nosacījumus.

Taču neatkarīgi no kopējās kredītsaistību pieļaujamās summas, jāatceras, ka ienākumu un izdevumu bilancei jābūt tādai, lai visi kredītmaksājumi kopā nepārsniegtu 40% no jūsu ienākumiem.

“Izvērtējot spēju atmaksāt ilgtermiņa kredītu, piesardzības nevar būt par daudz. Bankas vēlme izprast klienta ieņēmumus un izdevumus nav tikai tāpēc, lai novērtētu kredītrisku savā pusē. Cilvēks aizņemas bankas naudu, bet jāatdod būs savējā, tāpēc aizņemšanās gadījumā riskus uzņemas abas puses. Banka novērtē un palīdz izvērtēt riskus arī pašam aizņēmējam,” atzīmē N. Dūcis.

Līdzfinansējums

Parasti pirmās iemaksas apmērs, kas nepieciešams, ja mājokļa iegādei tiek ņemts hipotekārais kredīts, ir no 15–20%. Līdzīgi ir arī ar jauna auto iegādi līzingā. Savukārt patēriņa kredītam, auto kredītam līdz 12 000 eiro, kā arī mazajam mājokļa kredītam līdz 20 000 eiro pirmā iemaksa nav nepieciešama. Šajā gadījumā ir svarīgi regulāri un pierādāmi ikmēneša ienākumi. Savukārt hipotekārā kredīta gadījumā būs jābūt pirmajai iemaksai.

Pieņemot, ka nekustamā īpašuma iegādes darījuma summa varētu būt 60 000 eiro, tad summa, kura būtu jāsakrāj, ir 9000 –12 000 eiro. Protams, šādu summu sakrāt, pieņemot, ka paralēli jāsedz arī īres maksājums, ir ļoti grūti. Tāpēc šobrīd šo situāciju palīdz risināt ALTUM mājokļu garantijas programma ģimenēm ar bērniem, kā arī jaunajiem speciālistiem. Ģimenēm ar bērniem garantijas apmērs ir no 10% - 20%, atkarībā no bērnu skaita ģimenē, savukārt jaunajiem speciālistiem – līdz 20%. Tas būtiski samazina pirmajai iemaksai nepieciešamo naudas summu, padarot mājokļu iegādi pieejamāku plašākai sabiedrības daļai. Minētā piemēra gadījumā, ģimenei ar bērniem būtu jāsakrāj vien 3000 – 6000 eiro.

Spēja caurskatāmi uzkrāt līdzfinansējumu no aizdevēja puses tiek vērtēts kā ļoti atzinīgs novērtējums par potenciālo aizņēmēju, jo tas norāda uz aizņēmēja spēju ne tikai apmaksāt savus ikdienas tēriņus, bet arī atlicināt daļu no saviem ienākumiem, kurus vēlāk varēs novirzīt kredīta maksājumu segšanai. Tas arī aizņēmējam būs labs treniņš jau laicīgi sevi pieradināt ilgtermiņa saistību segšanai. Pat ja lielāks pirkums ir plānots tikai pēc ilgāka laika, uzkrāšanas pieredze palīdzēs izveidot ģimenes drošības spilvenu, kurš noderēs neparedzētiem gadījumiem. Turpretim regulāra nelielu aizdevumu izmantošana norāda, ka jau esošais izdevumu apmērs ir pārlieku liels, lai banka kritiski raudzītos uz jauna kredīta piešķiršanu.

Papildus līdzfinansējuma uzkrāšanai nedrīkst aizmirst arī par izdevumiem, kas saistīti gan ar kredīta, gan ar pirkuma un ķīlas reģistrācijas noformēšanu (notāra izdevumi, zemesgrāmatas nodevas utt.)

Jūsu kredītvēsture

Naudas aizdošanas pamatā vienmēr ir bijusi savstarpējā uzticēšanās, tāpēc, izsniedzot aizdevumu, ir svarīgi arī novērtēt, kā potenciālais aizņēmējs līdz šim ir izturējies pret saviem maksājumiem. Nenomaksāti rēķini vai laikā nesamaksāti kredīta maksājumi arī var būt par iemeslu, kāpēc nevar saņemt vajadzīgo finansējumu. Pat tad, ja šādi kavējumi ir bijuši saistīti ar neuzmanīgu attieksmi vai aizmāršību, nākotnē tas varētu nozīmēt, ka aizdevuma nosacījumi var izrādīties mazāk izdevīgi. Tāpēc svarīgi atcerēties, ka kredītvēsturei ir būtiska nozīme un pret saviem maksājumiem ir svarīgi izturēties ļoti atbildīgi.

Tajā jūs varat aprēķināt gan pirmo iemaksu hipotekārā kredīta vai auto līzinga gadījumā, gan arī mēneša maksājumu patēriņa kredīta, studiju kredīta un citu aizdevumu gadījumos. Protams, katra aizņemšanās iespējas vērtējamas individuāli, un bankas eksperts palīdzēs rast jums piemērotāko risinājumu.