Mīti un patiesība par bezkontakta kartēm

Nu arī Latvijā, tāpat kā lielākajā daļā Eiropas Savienības valstu, par pirkumiem līdz 25 eiro var norēķināties bez PIN koda ievadīšanas. Ko tas nozīmē pircējiem?

Par bezkontakta norēķiniem, tas ir, maksājumiem bez PIN koda ievades, pastāv vairāki mīti, tāpēc šeit apkopotas atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par bezkontakta norēķiniem un to drošību.

Vai tad, ja makā ir bezkontakta karte, var aizmirst par PIN kodu uz visiem laikiem?

Nē, PIN kods joprojām ir jāpatur prātā, jo, pirmkārt, tas nepieciešams pirkumiem virs 25 eiro, otrkārt, drošības nolūkā ik pa laikam POS terminālis pieprasīs ievadīt PIN kodu, lai pārliecinātos, ka karti izmanto tās īpašnieks.

  • Ja tas aizmirsies, PIN kodu ērti un ātri vari apskatīt Swedbank mobilajā lietotnē!

Vai tas nozīmē, ka bezkontakta karti var izmantot arī lielākiem pirkumiem virs 25 eiro?

Jā, ar vienu karti var norēķināties gan par lielākiem, gan mazākiem pirkumiem, atšķirība ir tāda, ka par pirkumiem līdz 25 eiro vairumā gadījumu var samaksāt, tikai pieliekot karti pie maksājuma termināļa, bet par pirkumiem virs 25 eiro būs nepieciešams ievadīt PIN kodu. Ja klients nevēlas izmantot bezkontakta norēķinu iespēju, viņš to var atspējot internetbankā.

Bezkontakta karte ir parasta maksājumu karte, vienīgā atšķirība – samaksāt par pirkumiem līdz 25 eiro var divreiz ātrāk nekā ar parasto maksājumu karti un trīsreiz ātrāk nekā ar skaidru naudu.

Vai pastāv iespēja, ka, ejot garām terminālim, tas var netīšām noņemt naudu?

Nē, tas ir mīts. Terminālis nevar netīšām noņemt naudu – tirgotājam vispirms ir jāapstiprina pirkuma apmaksa, un tad karte jāpietuvina terminālim 2–3 centimetru attālumā.

Vai, norēķinoties ar bezkontakta karti, iespējams netīšām samaksāt par pirkumu divreiz?

Arī tas ir mīts. Terminālis var fiksēt tikai vienu maksājumu pēc kārtas. Pat tad, ja karte tiks pietuvināta karšu terminālim vairākkārt, notiks tikai viena transakcija. Taču pirms maksā, apskaties, vai karšu terminālī ir norādīta pareiza pirkuma summa.

Dzirdēti nostāsti par krāpniekiem, kas ar īpašām ierīcēm var noņemt naudu no bezkontakta norēķinu kartēm.

Tā kā ierīču darbības rādiuss parasti ir aptuveni 2–3 centimetri, tad krāpniekam ar šādu ierīci būtu jānonāk patiešām tuvu naudas makam – tā jāieliek cilvēka somā vai bikšu kabatā. Taču, pat ja tā notiktu, nauda vēl nenonāktu krāpnieka kontā, jo ikvienam pārdevējam, kas nodrošina bezkontakta norēķinus, ir nepieciešams līgums, ko var pārbaudīt.

Pretēji mītiem par to, ka bezkontakta kartes nav pietiekami drošas, jebkura maksājumu karte ir drošāka par skaidru naudu, jo kartes darbības var izsekot, pārbaudīt un risināt, ja radusies kāda problēmsituācija.

Ja man ir divas bezkontakta kartes, vai, pietuvinot maku terminālim, nauda tiks noņemta no abām kartēm?

Ja terminālim tiks pietuvinātas divas kartes, tiks saņemts atteikums, un pirkums nenotiks. Lai veiksmīgi apmaksātu pirkumu, nepieciešams vienu konkrēto karti pietuvināt 2–3 cm attālumā no termināļa.

Vai pārdevējs var norēķināties ar bezkontakta karti manā vietā?

Nekad nevajag dot savu karti citai personai! Pat ja pārdevējam līdz POS terminālim ir jāiet tālāk, jums ir tiesības redzēt, kāda summa tiek ievadīta terminālī. Tāpat šaubu vai neskaidrību gadījumā var lūgt pārdevēju izsniegt termināļa čeka kopiju.

Kā rīkoties, ja bezkontakta karte ir nozaudēta?

Kartes nozaudēšanas gadījumā uzreiz jāsazinās ar banku un karte jābloķē. Visātrāk un ērtāk to var izdarīt Swedbank mobilajā lietotnē, internetbankā vai sazinoties ar Swedbank. Ja klientam ir aizdomas, ka karte ir palikusi mājās vai to vēl iespējams atrast, pastāv iespēja karti nebloķēt, bet uz 10 dienām apturēt tās darbību internetbankā vai Swedbank mobilajā lietotnē. Ja šo 10 dienu laikā karte atrodas, klients pats to var aktivizēt gan internetbankā, gan mobilajā lietotnē. Ja karte neatrodas, pēc 10 dienām tā tiek neatgriezeniski slēgta.

Bet ja nu kartes nozaudēšana pamanīta novēloti un kāds cits ar to norēķināsies par pirkumiem?

Pilnībā šādu situāciju izslēgt nevar, tāpēc ļoti svarīgi rūpēties par to, lai norēķinu karte nenonāktu citu cilvēku rokās. Un gadījumā, ja karte nozaudēta, nekavējoties par to jāziņo bankai. Taču klientu drošībai šādiem gadījumiem izstrādāta arī papildu drošības pārbaude. Proti, ir speciāli algoritmi, kas regulāri terminālī liek ievadīt PIN kodu.  

Vai ar bezkontakta karti var norēķināties arī ārzemēs?

Jā, var, tikai jāņem vērā, ka katrā Eiropas Savienības valstī šie limiti var atšķirties. Lielākajā daļā Eiropas valstu bezkontakta maksājumus var veikt par pirkumiem līdz 25 eiro. 

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?