Nauda = laime?

Svētku laiks daudziem liek aizdomāties par to, vai ar naudu un dāvanām tiešām var nopirkt laimi.

Šis jautājums ir tikpat sens kā pati nauda. Jaunākie pētījumi psiholoģijā liek secināt  – jā, nauda tiešām var padarīt mūs laimīgākus, taču tikai tad, ja tērējam to pareizi.

Kā tērēt naudu, lai tā darītu mūs laimīgākus?

  • Pērciet pieredzi, nevis mantas

Pētījumi liecina, ka mantu pirkšanas gadījumā sākotnējā sajūsma par to iegādi krītas daudz straujāk nekā sajūsma par jaunu pieredzi vai notikumu. Kavēšanās patīkamās atmiņās par pozitīvu piedzīvojumu ļauj cilvēkiem laimes sajūtu saglabāt ilgāk. Paturiet to prātā, kad meklēsiet dāvanas tuviniekiem. Par tām var kalpot gan kādi kursi, gan kopīgs teātra apmeklējums.

  • Tērējiet citiem, nevis sev

Cilvēks ir sociāla būtne, un viņa labsajūtai ļoti svarīgas ir attiecības ar apkārtējiem. Iepriecinot citus ar dāvanām vai ziedojot labdarībai, mēs kļūstam laimīgāki, jo saņemam pozitīvas emocijas un pateicību, uzlabojas pašnovērtējums. Tāpēc pārdomāta dāvanu iegāde var ne tikai iepriecināt saņēmējus, bet arī darīt laimīgāku to pasniedzēju.

  • Pērciet mazas lietas ar lielu nozīmi

Tā kā cilvēka prāts ātri pielāgojas jauniem apstākļiem, prieks par lielas lietas iegādi izgaisīs gandrīz tikpat ātri kā par nelielu pirkumu. Tāpēc, no laimes sajūtas palielināšanas viedokļa, ieteicams sevi un citus iepriecināt ar nelielām lietām ilgākā laika periodā. Tāpat arī ar dāvanām – plānojot tām atlicināmo budžetu, varat sarūpēt nelielas veltes lielākam cilvēku skaitam vai arī apkārtējos iepriecināt ne tikai Ziemassvētkos.

  • Izbaudiet gaidīšanas prieku

Pastāv viedoklis, ka gaidīšanas prieks ir svarīgāks par pašu notikumu. Tie, kam ir bērni, noteikti ir ievērojuši, ka Ziemassvētku dāvanu gaidīšana mazajiem bieži vien sagādā pat vairāk prieka nekā pašas dāvanas. Tāpēc veiciniet šos sapņus un fantāzijas – vēl pirms pašiem svētkiem domājiet, apspriediet un plānojiet, kā tieši tos pavadīsiet un kas jūs ielīksmos.

Kārotāko Ziemassvētku dāvanu TOP

  1. Grāmatas 52%
  2. Nauda 52%
  3. Dāvanu kartes 45%
  4. Apģērbs, apavi 42%
  5. Rotaslietas, pulkstenis 36%
  6. Mūzikas diski 34%
  7. Kosmētika, smaržas 32%
  8. Dators, klēpjdators 31%
  9. Skaistumkopšanas vai spa pakalpojumi 31%
  10. DVD, video diski 30%

Avots: „Deloitte” Ziemassvētku tēriņu aptauja, kurā piedalījušies 18 354 respondenti 18 valstīs.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?