Uzdarbojas krāpnieki, kas piedāvā investēt naudu un gūt milzu peļņu. Esi vērīgs!

Arvien biežāk dzirdam stāstus, kā krāpnieki dažādos veidos mēģina izvilināt no cilvēkiem viņu naudu.

Viena no plaši izmantotām krāpnieku shēmām ir aicinājums investēt naudu dažādās platformās, kas sola īpaši lielu peļņu.

Krāpnieki uzdodas par investīciju brokeriem vai bankas darbiniekiem un piedāvā veikt īpaši izdevīgus ieguldījumu akcijās, obligācijās, kriptovalūtā un citur.

Viņi aicina instalēt programmatūru, lai veiktu ieguldījumus. Atsevišķos gadījumos var arī vienkārši likt pārskaitīt naudu uz krāpnieku kontiem. Krāpnieki bieži rada tīmekļa vietnes, kurās upuris var it kā sekot līdzi “augošajai peļņai”, jo maldinošie panākumi mudina investēt vēl un vēl. Patiesībā nekāda investēšana klienta vārdā nenotiek, bet nauda tiek pārvirzīta uz krāpnieku kontrolētiem kontiem, bet klientam tiek radīta tikai šķietamība par investīciju veikšanu. Tāpat šajās krāpnieku platformās maldinošos nolūkos finanšu instrumentiem tiek uzrādīti rezultāti, kas nav saskaņā ar reālo tirgus situāciju.

Kā atpazīt investīciju krāpniekus?

  • Viņi pieprasa bankas paroli, Smart- ID kodus vai citus personas datus.

  • Liek instalēt programmatūru, ar kuru iegūst piekļuvi tavai ierīcei.

  • Sola 0 risku un milzu peļņu.

  • Agresīvi biedē un steidzina, izmanto psiholoģiskus paņēmienus, meklējot cilvēka vājās vietas.

  • Darbojas nelegāli jeb citiem vārdiem – nav saņēmuši attiecīgās licences no atbildīgajām institūcijām.

  • Visbiežāk runā krievu valodā, bet ir sākuši apgūt arī latviešu.

Zini, ka valsts aizsargā tikai tos klientus, kuri investē licencētu tirgus dalībnieku pakalpojumos. Tāpēc vienmēr pārbaudi potenciālo sadarbības partneri Finanšu un kapitāla tirgus komisijas mājaslapā!

Tāpat noteikti pirms pieņemt lēmumu par finanšu līdzekļu ieguldīšanu, pārliecinies, vai minētais uzņēmums ir reģistrēts Latvijā un kāds ir tā darbības veids, kā arī pārbaudi cita veida informāciju, kas liecina par uzņēmuma darbspēju.

Arī Intu mēģināja apkrāpt – noskaties video ar viņa pieredzes stāstu

Krāpnieki savus upurus izvēlas pēc nejaušības principa, tāpēc vērīgam jābūt ikvienam. Par tādu gandrīz kļuva arī Ints, kurš izpētīja investīciju krāpnieku gājienus un labprāt dalījās savā pieredzē, lai uzskatāmi parādītu arī citiem, kā neiekrist uz šo krāpnieku ēsmām.  

 

  • Vairāk par dažādiem finanšu krāpniecības veidiem un kā no tiem izvairīties uzzini Finanšu nozares asociācijas īpaši izveidotajā mājas lapā Neuzkeries.lv.
  • Savukārt, lai pārliecinātos, vai platforma ir vai nav īsta, pārbaudot patiesos rādītājus sev tīkamajiem finanšu instrumentiem, var izmantot tādus resursus kā https://investing.com un https://finance.yahoo.com/.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?