5 soļi līdz veiksmīgai sava budžeta plānošanai

Nauda ikviena cilvēka dzīvē ieņem būtisku lomu. Par spīti tam, lielā daļā sabiedrības iesakņojies uzskats, ka iegūt īpašas zināšanas par naudu nav nepieciešams, ja cilvēka īpašumā nav būtiska naudas apjoma, ko pārvaldīt.

Realitāte gan ir gluži pretēja – jo mazāk ir naudas, jo būtiskāk saprast, kur un kāpēc katrs eiro tiek iztērēts. Lai gan savu finanšu plānošana bieži vien izraisa negatīvas asociācijas, jo saistās ar izdevumu samazināšanu un kontroli, tā drīzāk ir iespēja izkļūt no finansiālām grūtībām un/vai kļūt finansiāli neatkarīgākam. Vērts paturēt prātā, ka daudz lielāku stresu rada nedrošība par rītdienu, bet plānošana sniedz drošību un stabilitāti.

Zināšanas ir veiksmes galvenais priekšnoteikums. Tikai tad, ja precīzi zināms, cik daudz tiek pelnīts un cik daudz un kam tērēts, varēs pilnībā pārvaldīt savas naudas lietas.

Swedbank Finanšu institūta pētījums liecina, ka lielākā daļa iedzīvotāju, kuri plāno savas finanses, to dara “galvā”, aptuveni apzinoties savus galvenos ienākumus un tēriņu pozīcijas. Jāatzīst, ka to par īstu uzskaiti nevar uzskatīt – tai jābūt sistemātiskai un regulārai, vismaz reizi mēnesī vai biežāk. Ja ir mērķis savu budžetu pārvaldīt gudri, tad tam jāpievēršas nopietnāk, izstrādājot sev ērtu pieeju. Labā ziņā, ka mūsdienās talkā nāk tehnoloģijas, kas ļauj automatizēt kā uzskaites, tā arī analīzes procesu. Atstājot regulāro uzskaiti un kontroli tehnoloģiju ziņā, izpaliek stress par katras izdzertās kafijas “iegrāmatošanu” un sekošanu līdzi tēriņu apjomiem. Atliek vien nodefinēt savus mērķus un izbaudīt to realizēšanos.

Lai iedvesmotu pievērsties budžeta plānošanai, Swedbank Finanšu institūtā apkopoti galvenie plānošanas soļi un padomi, kas ļaus šo procesu veikt gudri un ar prieku.

  • Atceries, ka plānošana tikai sākotnēji var šķist sarežģīta un laikietilpīga – ar laiku tā kļūst gluži ikdienišķa darbība, kas ļauj sasniegt iecerētos mērķus!

  • Citi noderīgi padomi un pieredzes stāsti Facebook grupā "Tērējam gudri"
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?