Pirkumu un ceļojumu apdrošināšana – kādas vēl ir kredītkartes priekšrocības?

Kredītkarte daudziem kļuvusi par otro norēķinu karti. Lietojot karti apdomīgi, tā palīdzēs droši sagatavoties arī jaunam dzīves posmam, kas līdzi sev nes jaunas vajadzības. Uzzini būtiskākās priekšrocības!

  1. Ar kredītkarti iegādāts pirkums ir apdrošināts

Piemēram, pērkot telefonu, televizoru, apavus vai jebkuru citu lietu, pirkums ar kredītkarti tiek automātiski apdrošināts. Tas attiecas gan uz pirkumiem veikalā, gan internetā. Ņemot vērā straujo tirdzniecības apjomu kāpumu internetveikalos, ir būtiski, ka iegādātā prece, ko paši nevaram uz vietas apskatīt, ir apdrošināta.

Pirkumu apdrošināšana ir spēkā 180 dienas jeb sešus mēnešus no pirkuma brīža, un apdrošināšanas gadījumu ir iespējams pieteikt pat no mazām summām (pašrisks ir tikai 30 eiro).

Piemēram, bērns bērnudārzā saplēsa nesen kā iegādāto dārgu jaku, vai pašam netīši gadījās sabojāt zīmola saulesbrilles. Tie ir tikai daži no pieteiktajiem apdrošināšanas piemēriem, kas apliecina - ar kredītkarti ir vērts norēķināties arī par pirkumiem jau sākot no mazām summām arī par sadzīves lietām. Turklāt jāatzīmē, ka nebūt nav jātērē “aizņemta” nauda, jo uz kredītkartes varat pārskaitīt konkrētu naudas summu, kas paredzēta plānotajam pirkumam. Turklāt izsekot saviem tēriņiem un pārvaldīt limitus, kā arī jebkurā brīdī veikt atmaksu var ērti un ātri mobilajā lietotnē vai internetbankā.

  1. Ceļojumu apdrošināšana visai ģimenei, arī pret Covid-19 riskiem

Kredītkaršu īpašniekiem, plānojot ceļojumu, nav papildus jālauza galva par ceļojumu apdrošināšanu – tā ir vēl viena ekstra, ko piedāvā kredītkarte. Turklāt ceļojumu apdrošināšana attiecas ne tikai uz kredītkartes īpašnieku, bet visu ģimeni. Piemēram, gan Zelta, gan Platinum kredītkartes garantē 500 000 limitu medicīnas izdevumiem katram ģimenes loceklim. Tas ir īpaši būtiski, jo tieši ceļojumu laikā nereti izmēģinām dažādas jaunas iespējas un iesaistāmies avantūrās, ko citkārt iespējams nedarītu. Piemēram, kāds ceļotājs Spānijā, braucot ar velosipēdu, krita un guva nopietnus savainojumus, kā rezultātā tika veikta operācija un bija nepieciešama ārstēšanās vietējā slimnīcā, par ko apdrošināšana izmaksāja 8000 eiro atlīdzību.

Savukārt vecākiem būtiski zināt, ka kredītkartes apdrošināšana sedz arī tos gadījumus, ja bērna saslimšanas gadījumā plānotajā ceļojumu diemžēl nevarat doties. Šādā gadījumā tiks atmaksāti jau iztērētie līdzekļi par plānoto ceļojumu.

Lai arī šobrīd ceļošana var šķist kā attāls sapnis, tomēr vajadzība ceļot aizvien pastāv – gan darba vajadzībām, gan satikt citviet dzīvojošos ģimenes locekļus. Turklāt uz atsevišķām valstīm, ievērojot visus epidemioloģiskos nosacījumus, ir iespēja doties arī atpūtas braucienos. Tāpēc Zelta un Platinum kredītkartes apdrošināšana no 6. maija ietver arī aizsardzību pret Covid-19 riskiem - gan medicīnisko izdevumu, gan ceļojuma atcelšanas/pagarināšanas gadījumā.

Piemēram, ja ir nepieciešama steidzama medicīniskā palīdzība ārvalstīs, tā tiek apmaksāta. Vai arī, ja ceļojums jāatceļ, jo cilvēks inficējies ar Covid-19 vai kļuvis par kontaktpersonu, arī tad tiek segti esošie izdevumi.  

  1. Kredītkaršu īpašniekiem atlaides par pirkumiem

Dažādas tirdzniecības un atpūtas vietas piedāvā izdevīgus nosacījumus, iepērkoties tieši ar kredītkarti. Tiem sekojot līdzi, ir iespēja pat ietaupīt – arī par tiem pirkumiem, kurus būtu veikuši jebkurā gadījumā. Piemēram, maksājot ar kredītkarti Astarte Nafta degvielas uzpildes stacijās, ir iespēja saņemt 2,5 eirocentu atlaidi par katru uzpildīto degvielas un autogāzes litru.

  1. Esi drošs par savu naudu

Maksājot ar kredītkarti par pirkumiem internetā, vari būt drošs par savu naudu. Kādā ziņā? Tā būs pasargāta no dažādiem finanšu krāpniecības gadījumiem, kas mūsdienās diemžēl nav retums.

Piemēram, ja būsi iegādājies preci no kāda viltus internetveikala, par to ziņojot, nauda uz kredītkartes tiks atgriezta, līdz ko šis gadījums būs izpētīts.

Tā kā tas var aizņemt pat līdz diviem mēnešiem, šajā laikā neiesaldēsi savu naudu, bet gan kredītkartes līdzekļus. Turklāt kredītkartei ir tēriņu limiti, līdz ar to krāpniecības gadījumā nevar tikt izkrāpta lielāka summa par noteikto, savukārt uz norēķinu kartes esošie līdzekļi būs drošībā.

  1. Paplašini savas iespējas

Kredītkarte, protams, sniedz arī iespējas, iegādāties kādu vajadzīgu vai attiecīgajā brīdī izdevīgu lietu, būtiski neietekmējot ģimenes budžetu. Piemēram, ja kārotajai siltumnīcai neesi vēl sakrājis visus vajadzīgo summu, bet zini, ka to esi spējīgs izdarīt, vari izmantot kredītkartes limitu. Maksājot par pirkumiem ar kredītkarti, nenozīmē, ka uzreiz ir jāveic arī procentu maksājumi. Tā saucamais bezprocentu periods izmantotajam limitam ir līdz pat 50 dienām atkarībā no kartes veida. Tas nozīmē, ka iztērētā summa ir jāatgriež nedaudz vairāk kā mēneša laikā no tās iztērēšanas brīža. Kredītkartes limits ir pieejams līdz trīs algu apmēram. Banka ir ieinteresēta, lai tu spētu bez problēmām atmaksāt aizdevumu, tāpēc ir tikai adekvāti izvēlēties tādu kredīta limitu, kura atmaksa tev neradīs bažas.

  • Tāpat ir vērts zināt, ka ir iespēja apdrošināt kredītkartes saistības. Tas nozīmē – ja pēkšņi zaudē darbu vai slimības un traumas dēļ iestājas darbnespēja ilgāk par 30 dienām, apdrošināšana nosegs kredītkartes iztērētos limitus.

Kopumā jāsaka, ka kredītkarte nav domāta tikai ļoti lieliem vai neplānotiem pirkumiem. Tieši otrādi – tai drīzāk vajadzētu kalpot kā otrai norēķinu kartei, kas tiek izmantota tad, kad tas ir visizdevīgāk. Tāpēc ikdienā kredītkarti būtu vairāk jāuzlūko kā norēķinu karti ar daudzām priekšrocībām (pirkumu, ceļojumu apdrošināšanu, atlaidēm), kas nav debetkartei, taču ne kā glābiņu, pie kā ķerties, kad esošie līdzekļi iet uz beigām.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?