Steidzami vajag naudu. Ko darīt?

Septiņi padomi, kā gudri aizņemties, lai nekļūtu par parādu ķīlnieku!

Nenoliedzami, ka aizdevums, līzings, patēriņa kredīts un kredītlīnijas var būtiski uzlabot mūsu dzīves kvalitāti. Reti kurš vēlas 40 gadus krāt naudu, lai 60 vai 70 gadu vecumā beidzot tiktu pie sava pirmā mājokļa! Arī remonts bieži vien nepieciešams jau šobrīd, nevis pēc diviem vai trim gadiem. Un, ja salūst auto vai veļasmašīna, tad jālabo ir tūlīt! Tāpēc ir situācijas, kurās patēriņa kredīts ir kā uzticams palīgs, lai uzlabotu dzīves kvalitāti vai palīdzētu atrisināt negaidītas problēmas. Galvenais – aizņemties gudri!

  • Swedbank Blog saturs arī audio formātā - klausies kur un kad tev ērtāk!

Visprātīgāk – aizņemties no sevis

Ja tev ir savs krājkonts, kurā atliec naudu, piemēram, ceļojumam vai jaunai mašīnai, tad krīzes situācijā vari aizņemties pats no sevis! Ar nosacījumu, ka izveido rūpīgu plānu, kā šo naudu atskaitīsi atpakaļ – vienā piegājienā vai sadalot uz vairākiem mēnešiem. Turklāt būtu tikai godīgi, ja arī pats sevi par šo gudrību apbalvotu un par kredīta izmantošanu papildus samaksātu 5–10 %. Tādējādi tu ne tikai ietaupīsi procentus, kas būtu jāmaksā, aizņemoties naudu citur, bet pats vēl arī nopelnīsi!

Nepārmaksā procentos!

Pirmajā brīdī var šķist, ka 5 eiro procentos par 50 eiro aizdevumu nav nemaz tik daudz! Taču, lai izvērtētu katra kredīta reālās izmaksas, ir jāskatās uz gada procentu likmi (GPL). Tas ir standartizēts veids, kā parādīt aizņemšanās izmaksas, jo ietver visus kredīta parametrus: preces cenu, pirmo iemaksu, komisijas maksas, kas samaksātas kredīta noformēšanas brīdī, kā arī procentus un citus maksājumus, kas jāmaksā patērētājam kredīta izmantošanas laikā.

Un tas nozīmē, ka tad, ja par 50 eiro aizdevumu uz 30 dienām jāpārmaksā 5 eiro, tad, ļoti vienkāršoti skatoties, gada procentu likmi aprēķina šādi: 5 eiro (summa, kas tiek pārmaksāta) x 12 (mēnešu skaits) = 60 eiro (summa, kas jāmaksā gadā). Attiecīgi procentu likme būs 60/50 x 100 jeb 1,2 x 100, t. i., 120 procenti gadā! Nereti ātro kredītu procentu likme mēdz sasniegt pat 180 %, turpretī banku patēriņu kredīta gada procentu likmes ir no 9 līdz 18 %.

Tāpēc vienmēr pirms aizņemšanās pievērs uzmanību GPL, kas, kā skaidro Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) eksperti, pēc likuma ir jānorāda visiem kredītu izsniedzējiem, bet ne vienmēr tā ir vienlīdz labi saskatāma – dažkārt tā tiek paslēpta saitē “Standartinformācija” vai “Vispārīgie nosacījumi”, vai citādi. Ja tā ir virs 20 %, meklē, vai nav pieejami izdevīgāki piedāvājumi! PTAC eksperti iesaka veltīt laiku, lai izvērtētu tirgū esošos piedāvājumus, un nepieciešamības gadījumā ir vērts vērsties pēc padoma, jo varbūt tas prasīs vairāk laikā, bet pretējā gadījumā var nākties gadiem ilgi pārmaksāt.

GPL ir vienots veids procentu likmes aprēķināšanā, kurā tiek ņemtas vērā šādas lietas:

-   procentu likme;
-   citas maksas, kas tev jāmaksā;
-   kredīta līguma ilgums;
-   veicamo maksājumu lielums un periods.

Uzmanīgi izvērtē savas iespējas atmaksāt kredītu – tā nav tikai tukša frāze!


Nereti, aizņemoties naudu, gribas cerēt, ka nākotnē būs vieglāk to atmaksāt, jo, iespējams, pieaugs arī ienākumi vai beidzot iemācīšos dzīvot taupīgāk! Ļoti gribas cerēt, ka tā arī notiks, bet šajā ziņā tomēr labāk balstīties nevis uz cerībām, bet gan reālajiem šābrīža ienākumiem un izdevumiem. Pēc PTAC ekspertu ieteikuma, kopējai parādsaistību summai nevajadzētu pārsniegt 30–40 % no kopējiem ienākumiem. Un vēl ļoti jāuzmanās no kārdinājuma aizņemties, lai samaksātu esošos parādus. Papildu aizņemšanās parādu atdošanai sākotnēji var šķist laba ideja, un īstermiņā tā tiešām var palīdzēt, bet bieži vien tā radīs daudz nopietnākas problēmas ilgtermiņā.

Visdrošāk ir aizņemties no savas bankas

Kāpēc? Jo banka rūpīgi izvērtē katra klienta maksātspēju. Pirmajā brīdī tas var radīt zināmu neapmierinātību, ka banka nedod tik daudz naudas, cik gribētos, taču jau pirmajā mēnesī, kad būs jāveic kredīta maksājums, varēsi novērtēt, cik labi, ka aizņēmuma summa bijusi piemērota. Turklāt mūsdienās arī bankas ir gana elastīgas, un, piemēram, patēriņa kredītu var saņemt piecu minūšu laikā savā mobilajā lietotnē.

Uzmanies no lamatām!

Īpaši jāuzmanās no bezprocentu kredītu piedāvājumiem, kas dāsni tiek reklamēti pirms svētkiem, kad parasti gribas sevi palutināt un atļauties ko vairāk, jo ir taču svētki! Tie lielākoties ir bezprocentu tikai tad, ja tos atmaksā noteiktā laikā, bet, ja tas neizdodas un aizdevums ir jāpagarina, būs jārēķinās ar lieliem procentu maksājumiem.  

Veido savu apdrošinājuma fondu

Ja vien ir iespēja, protams, ir labi izmantot profesionālus apdrošināšanas pakalpojumus gan mājoklim, gan veselībai, gan auto. Taču pilnīgi visu paredzēt tāpat ir grūti, turklāt ir lietas, kas vienkārši nolietojas, ik pa laikam ir jāpērk jauna veļasmašīna, trauku mazgājamā mašīna, sūknis… Tāpēc, ja katru mēnesi atbilstoši savai rocībai atliksi 5–50 eiro savā apdrošināšanas uzkrājumā, tad neparedzētās situācijās tev būs ļoti vērtīgs finansiāls atbalsts. Drošāk, ja tas ir atsevišķs krājkonts, bet tikpat labi tā var būt arī naudas kastīte mājas seifā.

Izdevīgāk aizņemties uz īsāku laiku

Lai arī ikmēneša maksājums parasti ir zemāks, aizņemoties uz ilgāku laika periodu, ābeces patiesība ir tāda – mazāka kopējā parāda summa būs tad, ja kopējais atmaksas periods būs īsāks!

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?