Piecas viltības, lai sakrātu vairāk naudas

Ar mēru ir ne tikai jātērē, bet arī jākrāj! Lūk, piecas viltības, kas palīdzēs vieglāk un ātrāk parūpēties par drošības spilvenu un sakrāt naudu vēlamajiem mērķiem.

1. Jākrāj ar mēru!

Pieminot mērenību naudas lietās, parasti šķiet, ka runa ir par taupīšanu, taču, kā atzīst finanšu eksperti, mērenība ir nepieciešama arī uzkrājumu veidošanā, lai nemitīgi ierobežojumi nekļūst par nepanesamu slogu. “Līdzīgi kā uztura speciālisti nereti iesaka pareizas ēšanas un našķu attiecībā ievērot 80:20 proporciju, arī naudas taupīšanas un plānošanas jomā šāda pieeja varētu būt gana noderīga. Proti, 80 % vēlamo tēriņu saglabāt esošajā līmenī, bet pārējos 20 % novirzīt kāda noteikta mērķa sasniegšanai,” iesaka Swedbank Finanšu institūta eksperte Evija Kropa.

2. Gan lieli, gan mazi mērķi

Samērīgiem jābūt arī izvirzītajiem mērķiem, kam tiek krāta nauda. Ja tie nav reālistiski attiecībā pret ienākumiem vai arī prasa ļoti ilgu laiku, krāšanas laikā var zust gribasspēks. Tādēļ eksperti iesaka parūpēties, lai finanšu plānošana ietvertu arī nelielus mērķus, kas ļauj nosvinēt mazās uzvaras un saglabāt motivāciju arī laika ziņā ilgākam mērķim. Vairāki mazi pirkumi rada ilgstošāku laimes sajūtu nekā viens liels, kā arī pieredzes gūšanai ir spēcīgāks efekts par mantu tēriņiem – pie lietām ātri pierodam, bet pieredzi atceramies ilgāk.

3. Katram mērķim savs krājkonts

Ja mērķi, kuriem uzkrāj naudu, ir vairāki, katram no tiem var atvērt savu krājkontu un piešķirt nosaukumu, ietverot tajā sev tīkamus atslēgas vārdus, piemēram, Sarkans divritenis, Ceļojums uz Bali, Brīvdienas Kuldīgā u. c.

4. Radoši veidi, kā sakrāt naudu

Uzkrāšanu var pārvērst aizrautīgā spēlē, piemēram, atlikt krājkasītē visas divu eiro monētas, kas nonāk tavā makā. Vai, piemēram, katru dienu atlikt vēlamajam mērķim tik daudz eiro, kāda tajā dienā ir nedēļas diena. Nedēļā tie būs 28 eiro, bet gadā – 1456 eiro!

5. Uzkrājums neparedzētiem izdevumiem

Nereti novirzīšanās no plānotā mērķa notiek kādu neparedzētu izdevumu dēļ, tāpēc izveido krājkontu arī neparedzētajiem izdevumiem, kurā katru mēnesi ieskaiti nelielu naudas summu. Tas garantēs, ka arī tad, ja pēkšņi salūzīs veļasmašīna vai būs jāveic auto remonts, nepaliksi bez līdzekļiem, ko labāk gribētu novirzīt citiem mērķiem.