Maksā par pirkumiem ar savu viedtālruni - kas par to jāzina?

Arvien vairāk iedzīvotāju dod priekšroku bezkontakta mobilajiem norēķiniem, jo tie ir ērtāki un drošāki. Kas jāzina, ja vēlies maksāt ar savu viedtālruni?

Iespējas norēķināties ar savu viedtālruni atšķiras atkarībā no tā, kas ir tā ražotājs. Iedzīvotājiem, kuriem ir Android ierīces, ir iespēja izmantot vienu no populārākajiem “digitālajiem makiem” pasaulē – Google Pay, savukārt iPhone īpašniekiem – Apple Pay.

Google Pay Android viedtālruņiem

Lai šo iespēju izmantotu, Swedbank mobilajā lietotnē jāaktivizē Google Pay norēķini ar tavā īpašumā esošo Mastercard bezkontakta karti. Mobilo bezkontakta maksājumu tehnoloģija ļauj veikt pirkumus līdz norēķinu kartes limitam ātri un ērti – nopīkstini savu viedtālruni pie kartes termināļa un lieta darīta. Turklāt jāatzīmē, ka ar Google Pay ir iespēja maksāt arī par internetā un mobilajās vietnēs veiktiem pirkumiem, padarot iepirkšanos tiešsaistē vēl ērtāku. Google Pay ir pieejams Android ierīcēm ar operētājsistēmas versiju Android 5.0 vai jaunāku versiju. 

Apple Pay iPhone viedtālruņiem un citām iOS ierīcēm

Lai izmantotu Apple Pay, Swedbank mobilajā lietotnē bezkontakta maksājumu karte jāpievieno Apple Wallet, un turpmāk par pirkumiem var norēķināties, vienkārši pietuvinot ierīci maksājumu terminālim. Maksājuma limits ir tāds pats kā norēķinu kartei. Šī ir ērta iespēja arī norēķiniem dažādās interneta vietnēs, kas atbalsta Apple Pay. Turklāt tiem, kas satraucas par datu drošību, jāatzīmē, ka pirkuma brīdī, Apple Pay izmanto konkrētajai ierīcei piesaistītu numuru un unikālu darījumu kodu. Tādējādi tavas kartes numurs nekad neglabājas ne tavā mobilajā ierīcē, ne Apple serveros un, kad jūs maksājat, Apple nekad tavas kartes numuru nenodod tirgotājiem. 

Maksāt ar viedtālruni ir droši

Lai arī pirmajā mirklī varētu rasties jautājumi par mobilo bezkontakta maksājumu drošību, stereotipi par nedrošību ir mīts. Mobilie maksājumi ir pat drošāki par tradicionālajām maksājumu metodēm, jo tie ir aizsargāti ar papildu drošības pakāpēm. Piemēram, norēķinu brīdī visi dati tiek pārraidīti šifrētā veidā, tā izslēdzot datu zādzības iespēju. Tāpat liela daļa izstrādātāju, kas piedāvā mobilos bezkontakta maksājumus, kā obligātu prasību izvirza ekrāna aizsargāšanu.

Piemēram, Swedbank mobilos bezkontakta maksājumus nemaz nevar pieslēgt, ja ekrānam nav uzlikta aizsardzība (parole, pirksta nospiedums utt.). Līdz ar to tikai jums ir pieejama “atslēga”, kas ļauj piekļūt jūsu naudai.

Protams, nereti nozaudēt gadās visu, ne tikai ādas maciņu, bet arī mobilo tālruni. Tāpēc, lai svešiem atradējiem nebūtu pieejama informācija jūsu sensitīvajiem datiem, viedtālrunis ir jāizsargā ar tikai jums zināmu unikālu drošības kodu. Viedtālrunī esošais čips novērš nejaušas vai netīšas darbības un nepieļauj neautorizētu piekļuvi. Turklāt, nozaudējot maksājumu karti vai viedtālruni, norēķinus var uz laiku bloķēt. 

Vismaz 5 iemesli, kāpēc dot priekšroku bezkontakta norēķiniem

  • Šie norēķini ir pat trīs reizes ātrāki, nekā maksājot ar skaidru naudu, un divas reizes ātrāki, nekā ievadot PIN kodu.
  • Bezkontakta norēķini ir tikpat droši kā norēķini, ievadot PIN kodu.
  • Ar bezkontakta norēķinu karti var maksāt it visur, kur redzams bezkontakta norēķinu simbols, arī ārvalstīs.
  • Ja tev ir viedierīce, ar kuru var norēķināties, nav jāpārdzīvo, ja gadījies maku atstāt mājās.
  • Bezkontakta norēķini ir drošāki tavai veselībai, jo nav jāpieskaras skaidras naudas banknotēm, bankomātiem un arī terminālī parole jāievada tikai pa retam.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?