Kā iepirkties gudri un atlaižu sezonā nenotriekt visu naudu?

Klāt svētku laiks un tam raksturīgās starpsezonas atlaides, kad daudzi steidz iegādāt noskatītas lietas sev un arī Ziemassvētku dāvanas citiem.

Šajā laikā veikali sāk piedāvāt dažāda apjoma atlaides atsevišķām preču grupām, noris Black Friday, Cyber Monday un citas izpārdošanas. Nav brīnums, ka šajā laikā nereti mēdzam pārtērēties, jo viss šķiet tik vilinošs. Tāpēc ik gadu nemainīgs paliek jautājums – kā iepirkties gudri, lai pēc tam maciņā nesvilpotu vējš? Esam sarūpējuši dažus noderīgus ieteikumus, ko varēs pielietot ikviens arī pēc atlaižu sezonas.

Neuzķeries uz “pirms-atlaides” cenām

Vai esi ievērojis, ka veikalos visbiežāk pamani tās preces, uz kuru cenu zīmēm redzams “pirms un pēc”?

Atlaides apjoms vai procenti var izskatīties iespaidīgi un vilinoši, taču ņem vērā, ka tirgotāji dažkārt norāda augstāku preces sākumcenu, lai tev rastos sajūta, ka iegūsti labāku piedāvājumu.

Tāpēc pirms preces iegādes vienmēr ieteicams pārbaudīt tās cenu citos internetveikalos un salīdzināt izmaksu atšķirību.

Iepērcies drošos internetveikalos

Līdz ar internetveikalu uzplaukumu diemžēl arvien biežāk nākas dzirdēt arī par dažādiem krāpniecības gadījumiem, kad par preci samaksāts, bet tā netiek atsūtīta, un internetveikals pēc nedēļas vairs neeksistē.

Tāpēc vienmēr:

  • centies iepirkties pazīstamās un salīdzinoši uzticamās vietnēs. Kritiski izvērtē piedāvājumus, īpaši tos, kas šķiet neticami izdevīgi. Tas ir aizdomīgi, ja veikals tirgo preces par būtiski zemāku cenu, nekā tās pieejamas parasti;
  • mēģini sazināties ar internetveikalu, uzrakstot e-pasta vēstuli vai piezvanot, – krāpnieki parasti neatbildēs. Uzticamiem interneta veikaliem būtu jānorāda detalizēta informācija par tirgotāju – uzņēmuma nosaukums, atrašanās vieta, e-pasta adrese un tālruņa numurs;
  • palūko atsauksmes – vai tajās ir izteikti liels “piecu zvaigžņu” īpatsvars? Vai tās visas publicētas gandrīz vienā un tajā laikā? Tas varētu norādīt uz to, ka kaut kas nav “tīrs”.

Zini, ka, maksājot ar kredītkarti par pirkumiem internetā, vari būt drošāks par savu naudu. Kādā ziņā? Tā būs pasargāta no dažādiem finanšu krāpniecības gadījumiem, kas mūsdienās diemžēl nav retums. Piemēram, ja būsi iegādājies preci no kāda viltus internetveikala, par to ziņojot, banka izvērtēs iespēju darījumu apstrīdēt un, iespējams, nauda tiks atgriezta, līdz ko šis gadījums būs izpētīts.

Izmanto atlaižu kodus 

Daudzi veikali piedāvā īpašos atlaižu kodus neatkarīgi no sezonas. Visbiežāk tie tiek norādīti pašā internetveikalā – reklāmas baneros pirmajā lapā. Savukārt, ja internetveikala mājaslapā tādus nevari atrast, pirms pirkuma veikšanas pameklē konkrētā veikala atlaižu kodus Google. Visvienkāršāk to varēsi izdarīt, ja meklētājā ierakstīsi “*veikala nosaukums* discount code”, un jau pēc nelielas izpētes varēsi saņemt aptuveni 10-15% atlaidi no visas pirkuma summas. Lai arī nešķiet daudz, ilgākā laika posmā tas var būt uzkrājums vairāku desmitu eiro apmērā, ko vari izmantot citos veidos. Arī, sekojot zīmoliem un veikaliem sociālajos tīklos vai pierakstoties to ziņu lapām, vari pirmais uzzināt par plānotajām atlaidēm un saņemt īpašos piedāvājumus.

Tāpat atceries, ka dažādas tirdzniecības un atpūtas vietas piedāvā izdevīgus nosacījumus, iepērkoties tieši ar kredītkarti. Tiem sekojot līdzi, ir iespēja pat ietaupīt – arī par tiem pirkumiem, kurus būtu veikuši jebkurā gadījumā.

  • Atlaižu piedāvājumi kredītkaršu lietotājiem ir mainīgi, atkarībā no sezonālās aktualitātes, un Ziemassvētku periodā tur noteikti atradīsi kaut ko, ar ko iepriecināt sevi un savus tuvos.

Padomā par pirkuma apdrošināšanu

Iegādājoties dažādas lietas internetveikalos un veicot apmaksu ar maksājumu karti, kāpēc gan to nedarīt ar kredītkarti, kas piedāvā pirkumu apdrošināšanu sešus mēnešus no pirkuma izdarīšanas brīža?

Tas nozīmē, ka, piemēram, pērkot telefonu, televizoru, apavus vai jebkuru citu lietu, pirkums ar kredītkarti tiek automātiski apdrošināts. Tas attiecas gan uz pirkumiem veikalā, gan internetā visā pasaulē.

Bezmaksas piegāde nav bez maksas 

Lai arī bezmaksas piegāde skan vilinoši, un šī iemesla dēļ tiecamies sasniegt noteiktu pirkuma summu, reizēm ir prātīgāk samaksāt par piegādi, nevis pirkt ko tādu, kas tev nav nepieciešams. Šādi būsi rīkojies arī videi draudzīgāk. Ja piegāde no ārvalstu internetveikaliem ir dārga, dažkārt vērts pasekot līdzi īpašajiem periodiem, kad tirdzniecības vietas to piedāvā bez maksas. Taču paturi prātā, ka arī šogad svētku periodā ir jārēķinās ar lielu kurjeru un pakomātu noslodzi, tāpēc, lai Ziemassvētku vakarā nepaliktu bešā, dāvanas ieteicams gādāt jau laikus.

Turklāt īpaša uzmanība jāpievērš tam, ka, iegādājoties preces ārpus Eiropas Savienības, tagad jāmaksā gan pievienotās vērtības nodoklis, gan arī, pirkuma summai pārsniedzot 150 eiro, muitas nodoklis.

Līdz ar to kopējās izmaksas var pieaugt ne tikai par piegādi, bet arī saistībā ar preču muitošanu.

Iepauzē!

Pirms impulsīvi emociju iespaidā pērc visu, kas “iekrīt” acīs vai sirdī, nedaudz piebremzē.

Ir vērtīgi izveidot savu vēlmju sarakstu, vai visu vēlamo salikt pirkuma grozā un saglabāt, lai atgrieztos pie tā pēc 24 stundām.

Ja pēc tam viss kārotais liksies nepieciešams, pērc nost! Pieredze gan liecina, ka bieži vismaz puse kārotā nākamajā dienā šķiet lieka. Tāpat, ja zini, ka vēlēsies izmantot Black Friday veikalu piedāvājumus, jau iepriekš vari salikt savu vēlamo iepirkuma grozu, ko atkārtoti izvērtēt dienā, kad ilgai domāšanai vairs nav laika – jāķer, ko var!

Kopumā noteikti der izvērtēt, kas tev un taviem mīļajiem patiešām ir nepieciešams. Savlaicīga prioritāšu apsvēršana un gatavošanās ne tikai atlaižu, bet arī gaidāmo svētku maratonam palīdzēs to aizvadīt visveiksmīgāk – bez lieka stresa un tērēšanās.

https://www.swedbank.lv/private/cards/cards/credit/mc-gold-revolving

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?