Studentu pieredze studiju un studējošo kredītu saņemšanā ar Altum garantiju– pieejamāk un vienkāršāk

“Ļoti vienkārši, ātri un saprotami,” – par atviegloto studiju kredītu saņemšanas procesu izsakās studenti paši.

Īpaši augstu viņi vērtē neatkarību, ko studējošajam sniedz ērti pieejamais, valsts garantētais finansējums studiju apmaksai. Tas ļauj pilnībā nodoties studiju saturam, pilnvērtīgi izbaudīt studenta gadus, kā arī iepazīt darba tirgu un atbildību, kas izriet no saistību uzņemšanās.

Garantijas padara studijas pieejamas

Tā ir fantastiska iespēja, kas ļauj plašākam jauniešu lokam uzsākt vai turpināt studijas. Vairs nav nepieciešams galvotājs un studiju maksa tiek segta pilnā apmērā, ar ko agrāk radās problēmas, piemēram, medicīnā studējošajiem,” valsts garantēto studiju kredītu vērtē Marta Kāpiņa, fitnesa trenere un topošā fizioterapeite, kura studē Rīgas Stradiņa universitātē (RSU). Viņa ir viena no tiem aptuveni 3000 studentiem*, ar kuriem 2020./2021. mācību gadā  ir parakstīts studiju (vai studējošo) kredīta līgums.

Līdzīgās domās ir RSU profesionālās maģistra studiju programmas “Veselības vadība” studente Liene Vaivode, kura uzsver: “Tas ir liels solis pretī studiju pieejamībai.” Pieprasījums no studentu puses pēc studiju finansēšanas bijis visai liels – 2020../2021. mācību gadā Swedbank studiju kredītos ir izsniegusi vairāk kā 18 miljonus eiro.

Atbildīguma un patstāvības treniņš

L. Vaivode, kura RSU jau ir ieguvusi bakalaura grādu un tagad studijas turpina maģistrantūrā, saka, ka studiju kredīts ļauj studentam pašam uzņemties atbildību par savām finansēm un izprast, ko nozīmē saistību uzņemšanās.

“Iepriekšējās studijas man palīdzēja finansēt vecāki, tomēr maģistra līmenī sapratu, ka par studiju finansēšanu atbildība ir jāuzņemas pašai. Jaunizveidotā kreditēšanas sistēma šķita ļoti pievilcīga.”

Arī Ventspils augstskolas bakalaura studiju programmas “Jaunuzņēmumu vadība” 2. kursa studente Monta Krilova sarunā piemin to, ka studiju kredīts motivē studentu kļūt patstāvīgākam, neatkarīgākam.

“Studijas nav lētas, tāpēc paralēli studiju procesam arī strādāju. Līdz ar to vecāki vai kāds cits man nesniedz nekādu finansiālu atbalstu studiju maksas apmaksai vai personiskajiem tēriņiem.”

Skatoties tālākā nākotnē, Monta domā par iesaistīšanos uzņēmējdarbībā, tāpēc ir izraudzījusies studiju programmu, kas vērsta uz uzņēmumu vadību.

“Studiju kredīts sniedz būtisku finansiālo atbalstu un ļauj šobrīd nopelnīto naudu veltīt ikdienas un citiem izdevumiem, piemēram, ceļojumiem,” piebilst M. Kāpiņa. Viņasprāt, studenta dzīves posms ir jāizbauda, “neuztraucoties par spēju apmaksāt studijas, ­– to var darīt vēlāk, palielinoties ienākumiem.”

Vienkāršāki nosacījumi

Visas trīs studentes uzsver studiju kredīta atvieglotos nosacījumus kā nozīmīgu ieguvumu studentiem un arī viņu vecākiem. Pieaugošā studiju maksa un salīdzinoši mazs budžeta vietu skaits no vienas puses samazina studiju iespējas, taču ērti pieejamais studiju kredīts efektīvi risina šo problēmu. Swedbank dati par 2020./2021. mācību gadu liecina, ka visvairāk studiju kredīti šogad izsniegti Latvijas Universitātes, RSU, Biznesa augstskolas “Turība”, Biznesa augstskolas RISEBA un Banku augstskolas studentiem. Savukārt vērtējot studiju programmas, lielākais līgumu skaits ir tiesību zinātnes, psiholoģijas, fizioterapijas, finanšu un komunikācijas zinātņu studentiem.

Ar mērķi padarīt augstāko izglītību pieejamāku, šogad ir būtiski atvieglota valsts garantēto studiju un studējošā kredīta saņemšana, kredītu garantiju pieejamību nodrošina Altum.

Studentiem vairs nav nepieciešams otrs galvotājs, kas uzņemtos saistības gadījumā, ja kredītņēmējs nevarētu atmaksāt kredītu (to garantē valsts ar Altum garantijas mehānismu).

Tieši prasība par privāto galvotāju daudziem studentiem līdz šim bija būtisks šķērslis, lai studētu. Otrs nozīmīgs uzlabojums – maksimālais studiju kredīts ir pieejams studiju maksas apmērā. Valsts turpina subsidēt studiju kredīta procentu maksājumus studiju laikā un gadu pēc absolvēšanas. Savukārt jaunajiem vecākiem tiks dzēsta studējošā kredīta apmaksas summa 30% apmērā pēc augstskolas absolvēšanas. Līdz šim kredītsummu dzēsa tikai vienam no vecākiem, tagad šāda iespēja būs abiem bērna vecākiem.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?