Kā iemācīt bērnam krāt naudu?

Ja zinātu, kur bērns pakritīs, noliktu tur spilventiņu, vēstī tautas paruna. Visus kritienus paredzēt nav iespējams, taču vismaz vienu drošības spilvenu savam bērnam sarūpēt varam – iemācīt neiztērēt visu naudu uzreiz.

Kā bērnam veidot ieradumu un prasmi uzkrāt, iesaka Ģimenes psiholoģijas centra Līna psiholoģe un ģimenes psihoterapeite Jolanta Ūsiņa un Swedbank Finanšu institūta eksperte Evija Kropa.

Runājiet par naudu

Grēko tie vecāki, kas ar saviem bērniem par naudu nerunā. Bērns tiek nodrošināts ar visu nepieciešamo, taču patieso naudas vērtību tā arī neiemācās aptvert. Ģimene ir pirmā vieta, kur bērns sastopas ar naudu, tāpēc ir svarīgi, lai vecāki ar bērniem atklāti pārrunātu gan to, kā nauda tiek pelnīta, gan arī tērēta. Protams, ļoti svarīgi darīt to bērna vecuma uztverei atbilstošā veidā.

Uzdāviniet bērnam krājkasīti

 Jaunieši, kam bērnībā ģimenē ir mācīts krāt naudu krājkasītē, arī pusaudžu gados šo ieradumu spēs saglabāt biežāk nekā tie, kas uzauguši bez uzkrājumu veidošanas tradīcijas ģimenē. Lielāks bērns naudu var krāt savā bankas kontā, bet mazam bērnam piemērotākais naudas krāšanas veids ir krājkase, ko bērns var aptaustīt, apskatīt un pagrabināt. Un tieši tāpēc šajā vecumā ieteicams naudu krāt monētās, jo piecas viena eiro monētas bērnam var šķist vairāk nekā pieci eiro papīra naudā. Krājkase var būt caurspīdīga, lai bērns uzskatāmi redz, kā naudas kļūst vairāk.

Krāšana kā piedzīvojums

Ja lielākiem bērniem pietiekami motivējoša var šķist pati virzība tuvāk mērķim (kas visbiežāk ir apģērbs, izklaide, elektronika un dāvanas), tad mazākajiem ļoti svarīga ir krāšanas procesa atbalstīšana. Talkā var tik ņemti dažādi uzskates līdzekļi – gan krājkases izdekorēšana, gan kalendāra izveidošana, kurā bērns var sekot līdzi, cik daudz vēl pietrūkst līdz kārotajam pirkumam. Uzslavējiet bērnu par viņa mazajām uzvarām ceļā uz meistarību – iespējams, kāda neliela sasnieguma atzīmēšana pusceļā rosinās vēl lielāku degsmi nokļūt pie rezultāta vai arī atkārtot sasniegto.

Atbalstiet un veiciniet krāšanu

Viens no veidiem, kā mudināt bērnu uzkrāt, lai sasniegtu kādu konkrētu mērķi, – apsoliet, ka tad, ja izdosies sakrāt pusi naudas lielākam pirkumam, otru pusi pieliksiet jūs. Tāpat svarīgi rūpēties, lai krāšanas mērķis būtu samērīgs, jo, visticamāk, bērnam pašam neizdosies sakrāt naudu rotaļu laukumam, bet ar vecāku palīdzību tikt pie jauna velosipēda ir iespējams.

Rādiet piemēru un krājiet paši

Bērnos atspoguļojas gan mūsu labās, gan sliktās īpašības. Ja vecāki paši neveido uzkrājumus, grūtāk būs radīt šādu interesi arī bērnos. Tāpēc veiciet uzkrājumus paši un stāstiet par to bērnam. Piemēram, izstāstiet, ka vasarā gribētu atvaļinājumu pavadīt pie jūras, un tamdēļ jau šobrīd katru mēnesi atliekat tam naudiņu. Iedrošiniet arī bērnus izklāstīt jums savas vēlmes un kopīgi vienojieties, kā un cik ilgā laikā šo mērķi varētu sasniegt. Ja jūs veidojat uzkrājumu bērna nākotnei, viņam tas būtu jāzina. Lai bērns gūst pieredzi, cik laba ir drošības sajūta, ka, pateicoties uzkrājumam, 18 gados bērnam būs pieejama lielāka naudas summa, ko ieguldīt studijās, iegādāties automašīnu vai veikt pirmo iemaksu mājoklim.

Cieniet bērna izvēli

Pie lielākas naudas bērns parasti tiek dzimšanas un vārda dienās, kad vecvecāki un citi tuvinieki dāvina naudu. Un nereti vecāki mudina bērnu visu šo naudu neiztērēt par niekiem, bet likt krājkasē vai, piemēram, nopirkt jaunu skolas somu. Taču tas nav īsti godīgi pret bērnu. Kā jūs paši justos, ja algas dienā kāds jums pateiktu, ka nebūs ne jaunas kleitas, ne kārotā telefona, bet visa saņemtā nauda ir jāiegulda krājkontā? Vai, piemēram, jums tiek uzdāvināta nauda ar norādi, ka šī summa ir jāiztērē katliņu iegādei… Runājiet ar bērnu par to, ka viņam pašam vēlāk būs žēl, ja visu iegūto naudu viņš iztērēs saldumos, taču cieniet arī bērna vēlmes. Brīnišķīgi, ja izdodas vienoties, ka nelielu daļu bērns var iztērēt maznozīmīgām, taču sev tīkamām lietām, bet lielākā daļa nonāks krājkasītē kādam lielākam mērķim.

Labs nāk ar gaidīšanu

Esiet pacietīgi paši un māciet pacietību bērnam. Šim nolūkam būtu svarīgi neizdabāt visām bērna vēlmēm un uzreiz nenopirkt visu, ko viņš iekāro. Ne vienmēr pietiks naudas, lai nepieciešamo vai kāroto iegādātos uzreiz, – tas ir jāsaprot arī bērnam. Bet, lai tā notiktu, arī jums pašiem jāmācās visu neiztērēt algas dienā vai neiekrist uz atlaižu solījumiem, jāspēj pakāpeniski virzīties uz saviem mērķiem ar naudas krāšanas palīdzību.

Piešķiriet kabatas naudu nedēļai

Skolas vecums ir īstais laiks piešķirt iepriekš pārrunātu iknedēļas kabatas naudu, kuras tērēšanu atstājiet bērna ziņā. Izvēle starp našķiem katru dienu vai kino apmeklējumu nedēļas nogalē – tie ir pirmie, bet tik ļoti nozīmīgie bērna mēģinājumi saplānot savu personīgo budžetu. Taču, lai bērns novērtētu naudas nozīmi, esiet pietiekami stingri – ja kabatas nauda iztērēta jau ceturtdienā, nākamo maksājumu piešķiriet tikai pirmdienā. Ir jāmācās izdzīvot no algas līdz algai. Vienlaikus svarīgi ar bērnu pārrunāt arī veselīgas ēšanas principus, lai nav tā, ka bērns visu nedēļu badojies, lai ietaupītu naudiņu.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?