Ceļā uz finansiālo neatkarību. Saruna ar investīciju blogeri Alinu Zelu

Ienākumu avotu dažādošana rada papildus finansiālo drošību. Ceļā uz finansiālo neatkarību kā veiksmīgs instruments ir pārdomātas investīcijas.

To apliecina arī uzņēmēja Alina Zela, kura investīciju pasaulē ienākusi bez augstākās finanšu izglītības un pieredzes finanšu jomā, ieguldīšanas principus apgūstot pašmācības ceļā. Pievērsties ieguldījumiem Alina uzsāka vairāku iemeslu vadīta. Sākoties pandēmijai, ģimenes ienākumi pēkšņi samazinājās pat vairāk nekā uz pusi. Pārliecība, ka augstākā izglītība un spēcīga karjera nodrošina finansiālu stabilitāti, mūsdienu apstākļos vairs nefunkcionēja. Tāpat arī Alinas mammas pieredze par pensionēšanās reālo situāciju parādīja nepieciešamību pēc paša plānotiem ienākumiem vecumdienām.

Alina norāda, ka pamata ienākumus veido viņas profesionālā darbība, tāpēc nepiemēro aktīvu investēšanas stratēģiju un ikdienā netirgo vērtspapīrus.

Pirms veikt savas pirmās investīcijas, Alina apkopoja un analizēja daudzpusīgu informāciju no dažādiem medijiem. Kad finanšu tirgus bija apgūts, pienāca laiks pamēģināt investēt. Pirmo gadu kopā ar vīru tika uzkrāts ieguldījumu kapitāls, ko tālāk izmantot sava portfeļa veidošanai. Tieši pirmajā gadā Alina par investīcijām iemācījās visvairāk, pieļaujot arī pirmās kļūdas, ko izraisīja nepārdomāta pirkšana un pārdošana:

”Būtiski saprast, ka pārdomātas kļūdas ir daļa no procesa, tāpēc nav ieteicams ieguldīt visu kapitālu uzreiz, bet darīt to pakāpeniski”, skaidro Alina.

Lai visa finanšu stabilitāte negultos tikai uz vienu ienākumu avotu, nepieciešama risku diversifikācija. Kā stāsta Alina, primārais  ir ģimenes budžeta saglabāšana, kur investīcijas var būt viens no instrumentiem ienākumu avotu dažādošanai. Pirms sākt investēt, jāizprot savs mērķis un jānovērtē šī brīža situācija - vai jau iekrāts “drošības spilvens” un pieejami papildus brīvie līdzekļi, no kuriem uz laiku esi gatavs atteikties. Šī brīža ģeopolitiskā un arī ekonomiskā situācija ir nenoteikta, taču, ņemot vērā straujo inflācijas kāpumu, ja ir brīvi līdzekļi, tad, izvērtējot savu riska toleranci, tos būtu vērts apsvērt ieguldīt, jo tirgus kritumu brīžos pastāv iespēja nopirkt vērtspapīrus lētāk, un nākotnē iegūt vairāk. Tas ir pie nosacījuma, ja naudu varat investēt vismaz uz 10 gadiem un vairāk. “Investēšana ir dzīves prasme, kuru var pielietot ilgtermiņā un kas ir daļa no finanšu pratības,” komentē Alina Zela.

  • Pilnu sarunu ar Alinu Zelu par to, kā sākt investēt un ko ņemt vērā, skaties video sarunā.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?