Ieguldījumu pasaule no studentu kurpēm. Kā sākt investēt ar mazām summām?

Lai kļūtu par investoru, nav jābūt miljonāram. Par tādu vari kļūt jau studiju laikā, sākot ieguldīt ar nelielām summām.

Par piemēru tam ir Rojs Skrebels, kurš nesen kā absolvējis Rīgas Tehnisko universitāti, un pirmās investīcijas veica jau studiju laikā. Redzot, ka investēšana kļūst aizvien populārāka ASV, abi ar brāli nolēmuši pamēģināt arī paši. Pirms investēšanas Rojs veicis rūpīgu izpēti, izvērtējot dažādus rīkus un brokeru aģentūras. Pirmās investīcijas Rojs veica ārzemju uzņēmumos, kad vēlāk atradis Swedbank piedāvājumu iegādāties Baltijas uzņēmumu akcijas bez komisijas maksas.

Kā skaidro Rojs: “Mūsdienu investīcijas kriptovalūtā ar lielu un strauju atdevi var radīt jauniešiem nepareizu priekšstatu par investēšanu. Tomēr ilgtermiņa investīcijas akcijās un biržas fondos ir drošākas.”

Rojs ir sācis investēt agri, tāpēc nebaidās uzņemties risku un investē sev izdevīgā brīdī, apzinoties, ka naudas un akciju vērtība mainās ļoti strauji.

To pierāda arī šis gads, kad pēc rekordlabiem pērnā gada rādītājiem, šogad dēļ ģeopolitiskās situācijas un attiecīgi lielās nenoteiktības finanšu tirgi piedzīvojuši būtiskas svārstības. Te gan vērts atzīmēt, ka nauda, kas investēta uz 30 gadiem, vienmēr ir uzrādījusi ikgadēju ienesīgumu 7-15% apmērā ASV fondu tirgos, neatkarīgi no tā, no kura gada tiek veikta atskaite. Savukārt nauda, kas investēta uz 10 gadiem, ir uzrādījusi negatīvu ienesīgumu tikai divos periodos - Lielās depresijas laikā 1930-tajos gados un 2008. gada finanšu krīzes laikā.

Tāpēc Rojs citiem iesaka nebaidīties un izmēģināt ieguldījumus, jo iemācīties var tikai darot. Protams, nevajag investēt “uz pilnu banku”, kad zināšanu līmenis ir neliels un finanšu tirgi svārstīgi, taču, ja finanses ļauj, tad arī šis var būt laiks, kad sākt ieguldīt un apgūt investīciju pasaules noteikumus.

  • Pilnu sarunu ar Roju Skrebeli par investīcijām un to, kāpēc svarīgi sākt ieguldīt agrāk nekā vēlāk un kā to darīt -, skaties video sarunā!

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?