VIDEO: Kam būs un kam nebūs pensija?

Pensija neatnāks vienā dienā kā pārsteigums no skaidrām debesīm, tāpēc par to jādomā savlaicīgi. Īpaši, ja vēlies vecumdienās saglabāt kvalitatīvu dzīves līmeni.

Diskusijas dalībnieki

  • Vita Ņikitina, Swedbank pensiju atbalsta daļas produktu līnijas vadītāja, kura ir mūsu eksperte tieši 3.pensiju līmeņa uzkrājumos
  • Pēteris Stepiņš, Swedbank Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības vadītājs, kurš vairāk pastāstīs par 2.pensiju līmeņa uzkrājumiem
  • Olga Kotova, uzņēmēja, alpīniste, personīgās izaugsmes un produktivitātes koučs

Galvenās atziņas 

  1. Ja tu pats neesi izvēlējies, kas pārvaldīs tavu pensijas 2. līmeņa naudu, tas nenozīmē, ka tu nekrāj. Ik mēnesi no tavas bruto algas 6% tiek novirzīti šim uzkrājumam.
  2. Noteikti izpēti, kas ir tavs pensijas 2. līmeņa pārvaldītājs un kā tiek ieguldīta tava nauda? To var izdarīt portālā latvija.lv.
  3. Pievērs uzmanību, vai esi izvēlējies savam vecumam atbilstošu pensiju plānu. Ja tev līdz pensijai vēl tālu - izvēlies aktīvu ieguldījumu pārvaldību, bet, ja pensija jau tuvu - konservatīvāku. Vairāk par pensiju plāniem lasi šeit.
  4. Zini, ka pensiju 2.līmenī uzkrāto var atstāt mantojumā. Savu izvēli un izmaiņas vari izdarīt jau tagad portālā latvija.lv.
  5. Atceries, ka pensiju 1. un 2. līmenis kopumā pensijā tev nodrošinās apmēram 40% no šī brīža ienākumiem. Ja vēlies lielāku pensiju, apsver privātā uzkrājuma veidošanu. Kad sākt un cik krāt, skati šeit
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?

Kalkulatori & rīki