Ģimene kā uzņēmums – kā to vadīt, lai grūtos brīžos nebankrotētu?

Tāpat kā labi pārvaldītā uzņēmumā, arī ģimenē visi tās locekļi sadarbojas, apvienojas kopīgiem mērķiem un rūpējas viens par otru.

Tomēr atšķirībā no uzņēmumiem, kur dažādu risku novērtēšana un gatavošanās tiem ir ierasta lieta, ģimenes bieži vien par “sliktāko, kas var notikt mūsu dzīvē”, pat negrib domāt.

Kā uzņēmumiem pazīstamo pieeju, kas paredz gatavošanos sliktākajam, bet cerību uz labāko scenāriju, ieviest ģimenes ietvaros?

Kā skaidro klīniskā psiholoģe Kristīne Balode, par finanšu jautājumiem attiecībās būtu jāsāk runāt jau teju pirmajā randiņā. Lai izvairītos no konfliktiem nākotnē, par šo tēmu būtiski veidot atklātas un cieņpilnas attiecības.

Ģimenes finanšu plānošanu var pielīdzināt trīsritenim, kurā katra riteņa lielums nozīmē arī ģimenes budžeta stabilitāti ilgtermiņā. Līdzīgi kā uzņēmumā, arī ģimenē ne visu iespējams paredzēt, tāpēc būtiski izvērtēt, cik gatavi esam dažādiem dzīves scenārijiem, lai visa finanšu atbildība un nākotne negulstas tikai uz viena cilvēka pleciem.

Par riskiem un sliktāko, kas var notikt mūsu dzīvē, ģimenes bieži vien pat negrib domāt. Janvārī veiktās Swedbank aptaujas dati liecina, ka, ja ģimenes ienākumi pēkšņi samazinātos uz pusi, vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju nespētu saglabāt esošo dzīves līmeni un visticamāk viņiem nāktos aizņemties.

Dzīvības apdrošināšana ir viens no rīkiem, ar kuru palīdzību turēt ģimenes finanses drošībā un veidot savu ģimenes uzņēmumu, iekļaujot tajā arī “plānu B”.

“Tas, protams, neaizstāj tuvinieka zaudējumu, taču vismaz par finansiālo pusi pārejas posmā ģimenes locekļiem nebūs jāuztraucas. Vajadzētu novērtēt, kādi ir mani ienākumi un kāda ir summa, kas būtu nepieciešama manai ģimenei, ja manis vairs nebūtu. Swedbank ieteikums ir apdrošināt savus divu gadu ienākumus un saistības. Ir svarīgi, lai ģimenei būtu laiks pārkārtot savu ikdienu,” uzsver Swedbank dzīvības apdrošināšanas eksperte Lana Ratniece.

Par to, kāds ir stabils ģimenes finanšu budžeta modelis un kā praktiski plānot finanses visiem kopā, kā arī kāda ir galvenā motivācija apdrošināties un kas ir izplatītākie mīti par dzīvības apdrošināšanu, skaties diskusijā “Ģimene kā uzņēmums – kā to vadīt, lai grūtos brīžos nebankrotētu?”

Iespējams radīsi atbildes arī uz sev interesējošiem jautājumiem kopā ar:

  • Ivetu un Armandu Simsoniem,

  • klīnisko psiholoģi Kristīni Balodi,

  • kā arī Swedbank dzīvības apdrošināšanas eksperti Lanu Ratnieci un Swedbank Finanšu institūta vadītāju Reini Jansonu.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?