Kā izvēlēties sev piemērotāko pensiju 3. līmeņa plānu?

Bez uzkrājuma vecumdienām neiztikt, ja vēlamies dzīvot kaut cik pietuvināti tam, kā ierasts aktīvā darba gados.

Kā liecina Latvijas Bankas prognozes, pēc 30 gadiem nākotnes senioriem ienākumi no pensijas 1. un 2.līmeņa varētu sasniegt vien 25% - 30% salīdzinājumā ar šī brīža ienākumiem. Šī, protams, ir ļoti pesimistiska prognoze, taču skaidri iezīmē vienu – katram pašam ir jārūpējas par savu labklājību arī pēc 65 gadu vecuma. To apzinās arvien vairāk iedzīvotāju, kuri vecumdienas uzskata par vienu no svarīgākajiem mērķiem, kam ir vērts krāt*.

Viens no veiksmīgākajiem veidiem, kā to izdarīt, ir veikt iemaksas pensiju 3. līmenī. Jo ātrāk sāksi, jo vairāk varēsi uzkrāt. Tā, piemēram, ja aktīvajā pensiju plānā „Dinamika+100” ik mēnesi 40 gadu garumā veiktu iemaksas 50 eiro apmērā, varētu uzkrāt pat vairāk par 90 000 eiro. Turklāt parūpēties par savu labklājību vari jebkurā vecumā, pat tad, ja līdz pensijai ir palikuši vien 15 gadi.

  • Kā noorientēties plašajā pensiju 3. līmeņa plānu izvēlē?
  • Kurā pensiju plānā ieguldīt naudu savos 20, 30 vai 40 gados, lai kaut ko arī nopelnītu, ne tikai “atliktu” naudu vecumdienām?

Atbildes uz to radīsi, noskatoties sarunas ”Kā izvēlēties sev piemērotāko pensiju 3. līmeņa plānu?” ierakstu.

 * Pētījums par pensiju uzkrājumiem tika veikts 2021. gada novembrī sadarbībā ar Snapshots, aptaujājot 758 cilvēkus darbspējīgā vecumā visā Latvijā.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?

Kalkulatori & rīki