Kāpēc es izvēlējos apdrošināt savu dzīvību? Trīs pieredzes stāsti

Dzīve piespēlē negaidītus pārsteigumus, un pret dažiem no tiem ir iespējams pasargāt, ja ne sevi, tad vismaz tuviniekus. Uzklausījām trīs pieredzes stāstus, kāpēc cilvēki ir izvēlējušies apdrošināt savu dzīvību.

Traģiska pieredze

Inga, kurai ir 55 gadi, nolēma apdrošināt savu dzīvību pēc tam, kad bija savā ģimenē saskārusies ar traģisku pieredzi. Inga autoavārijā zaudēja abus savus vecākus. Izmaksas, kas pēkšņi bija nepieciešamas bēru izdevumu segšanai, bija lielas. Daļēji tos palīdzēja segt gan VSAA, gan darba vietas pabalsts, bet tas nenosedza visus izdevumus, kas nokrita kā sniegs no skaidrām debesīm. Ingas gadījumā bija vēl izdevumi par auto evakuāciju un citiem saistītajiem izdevumiem pēc avārijas, kas kopā sasniedza vairāk nekā tūkstoti eiro. 

Pēc šīs pieredzes Inga saprata, ka dzīvības apdrošināšana var būt labs finansiāls atbalsts ģimenei jau tā grūtā laikā.

Dzīvības apdrošināšana ir kā handikaps palicējiem. Man nepārprotami patīk sajūta, ka, man aizejot, būšu atstājusi vismaz kaut kādu pievienoto vērtību,” smaidot stāsta Inga.

Ģimenes locekļus viņa informējusi pēc tam, kad pati vienpersoniski bija pieņēmusi lēmumu apdrošināt savu dzīvību. Tad arī ģimenē apsprieduši dažādos riskus, jau balstoties uz gūto pieredzi, ka neviens nav pasargāts no mums neatkarīgu apstākļu ietekmes.

Kolēģu iedrošināta un arī bērnu pieredzes, Inga izvēlējās arī apdrošināties pret traumām, sapratusi, ka “nav iespējams paredzēt laikapstākļus, piemēram, “melno ledu” vai to, cik nestabils var izrādīties beņķītis, uz kā pakāpties, lai aizsniegtu augšējo plauktiņu, cik slapja var izrādīties zāle visnevainīgākajās sporta spēlēs”, atzīmē Inga.

Rūpēs par vecākiem

Oskars Cerbulis, kuram ir 30 gadi, savu dzīvību apdrošina jau vairāk nekā piecus gadus. Viņa galvenā motivācija – vecāki.

Ja nu ar mani kaut kas notiek, man ir svarīgi, lai viņiem būtu vismaz kaut kāds finansiāls atbalsts,” viņš atzīmē.

Oskaram arī ir personīga pieredze, kad dzīvības apdrošināšanai papildus klāt noslēgtā traumu apdrošināšana jau lieti noderējusi. “Tā, kā esmu aktīva dzīvesveida piekritējs, iespēja savainoties ir praktiski neizbēgama, pat arī tādos ierasti mierīgos svētkos kā Ziemassvētki. Ģimenisks izbrauciens uz kalnu Igaunijā man beidzās ar neveiksmīgu kritienu ar snovborda dēli, kam sekoja brauciens uz slimnīcu. Tika konstatēs spieķa kaula lūzumu, un tālāk jau ārstu vizītes sešu nedēļu garumā, slimības lapa, kā rezultātā arī zināms ienākumu kritums.

"Biju pārsteigts, ka ar izmaksāto traumu apdrošināšanas atlīdzību, spēju segt visus ārstniecības izdevumus, zaudēto ienākumu starpību, kā arī fizioterapijas kursus. Apdrošināšana atlīdzība bija liela palīdzība šajā nepatīkamajā ārstēšanās laikā,” stāsta Oskars.

Oskars lēmumu par dzīvības apdrošināšanu pieņēma vienpersoniski, taču par šo iespēju katru gadu atgādina arī pārējiem ģimenes locekļiem. “Mēs nekad nevaram būt droši, kas notiks šodien, rīt vai tuvākajā nākotnē, tādēļ man ir svarīgi, lai ģimene un tuvākie cilvēki būtu finansiāli pasargāti,” viņš uzsver.

Lielas saistības

Lēmumu apdrošināt savu dzīvību Iveta Kukuma, kurai ir 43 gadi, pieņēma vienpersoniski, un viņas galvenais apsvērums bija hipotekārā kredīta saistības.

Nevēlos, lai kādam no maniem tuviniekiem būtu par to jālauza galva,” saka Iveta.

Iveta ikdienā piedalās ceļu satiksmē – gan kā pasažieris, gan arī kā autovadītāja. Tā kā tieši uz ceļa notiek dažādi nelaimes gadījumi, ko nekad nevar paredzēt, Iveta saprata, ka nevar visu atstāt likteņa rokās. “Mēs nekad nezinām, kas mūs sagaida vai var atgadīties nākamajā mirklī, jo īpaši uz ceļa. Apdrošināt dzīvību biju apsvērusi iepriekš, bet lēmuma pieņemšanu paātrināja autovadītāja apliecības iegūšana. Ceļu satiksmē piedalās dažādi satiksmes dalībnieki ar dažādu pieredzi, prasmi, azartu un piedzīvojumu garu, apdomīgumu vai tieši pretēji – neapdomību vai pārgalvību. Lai pasargātu sevi traumu gadījumā vai lai finansiāli pasargātu savus tuviniekus no neplānotiem finansiāliem izdevumiem gadījumā, ja nu ar mani notiek tas visļaunākais, apdrošināju dzīvību. Manuprāt, ikvienam transportlīdzekļa vadītājam ir vērtīgi sevi apdrošināt, jo tomēr tas nelielais ikmēneša prēmijas maksājums var nodrošināt ļoti daudz brīdī, kad iestāsies apdrošināšanas gadījums."

"Un apziņa, ka mana dzīvība ir apdrošināta, dod mieru,” par savu izvēli stāsta Iveta.

Kā apliecina dažādie pieredzes stāsti, dzīvības apdrošināšana ir daļa no finanšu plānošanas, apzinoties dažādos riskus un iespējas, kā mēs paši vai mūsu tuvinieku spēs to risināt. Ja ģimenes rīcībā nav liela finanšu drošības spilvena, iespējams, ka dzīvības apdrošināšana ir viens no atbildīgākajiem lēmumiem, ko pieņemt.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?