Kas ir IPO jeb sākotnējais publiskais akciju piedāvājums?

IPO jeb pirmreizēja uzņēmuma akciju izlaišana fondu biržā ir iespēja iedzīvotājiem kļūt par investoru un ilgtermiņā pelnīt kā šī uzņēmuma akcionāriem.

Divi Baltijas valstīs pazīstami enerģētikas uzņēmumi – Ignitis un Enefit Green – pēdējo gadu laikā ir uzsākuši akciju tirdzniecību biržā, veicot sākotnējo publisko piedāvājumu (IPO, Initial Public Offering). Savukārt 2021. gada nogalē biržā startēja arī pazīstamais degvielas tirgotājs Virši, un no kopumā 9 979 investoriem 4732 investori bija no Latvijas. Drīzumā Latvijā gaidāms vēl viens jauns IPO – par to paziņojis vietējais uzņēmums Alūksnes putnu ferma.

Kā skaidro Swedbank Ieguldījumu produktu līnijas vadītājs Rolands Zauls, neskatoties uz notikumiem finanšu tirgos un ekonomikā, Latvijas iedzīvotāji novērtē savējos jeb pašmāju uzņēmumus, un interese par jaunajiem Baltijas IPO parasti ir visai liela. Par to liecina arī Swedbank apkopotie dati, kuros ir redzams, ka, piemēram, ‘’Virši’’ akcijas veido gandrīz 18% no visiem kopējiem Swedbank Latvijas klientu vērtspapīru kontos glabātajiem aktīviem.

Lai veicinātu vel lielāku izpratni par finanšu tirgiem un iespējām, ko sniedz Nasdaq Baltijas birža, šajā ierakstā skaidrosim, kas ir IPO, ko tas dod uzņēmumam un ko – ieguldītājam?

Kapitāls potenciāla atraisīšanai

IPO nozīmē to, ka akciju kotāciju biržā uzņēmums sāk pirmo reizi. Tas ļauj piesaistīt jaunu kapitālu dažādu mērķu sasniegšanai, piemēram, jaunu produktu izstrādei un ieviešanai tirgū, eksporta paplašināšanai, konkurentu vai sadarbības partneru pārpirkšanai u.c. Šie mērķi un iecerētais ceļš uz tiem faktiski veido uzņēmuma veiksmes stāsta mugurkaulu, kas palīdzēs piesaistīt investorus. Liela daļa no šīs informācijas būs jāiekļauj sākotnējā publiskā piedāvājuma prospektā.

Savukārt ieguldītājam IPO ir iespēja iegūt līdzdalību augošā uzņēmumā agrīnā izaugsmes stadijā un parasti – par salīdzinoši labu akciju cenu. Kāpēc? Jo uzņēmumi cenšas IPO piedāvāt labu cenu, lai nodrošinātu sekmīgu darbību kapitāla tirgū ilgtermiņā.

Veiksmes stāsts

Uzņēmuma veiksmes stāsts ir atbildes uz visiem tiem jautājumiem, kas varētu rasties potenciālajiem akciju pircējiem jeb ieguldītājiem. Kāpēc tieši šim uzņēmumam ir labas izaugsmes perspektīvas? Vai uzņēmums kļūst par tirgus līderi un apsteigs citus? Kāda ir tirgus konjunktūra, kas liek domāt, ka tieši šī uzņēmuma produkti/ pakalpojumi būs pieprasīti? Proaktīvi sniegtas un viegli uztveramas atbildes un skaidrojumi nodrošinās to, ka gan investoriem, gan medijiem un tirgus analītiķiem būs skaidrs priekšstats par to, kāpēc ieguldīt tieši šajā uzņēmumā.

Finanses

Potenciālo investoru un citu nozīmīgu auditoriju uzmanība īpaši intensīvi tiks pievērsta uzņēmuma finanšu rādītāju dinamikai. Kas ar uzņēmuma apgrozījumu, peļņu un tirgus daļu ir noticis pēdējo divu, trīs gadu laikā? Kādas ir izaugsmes prognozes? Šie aspekti ir cieši saistīti ar pieminēto veiksmes stāstu, tie kalpo kā pamatojums, argumenti tā ticamībai. Būtiski ir ne tikai runāt par vēsturiskajiem sasniegumiem, bet sniegt arī pamatotu skatu nākotnē.

Reputācijas nozīme

Uzņēmuma un tā vadības komandas reputācija akciju publiskā piedāvājuma gadījumā ir viens no vērtīgākajiem aktīviem, jo akciju pirkšana faktiski būs uzņēmuma un tā nākotnes “uzticības balsojums”. Tāpēc pirms IPO procesa uzsākšanas, būtu jāpārliecinās par labas korporatīvās pārvaldības principu esamību. Piemēram, vai uzņēmuma vadībā ir spēcīga profesionāļu komanda, vai tam ir neatkarīga padome, vai ir domāts par vadības pēctecību un caurskatāmību.

Potenciālajiem ieguldītājiem būtu jāvērtē visi trīs minētie jautājumi. Cik ticams, pārliecinošs izskatās uzņēmuma biznesa modelis? Cik stabils ir tā finansiālais sniegums un prognozes? Vai tam ir konkurences priekšrocības? Kāds ir uzņēmuma pārvaldības modelis un īpašnieku reputācija? Cik pārliecinoša izskatās uzņēmuma iecerētā izaugsme, piesaistot jaunu kapitālu biržā?

 Kā iegādāties IPO akcijas?

Pirms katra IPO Baltijas biržā, parasti seko konkrētā uzņēmuma paziņojums, kurā arī norādītas bankas, kas piedāvās akciju iegādi privātpersonām. Ja jums ir ieguldījumu vai vērtspapīru konts, šādu akciju iegāde ir ļoti vienkārša, un neskaidrību gadījumā palīdzību noteikti sniegs attiecīgās bankas konsultants. Savukārt, lai saprastu, vai piedāvātā cena par akciju atbilst tirgus vērtībai, svarīgi veikt uzņēmuma izpēti par augstāk minētajiem punktiem, kas var būt kā orientieri pirms akciju iegādes. Visbiežāk uzņēmumi ir ieinteresēti veiksmīgam startam biržā, līdz ar to sākotnējā publiskā akciju piedāvājuma noteiktā cena ir izdevīga.

Tomēr arī attiecībā IPO der atcerēties, ka visus savus uzkrājumus nevajadzētu investēt tikai vienā uzņēmumā, kas jums šķiet pievilcīgs vai ar lielu izaugsmes perspektīvu, bet gan tikai daļu uzkrājumu. Uz akcijām jāskatās kā uz ilgtermiņa instrumentu, kas gadījumā, ja uzņēmums sasniedz izvirzītos mērķis, var kļūt par regulāru ienākumu avotu, saņemot labas dividendes, skaidro Rolands Zauls.

Ja Jums ir papildu jautājumi, zvaniet uz ieguldījumu konsultāciju                                          tālruņa numuru +371 67 444 442.

Instrukcija, kā piedalīties akciju vai obligāciju publiskajā piedāvājumā.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?