Privātā pensija – mans mīkstais drošības spilvens

Stāsta Inta Kalniņa, Jelgavas Valsts ģimnāzijas skolotāja, RPIVA lektore. Pensiju 3 līmenī sāka uzkrāt 2004. gadā.

Man vienmēr bijusi svarīga drošības izjūta visās dzīves jomās, tāpēc es sāku uzkrāt privāto pensiju, tikko šāda iespēja parādījās. Toreiz man bija 50 gadi, un es strādāju par skolotāju Kuldīgas vidusskolā.

Pie mums atnāca bankas pārstāvis un izstāstīja par privātajām pensijām, paskaidroja, kādā veidā un par kādu summu pieaugs uzkrātā nauda. Es ieinteresējos un tūlīt arī noslēdzu līgumu. Iesākumā atvēlēju nelielu ikmēneša maksājumu – 15 vai 20 latus mēnesī, bet laika gaitā summu palielināju līdz 40 latiem jeb 57 eiro mēnesī. Jā, skolotājas alga nav liela, bet es šo iemaksu neizjūtu kā trūkumu, esmu priecīga, ka krāju.

Zinu, ka no 55 gadu vecuma uzkrāto naudu es drīkstēju tērēt, bet to nedaru, krāju joprojām. Izņemt un iztērēt ir viegli, bet vai prātīgi? Tāpēc es nesteidzos ar tērēšanu, toties zinu, ka vecumdienās man nebūs jāiet ar izstieptu roku pie tuviniekiem vai uz sociālo dienestu – negribu neko tādu piedzīvot.

Kad aiziešu pensijā, tad izjutīšu to, ko tagad raksta plašsaziņas līdzekļos: „Cik pats par sevi būsi padomājis, tik arī tev būs.” Bet arī tad, ja vien varēšu, es šo naudu netērēšu, lai mans drošības spilvens aug arvien mīkstāks. Es uzskatu, ka šis lēmums bija mana veiksme. Ja būtu jāizvēlas, vai arī tagad krātu pensijai? Jā, es sāktu krāt no nulles pat tagad – savos 62 gados.

Kas man patīk, krājot pensiju 3. līmenī:

  • Ir ērti, ka ikmēneša summa automātiski tiek atvilkta no algas, kā to esmu paredzējusi līgumā, un man nav par to jādomā.
  • Uzkrājums ir pārskatāms, un es tam regulāri sekoju līdzi internetbankā.
  • Nauda pelna procentus, un es vienmēr, atvērusi kontu, par to nopriecājos. Procentu summa ir mainīga – te mazāka, te lielāka, bet 10 gadu laikā ir pieaudzis jau gandrīz tūkstotis.
  • Jebkurā brīdī es varu samazināt savu ikmēneša maksājumu un, ja rodas sarežģīta situācija, varu nemaksāt vispār.
  • 23% no pensiju 3. līmenī iemaksātās summas es ik gadu saņemu atpakaļ, uzrakstot deklarāciju VID. Ceturtā daļa no 680 eiro ir smuka summa, ko es tērēju vasaras atvaļinājumam.
  • Man ļoti patīk, ka uzkrājums ir mantojams parastajā mantošanas kārtībā.

Vairāk par Swedbank pensiju 3. līmeni lasi un privātajai pensijai piesakies internetbankā.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?