Ar ko ilgtspējīgas investīcijas ir labākas par “parastajām” investīcijām?

Ilgtspēja ir viens no pēdējā laikā daudz locītiem un piesauktiem jēdzieniem, tostarp arī ieguldījumu jomā.

Taču ko īsti nozīmē ilgtspējīgi ieguldījumi? Kā mūsu investīcijas un ieguldījumi var palīdzēt pasaulei virzīties ilgtspējīgākā virzienā un ko mēs varam secināt par “zaļo” investīciju atdevi? To kopā ar ekspertiem šķetinājām sarunu festivāla LAMPA diskusijāKam ir nodota tava investīciju balss?

Lūk, piecas būtiskas atziņas:

  • Šobrīd ir pieejami daudz un dažādi investīciju instrumenti – ja pirms šī instrumenta nosaukuma parādās burti ESG (environment, social, governance – no angļu valodas: vide, sociālas aspekts, pārvaldība), tad varam būt droši, ka šie būs ilgtspējīgi ieguldījumi, un ka mūsu nauda tiks investēta, īpašu vērību pievēršot ieguldījumu saņēmēju ietekmei uz vidi, sabiedrību un labu pārvaldību. Ja ESG nosaukumā nav minēts, tad var būt visādi, un ieguldītājam, kuram nav laika ļoti detalizēti pētīt, kādi uzņēmumi ir ietverti šajā investīciju instrumentā, būs grūti noorientēties.
  • Investīciju pasaulē, vērtējot uzņēmumus, ESG kritēriji ir samērā strikti. Šobrīd, kad ilgtspējas tēma jau ir kļuvusi par “jauno normālo”, ir daudzas aģentūras, kuras strādā tieši ar mērķi izvērtēt uzņēmumu atbilstību ESG kritērijiem, lai pēc tam investoriem būtu pilnīgi skaidrs, kāda ir viņu izvēlēto uzņēmumu ietekme uz vides, sociālajiem un pārvaldības aspektiem.
  • Mēs katrs jau šobrīd esam investori – mums visiem ir uzkrājumi pensiju 2.līmenī un daļai no mums ir uzkrājumi arī 3.pensiju līmenī. Normatīvo aktu izmaiņas un pašu iedzīvotāju interese ir veicinājuši to, ka šobrīd gandrīz visu Latvijas pensiju pārvaldnieku piedāvāto pakalpojumu klāstā ir vai nu pilnīgi vai daļēji ilgtspējīgi pensiju fondi.

Šajā gadījumā ir būtiski, ka katrs sev uzdodam jautājumu: “Kā es vēlētos, lai tiek ieguldīta mana pensijas uzkrājumu nauda?” un veikt atbilstošu pensiju pārvaldnieka izvēli.

Ilgtspējīgiem pensiju ieguldījumiem ir vēl kāds nozīmīgs aspekts. Krājot pensiju, mēs domājam par savu un savas ģimenes nākotni. Kāds desmit, 20, cits vēl ilgākā perspektīvā. Taču tas, cik kvalitatīva būs mūsu ikdiena pēc šīm dažām desmitgadēm, nav saistīts tikai ar mums katram pieejamās naudas daudzumu. Kvalitatīvu dzīves telpu veido arī vide, kurā dzīvosim, attiecības un psiholoģiskais komforts. Proti, pārmaiņas ilgtspējas virzienā nozīmē gan atkritumu šķirošanu un, piemēram, apģērba mazāku patēriņu, gan arī attieksmes maiņu pret savu planētu, savu ģimeni un savu darba vietu.

  • Parasti, domājot par jaunām lietām, visgrūtākais ir sākt. Tas attiecas gan uz uzņēmumiem, kuri gribētu virzīties ilgtspējīgākā virzienā, bet nevar saņemties pirmajam solim, gan arī uz cilvēkiem, kuri gribētu sākt investēt, bet kuriem, piemēram, šķiet, ka viņi nav pietiekami turīgi. Bet galvenais ir sākt – nelieliem soļiem! Interese un motivācija rodas procesā!

Lai ieguldītu naudu, un darītu to ilgtspējīgi, nevajag būt miljonāram – pietiek arī ar nelielu naudas summu mēnesī, kas regulāri tiek ieguldīta.

Līdzīgi kā citas ilgtspējīgas izvēles, arī ilgtspējīga ieguldīšana ir paradums, kas jāpraktizē atkal un atkal.

  • Pēdējo gadu dati un pētījumi rāda, ka ilgtspējīgi finanšu instrumenti, uzņēmumi, akciju fondi sāk pārspēt savās finanšu atdevēs tradicionālos ieguldījumus. 2020.gada ieguldījumu tirgus dinamika ļoti spilgti parāda, ka ilgtspējīgi uzņēmumi atkopojas ātrāk, un arī citos datos redzam, ka ilgtspējīgu uzņēmumu peļņas rādītāji sāk pārspēt tradicionālos uzņēmumus.

Visu diskusiju “Kam ir nodota tava investīciju balss?” skaties šeit!

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?