Mīti un patiesības par dzīvības apdrošināšanu

Dzīvības apdrošināšana ir finanšu instruments, kas var palīdzēt tuvākajiem visneparedzētākajās situācijās, kad paši vairs to nevaram.

Tomēr aizvien ir daudz iemeslu, kāpēc cilvēki izvairās domāt par dzīvības apdrošināšanas nepieciešamību, un visbiežāk tie nav pamatoti. Tāpēc esam apkopojuši populārākos mītus un faktus par dzīvības apdrošināšanu.

Mīts #1: Ar mani tas nenotiks

Bet ja nu tomēr? Šī brīža notikumi pasaulē mums ir pierādījuši, ka paredzēt līdz galam mēs nevaram neko, tāpēc gatavība dažādiem scenārijiem var nākotnē būt nozīmīgs atsvars gan tev, gan taviem tuviniekiem.

Mēs plānojam, ko mūsu bērni ēdīs, kamēr būsim darbā, rūpējamies par saviem vecākiem, paredzam risinājumus lielākiem pirkumiem vai mājokļa remontam. Tad kāpēc gan neparūpēties par savējiem arī nepatīkamākos apstākļos? Jo īpaši par dažādiem scenārijiem tev jādomā, ja ģimenē esi galvenais pelnītājs, maksā hipotekāro kredītu, līzingu vai esi uzņēmies citas finanšu saistības.

Tu vari nodrošināt, lai milzīgu pārmaiņu brīdī tuvākajiem būtu iespējas un laiks pārkārtot savu ikdienu, uzreiz nedomājot par finansiālo pusi.

Ļoti racionāli paskatoties, Latvijā ir diezgan maza daļa cilvēku, kuri mierīgu sirdi varētu teikt, ka papildus materiālā palīdzība no malas pēkšņa ienākumu zuduma gadījumā viņiem vispār nemaz nebūtu nepieciešama. Īss “priekšnoteikumu saraksts” būtu – ja ir uzkrājums vismaz pusgada ienākumu apjomā, ja ir viens vai vairāki likvīdi nekustamie īpašumi bez kredītsaistībām, ja ir ģimenes bizness, kas turpina darboties, ja nav kredītsaistību un blakus nav neviena, par kuru rūpējaties un par kuru esat finansiāli atbildīgi.

Mīts #2: Dzīvības apdrošināšana palīdz tikai nāves gadījumos

Dzīvības apdrošināšana sniegs finansiālu atbalstu ne tikai nāves gadījumā, bet arī tad, ja invaliditātes dēļ tu nevarēsi pildīt darba pienākumus. Ja izvēlēsies arī traumu papildapdrošināšanu, varēsi saņemt atlīdzību traumu gadījumā un atlabt, neuztraucoties par finansēm.

Swedbank dzīvības apdrošināšanas apkopotā informācija liecina, ka vidējā apdrošināšanas atlīdzība traumu gadījumos pārsniedz 400 eiro, savukārt atsevišķā gadījumā atlīdzība sasniedza pat 8 900 eiro.

Tāpēc ir vērts parūpēties par savu drošību, jo nereti traumas gūstam situācijās, kad vismazāk to gaidām, taču to ārstniecības izmaksas var būt dārgas, turklāt būtiski ietekmēt mūsu darba spējas, līdz ar to arī ģimenes budžetu.

Mīts #3: Cilvēks ar saslimšanām nevar pieteikt dzīvības apdrošināšanu

Arī cilvēki ar saslimšanām, piemēram, cukura diabētu, paaugstinātu asinsspiedienu, vairogdziedzera funkciju traucējumiem var pieteikties apdrošināšanas līgumam.

Piesakoties dzīvības apdrošināšanai, tev būs nepieciešams sniegt informāciju par pašreizējo veselības stāvokli. Tas jādara tikai sākotnēji, slēdzot līgumu. Pēc tam papildus informāciju par veselību jāsniedz tikai tad, ja vēlies veikt kādas izmaiņas esošajā līgumā.

Dažkārt apdrošināšana var tikt atlikta uz laiku, piemēram, kamēr tiek noskaidrota slimības diagnoze vai pabeigts ārstēšanas kurss. Pastāv arī neapdrošināms risks, piemēram, noteiktas slimības ar smagu norises gaitu, novēloti diagnosticēts ļaundabīgs audzējs, taču arī šādos gadījumos pirms galīgā lēmuma pieņemšanas pārrunā savas iespējas ar apdrošināšanas konsultantu.

Mīts #4: Pietiek ar nelaimes gadījumu apdrošināšanu

Nelaimes gadījumu apdrošināšana būs finansiāls palīgs tikai neparedzētu, no cilvēka gribas neatkarīgu ārēju faktoru radītu notikumu brīžos. Savukārt dzīvības apdrošināšana neizslēdz arī dažādas  slimības, kas ir biežākais nāves un invaliditātes cēlonis.

Swedbank apdrošināšanas dati rāda, ka dzīvības apdrošināšanas atlīdzību izmaksu biežākie iemesli ir audzēju, kā arī sirds un asinvadu slimību izraisīta nāve, kas visbiežāk ir pēkšņa un negaidīta. Izmaksātās atlīdzības šādos gadījumos mērāmas pat vairākos desmitos tūkstošu eiro.

Mīts #5: Atlīdzību mani tuvinieki saņems, kad tas vairs nebūs aktuāli

Ne tad, ja apdrošināšanas polisē jau uzreiz būsi norādījis konkrētu labuma guvēju, kas var būt jebkura persona pēc tavas izvēles. Mantojuma lietu kārtošana var aizņemt vairākus mēnešus, taču, ja apdrošināšanas polisē būsi norādījis konkrētas personas, atlīdzību un finansiālu atbalstu tuvinieki saņems daudz ātrāk.

Mīts #6: Esmu pārāk jauns, bez apgādājamiem, tāpēc dzīvības apdrošināšana man nav nepieciešama

Kad esi jauns un veselīgs, dzīvības apdrošināšanu vari sev nodrošināt ar zemāku prēmijas likmi nekā vēlāk. Novecojot apdrošināšanas izmaksas parasti kļūst dārgākas. Tāpat arī neaizmirsti par saistībām, ko jau esi uzņēmies – studiju kredīts, auto līzings vai iztērētais kredītlimits. Dzīvības apdrošināšanas polise var palīdzēt noņemt finansiālo slogu no tavu mīļoto pleciem.

Mums katram ir ērtāk runāt par lietām, ko spējam kontrolēt un paredzēt. Dažkārt rodas sajūta, ka labāk dažas tēmas noklusēt, lai “nepiesauktu nelaimi”, jo ar mani taču nekas tāds nevar atgadīties.

Taču atceries - apdrošināt dzīvību nenozīmē gatavošanos nomirt. Gluži pretēji - tas ir lēmums tavam un ģimenes sirdsmieram, jo nelaimes notiek tad, kad vismazāk tās gaidām.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?